U šta nam deca izrastaju?

25 novembra, 2013

U sistemu koji zahteva da se stopimo sa okolinom, uklopimo, ubijemo individualnost i ugusimo svaku vrstu kritičkog mišljenja, kako decu sačuvati i poštedeti uz pravu dozu pripreme za realnost koja ih čeka? Ako se današnjoj deci serviraju horde plastificiranih, nakaradno našminkanih i prekvarcovanih, polu-golih i polu-pismenih spodoba, kako da i ona sama ne budu izložena riziku da će izrasti u ”polu-svet”?fabricke-greske
Jer, roditelji su nezadovoljni, volontiraju pod prisilom jer para nema, pod uslovom da ima i posla, kraj sa krajem se nekako sklapa, a vremena za kvalitetan razgovor, druženje, savetovanje i igru je izgubljeno između stresova i frustracija. Potrošeno je na naizgled bitne stvari. To vreme je poklonjeno kiču i šundu, lažnim vrednostima i lažnim moralistima, dušebrižnicima i kvazi-intelektualcima i profesionalcima.
Roditelji su ti koji treba da povedu računa o tome kome poveravaju svoje dete na čuvanje, po cenu toga da ostali računi budu neplaćeni. Jer u društvu kojim gospodari iskrivljena slika o ljudskoj vrednosti, ta deca treba da vam budu jedina dragocenost i svetla tačka. Ne stavljajte posao, lične neuspehe, poražavajuću finansijsku situaciju ili gomilu neopranih sudova ispred njih, jer su posledice nesagledive, a cenu koju će oni platiti zbog vašeg nemara ili manjka volje i razumevanja ne pokriva ni sav novac ovog sveta.
Izbor je vaš – da li će vam decu gajiti i vaspitati ulica, društvene mreže, propaliteti, tzv. javne ličnosti koje da imaju i zrnce pameti i obraza ne bi ispuzale iz mišje rupe. Da li će se ugledati na manipulatore koji ne prezaju ni od čega i uspevaju na svakom koraku, da li će biti materijalisti, očajnici ogrezli u koristoljublju, ili ćete ih naučiti da budu svoji, drugačiji, jedinstveni. Da se ne boje da istupe, da se zauzmu za sebe i da se jednog dana puni ljubavi i zahvalnosti osvrnu na vaše reči i dela koja su ih iščupala iz trulog mehanizma koji nemilice grabi i uništava ljude.
Tatjana Zotović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "U šta nam deca izrastaju?

 1. Neko tamo kaže:

  U sistemu koji prozdire sve vrline koje su pozeljne, kako predlaze tekst iznad, pa nema tog roditelja koji ce dozvoliti da se njegovo dete pati kroz zivot zbog sopstvene ne prilagodjenosti, vec ce i oni naizgled vrli roditelji svoju decu naoruzati svim orudjima da grizu, grebu, laktaju i gaze sve pred sobom, pa koliko da traje, neka traje, vecni nismo, a sistem ce svakako zigosati i proterati ne prilsgodjene, sistem vtednosti je sam sebi svrha i ne izvinjava bilo kakvu razlicitost.

 2. Ivana kaže:

  Novi smer u srednjoj skoli:Starleta!

 3. mmmm kaže:

  Neko tamo moraju deca budu takva inace nema sanse da opstanu. Prvo ih nastavnici mrze, pa ostali.

 4. Isokratima kaže:

  Pravoslavlje je jedini put spasenja i duše i tela.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama