Корона у школама већ 1. септембра – мајка послала дете иако је чекала резултат теста

2 септембра, 2020

Већ 1. септембра корона вирус је ушао у једну београдску основну школу, а против родитеља ђака кога су зараженог послали у школу, Министарство просвете поднело је пријаву због повреде безбедности друге деце и несавесног понашања Центру за социјални рад.

Ово је за “Блиц” потврдио министар просвете Младен Шарчевић.

Цео случај десио се у Основној школи “Браћа Јерковић” у београдском насељу Железник.

Како “Блиц” сазнаје, ученик иде у трећи разред, а мајка га је послала у школу 1. септембра иако је чекала резултате теста на ковид 19.

Наиме, дете је тестирано 31. августа, а родитељи су га, упркос томе што још увек нису знали да ли је тест негативан или позитиван на вирус, послали међу осталу децу у школу. Да је ученик заражен короном, мајка је сазнала поподне и о томе одмах и обавестила учитељицу.

Тим поводом министар просвете Младен Шарчевић каже да је у цео случај упућен од почетка.

“Чим смо сазнали за случај, одмах смо предузели све неопходне мере заштите. Просто је невероватно да је мајка, иначе запослена у здравству, послала дете у школу. Након што је обавестила све надлежне да је тест био позитиван сви су се запитали због чега га је уопште слала у школу. Срећом, сва деца су носила маске и реч је о малој групи ђака”, изјавио је министар Шарчевић.

Цела група на онлајн настави

Он додаје да је та група ученика, са којом је заражени ђак био у контакту, пребачена на онлајн наставу. Учитељ такође не долази у школу.

Породици, међутим, због неодговорног понашања следе санкције.

“Министарство просвете упутило је пријаву против ове породице Центру за социјални рад због озбиљне повреде безбедности друге деце и несавесног понашања”, рекао је Шарчевић.

Како додаје, можда је и добро што се ово десило на самом почетку школске године, да служи за наук свима да морају да поведу рачуна.

“Поједина Удружења родитеља и Савет родитеља везан је за школску институцију и сви морају да поведу максимално рачуна како се овакви случајеви не би више догађали”, нагласио је Шарчевић.

За сада није познато из ког разлога су родитељи тестирали дете дан пре поласка у школу, нити да ли је оно имало некакве симптоме болести, односно било какву сумњу на корона вирус.

Сазнаје се и да је мајка запослена у КБЦ “Драгиша Мишовић”, која је ковид болница.

Др Кисић: Постоји јасан план шта се ради у оваквим ситуацијама

Поводом случаја заразе већ првог школског дана огласила се и епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић која је истакла да је Институт за јавно здравље “Батут” и тим епидемиолога направио јасан план поступања у свим могућим ситуацијама.

“Предвиђене су све ситуације и директни поступци. Да ли је један случај у једном одељењу или два случаја која су повезана, колики је проценат одељења захваћен – све то је предвиђено и у зависности од тога мере могу да буду различите”, истакла је она за “Блиц”.

Према њеним речима, у неким случајевима може да дође до пооштравања свих превентивних поступака рецимо на првом месту да буде обавезно ношење маске непрестано, али и да цело одељење или читава смена иду у самоизолацију.

Она је истакла да су сви заводи и институти добили препоруке и да ће исти алгоритам важити за целу земљу.

Кисић Тепавчевић је за “Блиц” још једном нагласила да је изузетно важан апел свима да морају да сарађују на свим нивоима, те да су сви један тим – и родитељи и наставници и сви грађани.

“Нагласили смо да свако дете, ако има било какав симптом, мора остати код куће док се не утврди да ли је заражено короном или не. Знамо да су родитељи пре слали децу кад имају благе симптоме у школу када су биле у питању друге респираторне инфекције, али то не сме бити случај са корона вирусом јер деца иако имају благе симптоме, могу бити преносиоци”, закључује Кисић Тепавчевић.

Она напомиње за крај да је у конкретном случају основне школе из Железника, Министарство просвете одмах предузело најоштрије мере будући да се ово десило на самом почетку.

“Иако није било заражавања у школи, овај случај свима треба да служи за наук свима”, подвлачи чланица Кризног штаба.

Извор: Блиц/Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Корона у школама већ 1. септембра – мајка послала дете иако је чекала резултат теста"

  1. Nasi каже:

    Dete sa smrtonosnim virusom poslato u školu. Koja majka šalje dete na samrti u školu? Kako dete uopšte može da se kreće sa smrtonosnim virusom? Smrtonosni virus na koji moraš da se testiraš da uopšte znaš da si zaražen? Struko bruko

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама