Lik moje majke – pismeni sastav

jul 12, 2016

Osaoba kojoj se divim

Mnogi ljudi imaju i po nekoliko osoba kojima se dive, ali ja imam samo jednu takvu osobu kojoj sam se uvek divio i kojoj ću se uvek diviti. To je moja majka.
Divim joj se zbog toga što je to najvrednija žena koju znam i najbrižnija majka na svetu, koja uvek brine da li sam gladan, žedan i kakve su mi ocene u školi. Ponekad je stroga, a ponekad je najtolerantnija osoba na čitavoj planeti Zemlji. Kada sam bio bolestan, ona je uvek bila tu da mi pomogne oko nečega ili da mi nešto donese. Kada sam polazio u prvi razred, ona je bila tu. Kada sam polazio i u starije razrede, ona je bila tu, sa mnom.  Uvek mi pomogne oko domaćeg zadatka i u svakoj drugoj nevolji je tu za mene. Kupuje mi sve što želim i svuda mi dozvoljava da idem. Može se reći da imam najdivniju i najbrižniju majku na planeti! Ona ima crnu kosu, braon oči i ogromno srce!
Radi u jednom marketu u Paraćinu i tamo je šefica. Zbog nje sam tri godine bio odličan đak, zbog nje ću biti i najbolji đak.
Ja imam najbolju mamu na planeti, i želeo bih za kraj da joj poručim da ću je uvek voleti najviše na svetu.

Vladimir Došljak, Ćićevac


Moja mama

Moja mama je osoba koju volim najviše na svetu. Ima tamnu kosu, tamne oči koje svetle najdivnijim sjajem i najlepši osmeh.

Ona radi u jednoj knjižari u centru grada. Mnogo voli da čita knjige koje i meni stalno kupuje. Moja mama puno radi, a to mi se ne sviđa. Volela bih da ne radi toliko, onda bi mogle da provodimo više vremena zajedno. Znam da je umorna kada se vrati saposla, poznajem po očima i po glasu, ali ona to nikada ne pokazuje. Uvek ima vremena za mene i uvek je spremna da mi pomogne. Ona je vesela i voli da se druži da i izlazi. Vodi
me svude sa sobom i kada smo zajedno puno se smejemo. Obe obožavamo da plivamo i davozimo rolere, a takođe obožavamo i životinje, pa redovno idemo u zoo-vrt. Mama me vodi svuda i uči me raznim stvarima, a ja u tome uživam. Ona je izvor moje sreće, radosti i zadovoljstva, uz nju se uvek osećam sigurno. Mnogo puta je uspela da reši moje probleme.
Ona čini sve za mene.

Kada sam tužna i neraspoložena jedva čekam da čujem njen mili glas koji me odmah razveseli i čini da se osećam bolje. Kada sam bolesna, mama me pazi, a njen pogled je za mene najveći lek. Kada mi treba pomoć oko domaćeg zadatka znam da je mama tu. Ona će učiniti sve za mene i daće sve od sebe da ja budem srećna.

Moja mama nije obična žena. Ona je za mene čarobnica, jer pored nje svi moji problemi nestaju. Ona je moja dobra vila koja ispunjava moje želje.

Tanja Nenadović 4/3


Portret moje majke

Kao i svaka ćerka, osećam jaku bliskost sa mojom majkom, posebnu vezu i odnos. Mislim da ne bih mogla da budem više od 3 nedelje daleko od nje. Onda mi pomaže u svemu. Bez nje, ništa nema smisao: nema ko da mi daje savete, one prave, koji dolaze iz srca, nema ko da me teši kao što ona to radi. Niko ne može da me usreći kao njen osmeh i doznanje da je vesela i zadovoljna.

Moja majka ima malo svetliju put od moje, nemirnu talasastu kosu boje kestenja i duboke braon oči. Oblačenje joj i nije neka strast: farmerke, majica, patike i to je to! Ali ipak izgleda odlično. Od kada je postala punoletna, radi posao koji najviše voli, a to je trgovina. Radi u prehrambenoj prodavnici i zadovoljna je svojim poslom. Od rađanja troje dece, ostale su joj naglašene obline oko kukova, ali ima prilično lepo telo.

Kada razovarate sa njom, njene tamne oči privlače vaš pogled. Uvek pronalazi dobru stranu u svemu, pa čak i u onom najgorem i najbolnijem, a pritom je odličan savetnik. Mogu slobodno da kažem da je ona moje svetlo na kraju tunela!
Iskreno, ne bih mogla da živim bez svoje mame. Kada bi me neko pitao kakvu mamu želim, samo bih odmahnula glavom i rekla: “Moja mama je nezamenljiva!Ljubav prema majci (Gi de Mopasan)

Čovek voli svoju majku i ne znajući, i ne misleći, jer je to tako prirodno kao i živeti: i tek u času poslednjeg rastanka, on opaža koliko je dubok koren te ljubavi.

Sa njom se ne može porediti nikakva druga ljubav, jer se ostale kasnije javljaju, dok je ova od rođenja. Sve ostale nam donose slučajnosti u životu, a ova živi od prvog dana u našoj krvi.

Sem toga, mi onda ne gubimo samo majku, sa njom nestaje i polovina našeg celog detinjstva, jer je u našem dotadašnjem životu ona zauzimala isto toliko mesta koliko i mi.


Majka je najveći prijatelj na svetu, ja sa mojom mamom pričam o svemu. Sve moje tajne jedino ona zna, niko ne može da me posavetuje kao ona. Na nju mogu uvek da računam i ona bi sve na svetu dala samo da meni bude dobro u životu. I na tome joj beskrajno hvala, zato sto postoji ona postojim i ja. Nema nista lepše nego ujutru kad sednem sa njom i pijem kafu, ćaskam i smejem se do suza. Naravno nisu sve majke iste, ali uglavnom su drugarice br.1. Volim svoje roditelje podjednako i mnogo sam srećna sto smo jedna divna i zdrava porodica, nadam se da će i moja biti ista takva jednog dana, kad je budem imala


Moja majka je najdivnija osoba na svetu

Moja majka je najdivnija osoba na svetu. Pored svih teskoca koje su je u zivotu zadesile, ona nikada nije odustala od toga da od mene napravi dobru, postenu i uspesnu osobu i ja se trudim da ispunim njena ocekivanja, jer je to najmanje sto mogu da uradim trenutno. Drago mi je kada je ponosna na mene i ja sam jako ponosna na nju, jer je najhrabrija, najsnaznija, najpostenija, najlepsa zena koju sam ikada upoznala. Nadam se da cu jednog dana, kada budem mogla sama da zaradjujem, moci bar delom da joj vratim sve ono sto je ona meni pruzila, iako sam svesna da je bilo sta materijalno malo u odnosu na sve ono sto sam od nje dobila. Zelim da svojoj deci budem bar pola onoliko dobra majka koliko je meni moja.


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Lik moje majke – pismeni sastav

  1. David juzbasa kaže:

    Prelepo!!Rastuzio sam se kada sam procitao tekstove O Majci!

  2. anica kaže:

    nijedan od sastava nije dobar jer su pisane spoljašnje osobine odvojene od unutrašnjih

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama