Krizni štab će u petak razmatrati i sve opcije PRELASKA NA ONLAJN nastavu

novembar 18, 2020

Škole u Srbiji nastavljaju sa radom, iako su na onlajn nastavu prešle obrazovne ustanove u pojedinim opštinama širom naše zemlje. Dilema, da li i na koji način na nivou opština po proglašenju vanredne situacije mogu biti zatvorene škole, a đaci upućeni na nastavu od kuće, trebalo bi da bude definitivno razrešena na prvoj narednoj sednici vladinog Kriznog štaba, saznaje “Blic”.

Foto: Canva

Zatvaranje škola u nekim opštinama uzbudilo je roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn. Iznova je otvoreno pitanje, ide li se na nastavu u učionice, do kada i od čega zavisi ta odluka. U Ministarstvu prosvete za “Blic” kažu da nema zatvaranja škola na nivou Srbije. Međutim, kada je reč o pojedinim opštinama stvari stoje drugačije.

Opština Vrbas zvanično je prva zatvorila na 15 dana sve obrazovne institucije i prešla na onlajn nastavu. U ovoj opštini lokalni krizni štab doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije i u skladu sa tim naložio i zatvaranje škola. Vrbas, međutim, nije jedini i slična situacija dogodila se i u Dimitrovgradu, samo što nije dospela u javnost. Tamošnji Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije 2. novembra, a dva dana potom i naredbu o prekidu obrazovno vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi u ovom gradu. Zbog toga su izgubljena tri nastavna dana, 5. 6. i 9. novembar. Dimitrovgrad je u međuvremenu prešao na onlajn nastavu, a škola je donela i plan nadoknade izgubljenih dana.

Prelazak na onlajn nastavu

Na sednici Kriznog štaba trebalo bi da se precizira mehanizam prelaska na onlajn i to iz više razloga, a jedan je i zakon. Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja u članu 105 stoji da lokalni krizni štab može da zatvori škole, ali ne i da donese odluku o prelasku na onlajn. To praktično znači da po zakonu – škole jedino mogu da se potpuno zatvore. Ali, činjenica je, da je propis pravljen pre pandemije i nema odredbu sadašnje onlajn nastave. Kako bi se prevazišla ova pravna ‘začkoljica’ ali i definitivno razjasnilo šta se može, a šta ne i pod kojim uslovima, Ministarstvo prosvete će predložiti model po kom se može prelaziti na onlajn kada lokalni krizni štabovi proglase vanrednu situaciju.

Praktično mehanizam je sledeći – lokalni krizni štab donese odluku o vanrednoj situaciji i obustavi rada škole, što jedino može u skladu sa zakonom. Međutim, kako ne bi bila prekinuta nastava već nastavljena onlajn, sledeća instanca je obraćanje Školskoj upravi sa zahtevom da se promeni način rada odnosno, operativni plan rada i da se pređe na onlajn. Školska uprava konsultuje ministarstvo i donosi se preporuka o prelasku na onlajn.

Tokom poslednjeg talasa kovida-19, kada je reč o prelasku na onlajn, dešavalo se samo da pojedinačna odelenja ili grupe na 15 dana ne idu u školu. Na učenje od kuće đaci su upućivani ukoliko su više od dva učenika u razredu obolela.

Nastavnici koji imaju hronična oboljenja i koji smatraju da su pod posebnim rizikom od infekcije, mogu se obratiti izabranom lekaru ili specijalisti koji će proceniti da li postoji naročito visok rizik od zaražavanja, zbog čega može otvoriti bolovanje za nastavnika. Za vreme bolovanja nastavnika, direktor je u obavezi da obezbedi stručnu zamenu, da bi se obezbedili uslovi za ostvarivanje nastave u skladu sa operativnim planom škole i izabranim modelom nastave.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 biće održana u petak ujutro u 9 časova.

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama