Krivične prijave protiv vaspitačice i direktorke vrtića

26 avgusta, 2017

Jednogodišnja beba E. S. iz Banjaluke, izujedana u obdaništu “Tijana”, puštena na kućno lečenje. Krivične prijave za Jadranku Šušnjar, radnicu, i Jelenu Kurtinović, direktorku

Vrtić “Tijana” u kojem se dogodio incident, Foto: N. Š. R.


BANJALUKA – Vaspitačica Jadranka Šušnjar iz Banjaluke, kojoj se na teret stavlja krivično delo nepružanja pomoći, nakon incidenta u kojem su 13-mesečnu bebu oko 30 puta ugrizli trogodišnji blizanci, tog jutra u neprimerenim uslovima za rad sama je čuvala 28 dece.
To je u telefonskom razgovoru, za “Novosti”, saopštila dugogodišnja koleginica i prijateljica Šušnjareve, koja je želela da ostane anonimna, iz straha da ne ostane bez posla.
Tvrdi da ne može da podnese optužbe nadležnih u medijima, da je vaspitačica jedina odgovorna za pomenuti slučaj. A, zbog incidenta u vrtiću “Tijana”, u kojem je mala E. S. izujedana, policija će podneti krivične prijave protiv vaspitačice Šušnjar i direktorke Centra za predškolsko vaspitanje Jelene Kurtinović. Povređena beba u petak je puštena na kućno lečenje i njeno zdravstveno stanje je stabilno.
– Gospođa Šušnjar bila je primorana da istovremeno bude odgovorna za 28 dece različitog uzrasta, što je potpuno neprimereno, ne samo zbog nemogućnosti kontrole nad svom decom u isto vreme, već i iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da nisu svi vakcinisani u isto vreme protiv istih bolesti.
– Sva deca su zajedno, jer se radi po tzv. letnjoj šemi, koja podrazumeva jednu vaspitačicu, i svu decu na istom mestu – kaže naša sagovornica i dodaje: – Nije u redu da se jednoj takvoj ženi, odličnom profesionalcu, stavlja na teret tolika odgovornost – tvrdi naša sagovornica.
U vrtiću “Tijana”, vrata nam je otvorila vaspitačica koja je rekla da ne sme da govori za novine i da zovemo upravu. Po našem odlasku zaključala je vrata.
U PU Banjaluka za “Novosti” kažu da se Šušnjarovoj na teret stavlja krivično delo nepružanja pomoći, jer nije pomogla povređenoj devojčici, niti je o tome obavestila nadležni Dom zdravlja, dok se Kurtinovićeva kao odgovorno lice tereti za propuste u radu vrtića.
– One su saslušane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih će naredne sedmice biti podnesen izveštaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Saslušane su i dve svedokinje, odnosno druga vaspitačica i čistačica koje su tu bile nakon incidenta, a naređen je i vanredni inspekciji nadzor u vrtiću – navode u PU Banjaluka.
AGRESIVNOST
Pojava griženja u jasličkom uzrastu, tvrdi naša sagovornica nije retkost, ali je u ovom slučaju presudila agresivnost kod dečaka, koju je takođe trebalo pravovremeno proceniti. Pozvali smo i oca povređene devojčice, ali nam je samo kratko odgovorio da “nije u stanju da priča”.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Krivične prijave protiv vaspitačice i direktorke vrtića

 1. Caca kaže:

  Kao prvo, to je moglo i meni da se dogodi letos. Kao vaspitac, ne medicinska sestra, sam dezurala sa decom uzrasta od 2 do 7 god. Iz cetiri razlicita vrtica. Vecinu sam videla prvi put u zivotu. Bilo ih je 30-tak. A oni koji su tako organizovali posao, glavni vaspitaci i pedagoski rukovodilac-na godisnjem odmoru! Kao drugo, grizenje je cesta pojava u jaslenom uzrastu zbog ne diferenciranih emocija, nerazvijenih socijalnih vestina pa i samog govora ali 30 ugriza:( I onda kazu nije bitan broj dece u grupi. Pricaju o adaptaciji sa jaslica na vrtic, a ovamo nepoznati vaspitaci adaptiraju decu u toku leta. Roditelji su jedini koji mogu stati na rep bahatim rukovodiocima-organizatorima procesa rada, nas vaspitace niko ne slusa.

  1. Perica kaže:

   Problem je sto inspekcija ne radi svoj posao kao i to da se spajaju dvije razlicite grupe, koje su po izrastu na dva razlicita nivoa.
   Roditelji zele da se prema djeci odnosi kao prema princezama i princevima i to je ishod ovih ugriza.
   Malo strogoce nije na odmet, sjetite se vasih vaspitacica, ucitelja i profesora i zato sto su bili takvi kakvi jesu, od vecine vas su napravili ljude.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama