Купите детету цвет у саксији. ЈАКО је важно.

Десило се то сасвим случајно. То, да сам схватила зашто је важно да дете има свој цвет који ће да негује. Сад ћете сигурно помислити да је ово прича о одговорности, самосталности, обавезама. Али није. Ни близу. Ово је прича о емоцијама које држимо у себи.

Не морам да пишем и говорим да је 3. мај 2023. у овом граду, овој земљи, променио све. И то не на неколико дана или месеци, већ на много, много дуже. Страх се увукао у сваку пору друштва, а оно мало поверења које је постојало међу људима, готово је потпуно ишчезло.

Наставници гледају родитеље с подозрењем, а родитељи у школе долазе са списковима захтева који се отежу у недоглед, занемарујући потпуно реалност. У свему томе, заборављамо ДЕЦУ. Како они кроз све пролазе? Да ли се плаше? Да ли су тужни?

Наравно да сте разговарали са својим дететом о свему што се догађа. И ја сам. Неколико пута. Имала је најнеобичнија питања и најмање сам 50 пута пожелела да јој кажем „добро, хајде сад мало да причамо о нечему другом“. Знала сам да не смем и да ће тако одговори на сва та питања искрснути у њеној главици, вероватно много тежи и страшнији од оних које бих ја могла да јој дам. И зато сам одговарала на свако. Стрпљиво.

И сећам се једног које је било баш тешко.

„Мама, знаш, ја седим баш близу врата, окренута леђима. Најближа сам вратима и кад би неко са пиштољем дошао…“

Удахнула сам дубоко и почела да јој говорим да су то ситуације које су врло ретке. Да се то никад пре није десило у овој земљи. Да су у школама сада сви врло опрезни. Да је безбедна. Климала је главом и ћутала. А ја сам причала и причала. И на крају разговора остала у уверењу да је сада све у реду.

Прошло је од тог разговора више од две недеље, а нас две смо једног јутра отишле на пијацу. Да купимо цвеће за терасу.

„Мама, могу ли ја да изаберем један цвет који ће бити мој?“

И изабрала је енглеску мушкатлу. Када смо дошле кући и сместиле цвеће на терасу, она је свој залила и остала да га гледа.

„Знаш, мила, људи кажу да цвеће воли кад му причаш. Да тада више расте и лепше цвета.“

Погледала ме је упитно, а ја сам само климнула главом да бих потврдила да се не шалим. Да је заиста тако.

„Могу ли ја свој цвет да однесем у своју собу да му причам?“

„Наравно!“

Отишла је, ставила свет на свој радни сто, села на столицу и почела да прича. Из дневне собе чула сам глас, али нисам могла да је разумем. Зато сам прошетала ходником „да нешто оставим“ и чула речи:

„…и онда је тај дечак ушао у једну учионицу и тамо почео да пуца на своје другаре…“

Више од 10 дана није ништа питала ни спомињала. А ја нисам ниједним гестом нити речју послала поруку да не желим да о томе разговарам. Ипак, она је одлучила да више не пита него да све чува у себи.

Покуцала сам на врата и ушла.

„О чему причаш цвету, мила?“

„О оном дечаку…“

„Мучи ли те нешто у вези тога?“

„Да, мама. Ја се бојим што седим поред врата. Знам да је ту полиција, али они седе и пију Фанту. Кад би бар сваком претресали ранац… Овако може било ко да унесе пиштољ у ранцу…“

„Да ли би теби било лакше да седиш до прозора?“

„Да! Тако бих могла брзо да искочим!“ (учионица је у приземљу)

Поново смо пуно причале и договориле се да замолимо учитељицу да је премести. Наравно, она је све разумела и изашла у сусрет.

Понекад, колико год да се трудимо да будемо приступачни, дете одлучи да нам се не обрати. Да не жели да с нама разговара о нечему што га мучи. Да није било цвета који је у нашој кући одиграо улогу психотерапеута, ја не бих знала шта се дешава у њеној главици.

Цвеће воли кад му се прича, реците деци. И купите им цвет. Можда му испричају нешто што вама нису могли. Можда о свом детету научите нешто што нисте знали. Можда је, понекад, лакше причати цвету јер он само „слуша“ и не даје нетражене савете како би пожурио да реши проблем и одагна лоша осећања.

Купите цвет, лековито је.