Kako popuniti listu želja za upis u srednju školu

15 juna, 2017

 
Detaljnije uputstvo za popunjavanje i primer popunjene liste želja pogledajte ovde.
[ot-video][/ot-video]
 
Prioriteti
Ako ste do sada razmišljali šta je ono što vas najviše interesuje, koja oblast vam najbolje ide i u čemu se pronalazite, onda ste sigurno razmišljali i o konkretnom smeru neke srednje škole. Ali u koliko niste, onda je pred vama vreme za odluku.
 
Prvi korak ka odluci je sledeći – odlučivanje između trogodišnje i četvorogodišnje srednje škole. Ukoliko planirate nastavak školovanja na fakultetima ili visokim školama nakon srednje škole, birajte i srednju školu u skadu sa tim. Četvorogodišnje visoko obrazovanje možete upisati samo nakon četvrogodišnje srednje škole.
 
Drugi korak predstavlja odluku o tome – šta vas najviše interesuje. Ukoliko volite društvene nauke – u koje spadaju jezici, književnost, geografija, istorija, sociologija, filozofija itd. – najbolje bi bilo da upišete na primer društveni smer u gimnaziji ili opšti smer gimnazije, a možete i da potražite u kojim srednjim školama se nalaze smerovi koji podrazumevaju predmete društvenih nauka.
Ukoliko vam bolje idu prirodne nauke – u koje spadaju matematika, fizika, hemija… – pronađite školu u kojoj najveći broj predmeta spada upravo u ovu grupu.
Kako biste se lakše odlučili za upis u srednju školu, pogledajte kratke opise zanimanja i na taj način odlučite koji obrazovni profil je najbolji za vas. Uz to, neophodno je da znate koje se srednje škole nalaze u mestu gde biste vi nastavili svoje obrazovanje i koji su vam obrazovni profili na raspolaganju. Spisak svih srednjih škola u Srbiji može vam olakšati pretragu.
 
Popunjavanje liste želja
Kako bi na najbolji način popunili listu želja, neophodno je da znate sledeće – na prvom mestu je potrebno da upišete smer za koji ste najviše zainteresovani i koji biste najviše voleli da upišete. Nakon toga, morate popuniti još devet mesta na listi (najmanje), a najviše možete upisati 20 obrazovnih profila za koje ste zainteresovani.
Nakon obrazovnog profila koji se nalazi na prvom mestu na vašoj listi želja, upišite redom – po nivou zainteresovanosti – smerove koji biste voleli da upišete ukoliko za vas ne bude mesta na smeru koji ste prvi upisali. To znači da kako odmiče lista – vaša zainteresovanost za smerove koje upisujete je sve manja. Zato je bitno da u prvih nekoliko upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da upišete. Zapamtite – redosled upisivanja obrazovnih profila je jako bitan!
Potrebno je da napravite dobru strategiju kako se ne biste našli u situaciji da upisujete školu koja vas uopšte ne interesuje.
Koliko god da ste sigurni da će vaš prvi izbor, ili prvih nekoliko izbora, biti ono što ćete upisati, nemojte upisivati na listu ni jedan smer za koji niste zainteresovani. S obzirom da na upis u velikoj meri utiče konkurencija – nikad ne znate kolika će zainteresovanost biti za smer koji vi želite da upišete. Takođe, ne možete znati ni koliko bodova imaju učenici kojima je prva (ili nekoliko prvih) želja ista kao i vaša. Zato je bitno da imate rezervni plan.
 
Uskladite želje i mogućnosti
Kako biste na što bolji način popunili svoju listu želja – izračunajte koliko bodova imate na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i saberite ih sa bodovima koje ste dobili na testovima u okviru polaganja male mature.
Kada dobijete određen broj bodova, lakše ćete se odlučiti koji smer biste mogli da upišete. Na primer, za neke smerove nećete imati dovoljno bodova, pa je bolje da to odmah znate da “ne trošite” mesta na listi želja na one smerove koje svakako nećete uspeti da upišete.
Ukoliko na listi svih srednjih škola u Srbiji otvorite stranicu neke srednje škole, videćete da se tamo nalaze smerovi koje ta škola nudi, kao i minimum bodova koji je bio potreban za upisivanje svakog smera prethodne godine. Ovi bodovi nisu konačni bodovi, niti je sigurno da će biti isto i ove godine.
Ovi bodovi služe da biste mogli da se informišete o tome koliko je bodova bilo potrebno za upis prošle godine i da znate koliko bi otprilike moglo da bude potrebno ove godine. Kada to uporedite sa svojim bodovima biće vam jasno da li biste mogli da upišete taj smer (ako ste zainteresovani za njega) ili jednostavno nemate dovoljno bodova.
Detaljnije uputstvo za popunjavanje i primer popunjene liste želja pogledajte ovde.
 
 
Izvor: mala-matura.com
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


13 komentara na "Kako popuniti listu želja za upis u srednju školu

 1. Jeca kaže:

  Bas lepohttp://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 2. Marija kaže:

  A kad ce biti objavljen broj bodova za upis?

 3. Sanja kaže:

  Prošle godine bodovi završili u brushalteru, pretprošle godine nije bilo kombinovanog testa i bodovanje je bilo drugačije, godin pre su imali 50% poznatih zadataka,i prvi put vladanje i izabrani sport su ulazili u prosek, godinu pre toga imali su 75% poznatih zadataka, godinu pre toga ima li su 100% zadatke iz zbirki…. Svake godine različito, svake godine su deca eksperimentalna zona, za nove ministre i nove vlasti (samo ove godine tri ministra prosvete)
  pa vi sad nama kažite kako da se orijentišemo, koji su to bodovi merodavni. (Razlika iz godine u godinu ide i po deset poena)

 4. mama kaže:

  Zaboravite afinitet. Prvo razgraničite da li je dete prepisivalo, ako jeste onda birajte koju stvarno dete želi. Ako je radilo pošteno, NE NIKAKO afiniteti, već borba daj šta daš da ne odes u drugi upisni krug. ŽALOSNO, ali je tako.

 5. zu kaže:

  Kako da napisem najmanje 10 skola ako u mom gradu imaju tri skole a dalje nemam nameru da ga saljem.ko da mi odgovori ?

 6. ar kaže:

  Zanima me da li na listu mogu da se stave dve-tri zelje,ili bas mora 10?

  1. Tina kaže:

   Radim u srednjoj skoli.Napisu deca jednu zelju i upisu se ali imaju puno bodova,malo je mesto. Osmaka ima 67 a srednja ima po Konkursu mesta za 60 ucenika.

 7. sandra kaže:

  a sifre? Gde njih pronalazimo?

 8. Anonimni kaže:

  mozes ti i staviti jednu zelju nemoras deset, samo treba da imas dovoljno bodova za tu jednu skolu 🙂

 9. Sanja kaže:

  Stavite što više srodnih škola jer se ne zna potreban broj bodova. Znam primere da ni osam želja nije bilo dovoljno pa su deca išla u drugi krug, a tada samo ono što ostane.

 10. Miodrag kaže:

  Koliko treba bodova za Poljooprivrednu skolu u Topoli?

 11. Lana kaže:

  Je l’ naziv skole i obrazovani profil moraju biti popunjeni cirilicom?

 12. Vesna kaže:

  Lista zelja se popunjava cirilicom. Kao i svi zvanicni dokumenti u Srbiji.
  Niko Vam ne moze reci koliko bodova je potrebno zbog toga sti broj bodova varira svake godine (zavisi od interesovanja ucenika i procenta uradjenosti testiva iz srp,mat i komb.)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama