Majkama male dece: Dragoceni saveti majke troje dvadesetogodišnjaka

22 septembra, 2016

Počev od ove nedelje, ja sam majka dvadesetogodišnjaka. Ovo je ujedno i nedelja, kada taj dvadesetogodišnjak odlazi na studije u inostranstvo.

Kao i onda kada je prvi put otputovao bez mene, uhvatila sam sebe kako pokušavam da se prisetim njegovih prvih koraka, prve reči, gromkog smeha kada sam pala sa pedaline, kako je igrao na špice crtanih filmova, i kako me je uvek pitao kako mi je bilo na poslu.
Tužna realnost je – to je sve pomalo maglovito i nejasno u mojim sećanjima.
Pomislite da ćete se setiti svakog ključnog momenta života vaše dece – ali nećete. Začudo, mogu da se setim pesme iz “Dinastije”, ali mislim da je skoro nemoguće izvući iz hladnjače sećanja uspomenu na prvu vožnju biciklom mog najstarijeg deteta. Zar nije mrzeo da jede jaja? Ne znam. Ja stvarno ne mogu da se setim.
I zato sam odlučila da napišem par saveta roditeljima čija su deca još uvek mala. Prvi savet je moj (imam troje dece), a ostatak je od dobrih prijatelja sa odraslom decom. Imate li nešto da dodate? Izvolite u komentarima.

 1. Pored zapisivanja prve reči vašeg deteta, snimite i neke obične situacije i razgovore.

Često opsesivno snimamo sve i svašta dok su nam deca bebe, da potpuno zaboravimo da zabeležimo tipičnu porodičnu večeru, kad se svi smeju ili svađaju (ili oba). Mislite li da ćete se setiti kako je izgledala soba vašeg klinca kad je krenuo u prvi razred? Možda i hoćete. Ja se ne sećam. Ovi svakodnevni trenuci su ono što ćete zaista želeti da zapamtite kada vaša deca odu svako svojim putem.

 1. Što su deca starija, sve više shvatate koliko je vreme dragoceno. Kada su mali čini vam se da će to trajati zauvek. Ali neće. Zbog toga, idite što češće na porodične odmore. Oni čine trajne uspomene na vreme koje ste proveli zajedno.
 1. Upoznajte prijatelje svoje dece.

Ohrabrite ih da dovode svoje prijatelje svojoj kući. Naučićete više o svom detetu od njegovih prijatelja nego od njih samih.

 1. Neka vam porodični obroci budu prioritet.

Trpezarijski sto je mesto za razmenu svega što je važno, uz bezuslovnu ljubav, poštovanje i otvorenost. Neka to bude sigurno mesto za vašu decu.

 1. Na kraju svake godine, sedite sa svojim detetom i napišite zajedničke uspomene na proteklih 12 meseci.
 1. Idite na svaku predstavu, sportski događaj, ili dodelu nagrada ako je to moguće. Nemojte nikad biti onaj roditelj koji je stalno morao da radi i da ne bude tu za svoje dete.
 1. Slušajte ih sa prednjeg sedišta kada sede pozadi.

Ne komentarišite. Vi ćete naučiti više o njihovom svakodnevnom životu kada pomalo “bacite uvce”.

 1. Ako vam dete kaže tajnu, i traži od vas da nikome ne odate, nemojte da ga izdate.
 1. Kada ste sa decom, budite zaista sa njima.

Kada vaše dete razgovara sa vama, isključite mobilni telefon i računar. Možete da proverite mejl i kada oni odu u krevet.

 1. Pomozite svom detetu da shvati svoje mogućnosti i interesovanja.

Pokušajte da pomognete detetu otkriju šta ga zaista zanima, a zatim negujte ta interesovanja

 1. Budite nežni – uvek.

Kada vas dete grli, nikad nemojte biti prvi koji će ga pustiti.
Priredila: Andrijana Maksimović
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama