„Родитељи, где вам је став? Где је логика? Сопствено мишљење?“

Едукацијом о безбедности деце на интернету бавим се шест година. Иза мене је 250 предавања у 19 градова у Србији. Фокус ми је тренутно на едукацији родитеља из ове области, јер заиста сматрам да су родитељи кључни играчи када је у питању безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа.

Међутим, на онлајн радионицама које држим примећујем да се у последње време створио тренд који ми се уопште не свиђа а то је – али сви то раде.

Аман људи! Где је став? Где је логика? Где је сопствено мишљење? Где је кичма? Где је „хајде да нешто урадим и да ме баш брига за мишљење тамо неких непознатих ликова са друштвених мрежа“?

Зашто опет грдим родитеље? Зато што тим изговором „али сви то раде“ утичу на дете да исто тако размишља!

Може пример? Ви сте родитељ који не дозвољава свом детету да гледа у мобилни телефон. XY особа вам одржи придику због тога и ви промените став јер, забога, па сви то раде! Пљуште лајкови за слике деце – и ви почнете да објављујете слике јер сви то раде.

А онда почнете да попуштате сопственом детету. Купите му најновији телефон јер „то сви раде“. Или има 8 година и профил на ТикТоку јер „сви су тамо“. Па шта ако зна све ријалити учеснике, слуша крш музику, вређа и понижава другачије од себе – то сви његови другари раде. Учествује у опасним по живот ТикТок изазовима јер сви то раде. Малтретира слабије јер сви то раде. Па докле?!

Ово пишем јер ми је ужасно да се за погрешно васпитање деце, недостатак дисциплине, за агресију, за малтретирање вршњака криви неко други уз то чувено „сви то раде“.

И сад као стара тетка да вас питам: да сви скачу у бунар, да ли бисте скочили и ви? Да се сви други дрогирају, да ли бисте то дозволили свом детету? Наравно да не бисте!

Радите са дететом на изградњи његовог сопственог ЈА! На његовом срцу и уму, самопоуздању и самопоштовању! Да буде индивидуа и оригинал, а не безлична „сви то раде“ копија у маси! И трудите се да то „сви то раде“ избаците из педагошког образовања сопственог дома. Можда ћемо баш таквим заокретом спречити деструктивна понашања и у реалном и у виртуелном свету!

Аутор: Катарина Јонев, едукатор и аутор књиге „Безбедност деце на интернету“