Кризни штаб сутра одлучује – Ево како ће изгледати настава од првог септембра

10 августа, 2020

Кризни штаб сутра одлучује – Ево како ће изгледати настава од првог септембра

Провере знања – контролни, писмени и одговарања биће, међутим, искључиво у учионици!

Ово је један од закључака које би, како сазнајемо, требало сутра да усвоји Кризни штаб за борбу против ковида 19. О плану за извођење наставе од септембра данас су разговарали премијерка Ана Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић.

План је да се ученицима млађих разреда – од првог до четвртог, омогући настава у школи. Али, паралелно, биће емитовани и часови на јавном сервису. За ТВ школу биће резервисани РТС 3 и РТС Планета током целог дана, а РТС 2 до 10 ујутру. Ученици старијих разреда основне школе наизменично ће имати часове у учионици и на даљину. И они ће све провере знања имати само у школи.

Предвиђено је да се у средњим школама одељења деле, па да једног дана половина прати од куће, а друга половина долази на наставу. Наредног дана би се групе замениле.

Ипак, како сазнајемо, школе ће добити инструкције и више модела по којима ће моћи да раде. Који од понуђених модела ће изабрати зависиће од броја ђака, величине школске зграде и броја учионица. Око 250 основних и средњих школа у Србији већ има једносменски рад, те оне неће имати велики проблем да поделе одељења и организују часове у складу са епидемиолошким мерама. Одељења која иначе броје до 15 ученика, што је рецимо случај код већине на језицима националних мањина, моћи ће да раде уобичајено.

Како сазнајемо, у моделу наставе за наредну школску годину, водило се рачуна и о томе да наставници не могу у истом дану да држе часове у школи, а потом да организују и онлајн наставу за децу која су код куће, јер би тиме била дуплирана њихова норма и број радних сати.

Према досадашњим изјавама епидемиолога, школе ће, у сваком случају, морати да примењују сет противепидемијских мера. То се, пре свега, односи на висок ниво хигијене у школским објектима, обавезну дезинфекцију ходника, учионица и тоалета, као и обавезно често проветравање просторија. Деца ће, према најавама, морати увек да имају маску код себе, али ће се сутра знати у којим ситуацијама ће ношење бити обавезно. Такође, родитељи ће добити задатак да пре него што децу испрате у школу провере њихову телесну температуру. Само здрава деца моћи ће да дођу у колектив.

Нa селу уобичајено
Мере које ће се, ради спречавања ширења епидемије, примењивати од септембра најмање ће погодити сеоске школе. Разлог је што оне углавном имају веома мали број ученика. Тамо где је иначе број ђака мањи од 15, настава ће моћи да се организује уобичајено, као и пре епидемије.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Кризни штаб сутра одлучује – Ево како ће изгледати настава од првог септембра"

 1. Vladimir каже:

  U ovim informacijama je sve izmešano i epidemiološke mere i organizacija nastave.
  Da odeljenje broji manje od 15 učenika je očigledno epidemiološka mera, da se održi rastojanje između učenika.
  Šta je sa ovim drugim merama:
  1. Ide svaki dan u školu
  2. Ide svaki drugi dan u školu
  3. Ide svake druge nedelje u školu.
  Ima li ovo veze sa epidemijom ili sa organizacijom rada u školi.
  Ništa ovo ne valja, epidemiolozi su trebali definisati svoje zahteve, a organizaciju nastave prepustiti školama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама