Лекари упозоравају: НЕ ЛЕЧИТЕ СЕ САМИ!

27 децембра, 2016

Микс вируса, што респираторних, што стомачних, направио је хаос у целој Србији – домови здравља су пуни, а школе и вртићи полупразни. Додатни проблем стварају сами грађани, који се прво сами лече, па тек када се ствар закомпликује одлазе код лекара. Шта ће тек бити у јануару и фебруару, када епидемиолози очекују врхунац броја оболелих…

Број оболелих у целој Србији је огроман, али изгледа да је тренутно најгоре у Београду и Новом Пазару. У многим градовима забрањене су и посете болницама.
Како је данас саопштено из Градског завода за јавно здравље, на територији Београда пријављена је епидемија грипа, а епидемилог Градског завода за јавно здравље Лепосава Гаротић Илић каже да је у питању средњи интензитет активности вируса, те објаснила да то не значи и да је проглашена епидемија.
Према речима дирекора београдских основних школа, из дана у дан се смањује се број деце која похађају наставу, а ништа боља ситуација није ни када су професори у питању. Каква је ситуација у Београду, прочитајте ОВДЕ, а ево како је у осталим градовима Србије:
НОВИ ПАЗАР
Дуплиран број оболелих, могуће проглашање епидемије
Број оболелих од акутних респираторних инфекција у Новом Пазару у последњих недељу дана је удвостручен, па у Заводу за јавно здравље размишљају о проглашењу епидемије.
Претходне седмице изабраним и лекарима Хитне службе се јавило 1.887 особа са симптомима респираторне инфекције (висока температура, малаксалост, сув и исцрпљујући кашаљ), што је готово дупло више него пре две недеље.
– Број оболелих у свим старосним групама је дуплиран, док је код особа старијих од 65 година тај број готово десет пута већи него у претходном периоду. Повећан је и број пријава сумњи на грип, којих је прошле недеље било 95, па ћемо “Торлаку” послати узорке и покушати да докажемо да се ради о грипу. Ако се овај тренд настави, куцамо на врата епидемије – каже директор Завода за јавно здравље Шефадил Спахић.
У новопазарским школама кажу да је претходних дана примећено одсуство већег броја ђака са наставе, а да међу оболелима има и наставног особља.
У градским апотекама истичу да им се протеклих дана јавља све више грађана који купују лекове за снижавање температуре и сирупе против кашља.
ВОЈВОДИНА
Забрањене посете болницама
Посете на већини клиника Клиничког центра Војводине и даље забрањене због повећане присутности грипа, а регистровано је 28 новооболелих. Посете су забрањене на клиници за хематологију, гастроентерологију, ендокринологију, нефрологију, инфективне болести и у Угрентном центру. Препоручено је одлагање посета и на осталим клиникама.
Највише оболела деца од 5 до 14 година
– Посматрано по општинама, изузев општина Врбас, Сомбор и Инђија растући тренд обољења сличних грипу регистрован је на територији свих осталих општина – истичу у извештају Института за јавно здравље Војводине, уз напомену да највише оболелих у Војводини чине деца од 5 до 14 година.
У Дому здравља “Нови Сад” кажу да је број пацијената у односу на прошлу годину већи за 20 одсто, али да већих гужви у ординацијама нема. Пацијенти се за помоћ најчешће обраћају због прехлада и грипа.
Прометно у апотекама
У новосадским апотекама кажу да је потражња за лековима већа и да се најчешће траже лекови за ублажавање симптома прехладе, пробиотици и антибиотици.
– Традиционално пред празнике имамо највише посла, а потражња за лековима је у односу на прошли месец већа за десет одсто. Време је прехлада и вируса, па поједини купују витамине као неки вид превенције, док има оних који су прехлађени и купују препарате за то. Тренутно Новосађани болују и од цревних вируса, па неретко купују и пробиотике – кажу у новосадској апотеци.
Пацијенти у већини случајева, првих дана покушавају да се излече уз помоћ витамина и чајева, међутим када то не помогне, траже помоћ лекара.
СЕВЕРНОБАЧКИ ОКРУГ
Константно расте број оболелих
У Севернобачком округу, Суботици, Бачкој Тополи и Малом Иђошу, потврђен је вирус грипа на основу три узета узорка, али епидемије још увек нема. Број оболелих од више врста акутних респираторних инфекција и грипа константно расте, а домови здравља су пуни.
– Највише је предшколаца и основаца заражено вирусом грипа. Вакцина против грипа још има и пошто још није проглашена епидемија позивам грађане да се вакцинишу – поручује епидемиолог др Небојша Бохуцки из Завода за јавно здравље у Суботици.
Севернобанатски округ има највишу учесталост оболевања од грипа у Војводини, док Кикинда има високи праг интезитета активности вируса ( највиши праг има Сомбор). Због тога ће Татјана Караћ, начелница Одељења за контролу и превенцију болести у Заводу за јавно здравље препоручити болницама у Кикинди, Сенти и у другим општинама у овом округу, као и Геронтолошком центру да забране или ограниче посете болесницима.
У Школском и дечјем диспанзеру драстично се повећао број деце која траже помоћ лекара због прехладе.
– Скоро три недеље имамо повећан број деце која нам долази, а само прошле недеље имали смо 70 нових пацијената са респиратотним инфекцимаа. Од укупног броја пацијената, за трећину сумњамо да имају грип, али то још није потврђено – каже др Весна Томин, начелница Школског и предшколског диспанзера.
Вирус грипа типа А (Х 3) потврђен је код двојице пацијената из Кикинде, а за још два пацијента очекују се резултати анализе, потвђено нам је у Заводу за јавно здравље.
НИШ
Помогла вакцинација
Лекари нишких домова здравља кажу да је за 10 до 15 одсто повећан број Нишлија и деце који су оболели од респираторних вирусних инфекција у односу на почетак децембра.
– За сада немамо неку већу епидемију вирусних инфекција, које прати кијавица, бол у грлу, мало повишена температура… Спорадично смо имали пацијенте који су имали високу температуру, са боловима у мишићима, и код њих је утврђено да су оболели од вируса грипа типа А Х 3. Добро је што смо до сада већ против грипа вакцисали више од 5.000 пацијената – каже др Драгана Јоксимовић Стевановић, шефица Превентивног центра у Дому здравља у Нишу.
У нишким вртићима и школама потврђују да има оболеле деце од вирусних инфекција, али да нема неки већи број који би указивао на епидемију.
Нишки апотекари причају да им се јавља повећан број грађана који купују лекове због вирусних инфекција.
– То су углавном лакше вирозе, праћене кијавицом, болом у грлу, слабом температуром. Они не желе да иду код лекара јер би и тако морали све да купе. Препоручујемо им неке капи за отпушавање носа и дисајних путева, витамине, септолете – каже апотекарка.
ЛЕСКОВАЦ
Кад вирус “прерасте” у бактерију
У Дечјем диспанзеру и Дому здравља у Лесковцу повећен је број пацијената који су јављају са респираторним проблемима, од такозваних рино вируса, који проузрокују класичан назеб и ентеро вируса који нападају целокупни респираторни систем, са дијарејом, главобољом, кашљем и боловима главе и зглобова.
– Бележимо знатно повећање оболелих од вируса, код којих је дошло и до развоја бактеријске инфекције, па се лечење одужило – каже специјалиста опште мидецине и мр ендрокринологије Сузана Митић из Дома здравља у Лесковцу.
Она истиче да се пацијенти сами лечи при првим вирусним симптомима, а лекару јаве када вирус узнапредује, што је, тврди, веома погрешно.
Завод за Јавно здравље у Лесковцу регистровао је први случај грипа типа Б код једног Лесковчанина, а вирус је изолован код института “Торлак” у Београду. Епидемилог Јадранка Красић каже да је у току узимање узорака код деце и одсралих.
ШУМАДИЈСКИ ОКРУГ
Лекари: Стање алармантно
Према речима епидемиолога Ружице Атанасковић, у целом Шумадијском округу је пријављено 550 оболелих од грипа, а намање их је у највећем граду, у Крагујевцу.
Портпаролка Дома здравља у Аранђеловцу др Гордана Гајовић каже да по амбулантама владају велике гужве због грипа, односно респираторних инфекција.
– Стање је алармантно, мада није проглашена епидемија. Забрањене су посете пацијентима у аранђеловачкој болници. Повећан је број лекара на прегледима деце, јер су сви са превентиве ангажовани на куративи – каже др Гордана Гајовић.
Др Јасмина Ивошевић, начелница мале педијатрије у крагујевачком Дому здравља, каже да цревне инфекције, које су током протеклих месец дана погађале најмлађе, почеле да јењавају. Исто је и са децом школског узраста.
Апотеке су забележиле повећану продају медикамената који се користе за лечење од грипа. Људи, како се показује, углавном сами купују лекове, по властитом нахођењу, и најчешће спас траже у фервексу, колдрексу, кафетинима…
ЗЛАТИБОРСКИ ОКРУГ
Дупло више оболелих него прошле године
У Златиборском округу је дупло више оболелих него прошле године. Из бриса једног детета, кажу у Заводу за јавно здравље Ужице, потврђен је грип АХ3, што је доказ да вирус циркулиште.
– Протекле недеље на подручју Златиборског округа регистровано је око 700 оболелих са симптомима грипа, што је значајно више у односу на прошлу годину када смо у исто доба имали 370 оболелих – каже др Александра Андрић из ужичког ЗЗЈЗ.
Од укупног броја хоспитализоване деце, једна петина има симптоме грипа, речено нам је на дечјем одељењу Опште болнице Ужице.
ПИРОТ
Болесни и деца и одрасли
Према информацијама начелнице Школског диспанзера Дома здравља у Пироту др Милене Димитријевић у последње две недеље повећан је број респираторних инфекција међу школском децом узраста од 6 до 18 година и број инфекција сличних грипу.
Према речима епидемиолога у Заводу за јавно здравље у Пироту др Радмиле Зец, ова здравствена установа регистровала је повећање броја обољења сличних грипу међу одраслом популацијом у граду, али грип није ресгистрован.
ВАЉЕВО
Стомачни вирус и температура
Прехладе и респираторне инфекције са симптомима сличним грипу, напуниле су готово сва одељења ваљевског Дома здравља. По речима лекара, приметна је појава и стомачних вируса, који праћени температуром трају два до три дана.
ВРАЊЕ
Има и оболелих са тежом клиничком сликом
У Заводу за јавно здравље у Врању регистровано је више од 100 особа оболелих од грипа, међу њима и деце.
Епидемилог др Слађан Станковић изјавио је да је код два пацијента регистрован вирус АХА 3. На инфективном одељењу Здравственог центра у Врању утврђено је да су пацијенти имали тежу клиничку слику и упалу плућа.
У Апотеци у Врању истичу да пацијенти највише купују первекс аспирин са витамином Ц, парацетамол таблетеи друге лекове.
СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА
Болесни и здравствени радници
Од овог уторка, због повећаног броја оболелих, у Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци су забрањене посете.
– Ово је превентивно, да бисмо спречили даље ширење, а и неколицина здравствених радника нам се разболело од инфекција са синдромом сличном грипу. Још увек то није алармантно, очекујемо да ће више оболелих бити око Нове године, јер нам и сада долази много деце, али и одраслих са упалама плућа као последицом – каже др Синиша Павловић, начелник Инфективног одељења паланачке Опште болнице.
ИВАЊИЦА
Експанзија следеће недеље
У ивањичкој општини ове недеље је било знатно више пацијената са вирусом грипа, сазнајемо у Дому здравља. Свакодневно све више ученика изостаје из школских клупа тако да је очигледно да се вирусна инфекција брзо преноси па се експанзија очекује већ наредне недеље.
Да грип опасно прети потврђују и апотекари који ових дана највише продају лекове за снижавање температуре, сирупе против кашља и антибиотике. Кажу да је потражња за овим лековима увећана и до 30 одсто у односу на претходни период.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Лекари упозоравају: НЕ ЛЕЧИТЕ СЕ САМИ!"

  1. Iva каже:

    Zna se broj registrovanih pacijenata, a koliki je broj onih koji su se lečili u kućnim uslovima bez odlaska kod lekara.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама