Најбољи савети психолога о васпитању деце

14 јануара, 2015

Сви бисмо ми волели да знамо мишљења психолога из сваке књиге о родитељству, а истина је да једва имамо времена да довршимо и једну коју почнемо. Управо зато смо за вас издвојили најбоље и најкорисније савете стручњака о васпитању! Сваки од ових савета се односи на свакодневне недоумице родитеља и биће вам од велике помоћи.
ПОТРУДИТЕ СЕ ДА СХВАТИТЕ ШТА ВАМ ДЕТЕ ЗАИСТА ГОВОРИdarovita-deca
„Правило бр.1 у родитељству је да увек имате на уму да сва деца изражавају своје мисли, осећања и потребе кроз понашање“, каже др.Сара Клагсбурн, психијатар из Њујорка специјализована за родитељске проблеме. Другим речима, ако дете ради оно што сте му изричито рекли да не ради, за то постоји разлог и на вама је да га откријете. „Не можете посматрати понашање само за себе, морате схватити шта га изазива. Тек тада можете разумети дететову тачку гледишта и поправити његово понашање у будућности.“
УСПОРИТЕ
Психолози саветују родитељима да престану са својим махнитим ритмом. На пример, претворите мењање пелена у доживљај. Нека оно, уместо 30 секунди, траје 3 минута. Радите то полагано, причајте са дететом, објашњавајте му шта радите и чекајте да вам одговори. Тако ћете свакодневне досадне радње претворити у прилику за грађење односа сигурности и поверења између вас и детета.
ОСТАВИТЕ ТЕЛЕФОН И КОМПЈУТЕР
Родитељи често заборављају да је највреднија ствар коју могу пружити свом детету њихово време и потпуна пажња. Зато се потрудите да будете потпуно присутни када сте са дететом. Искључите свој телефон понекад када дођете кући или одредите одређено време (макар сат времена) када ћете искључити сву електронику и бити само са дететом и породицом.
ЗАПАМТИТЕ ФЕНОМЕН ПОЛОМЉЕНОГ КЕКСА
Сваки пут када осетите потребу да умањите значај дечијег проблема и објасните му зашто не би требало да се нервира око нечега што се вама чини безначајним, сетите се како деца посматрају поломљени кекс. За одраслу особу то је ништа, али за дете то може значити „смак света“. То није оно што је дете очекивало, што жели и за њега је то несавладива препрека. Тако је и са другим проблемима, немојте их омаловажавати.
ДЕФИНИШИТЕ ДЕТЕТОВ ПРОБЛЕМ И ОСЕЋАЊА ЗА ЊЕГА
Када схватите дететово понашање, покажите му то и речима изразите његова осећања и жеље. Тако дететовим осећањима дајете на значају да бих их оно разумело и показујете емпатију.
НЕМОЈТЕ СЕ СТРЕСИРАТИ ОКО МАЛО СУЗА
Плакање је начин на који деца ослобађају стрес. Зато се деца боље осећају када се добро исплачу. Уместо да молите дете да престане да плаче реците му да је у реду плакати, уверите га да ћете бити ту и да ће се осећати боље врло брзо.
НЕМОЈТЕ ДА ПОКУШАВАТЕ ДА БУДЕТЕ СУПЕРМАМА
Др. Доналд Виникот, енглески педијатар и психоаналитичар, је креатор израза „довољно добра мајка“ – циљ који Сузан Ландон, породични терапеут из Лос Анђелеса, препоручује свим мамама да усвоје. Разлог томе је једноставан, они тврде да је немогуће постићи перфекцију у родитељству, те ако томе стремите, сигурно ћете бити разочарани и у себе и у своје дете. То је процес учења у ком је свима дозвољено да погреше, и вама и детету. Заборавите зато на своја нереална очекивања и престаните да се поредите са другим мамама јер оне нису тако „савршене“ као што мислите.
ПРИХВАТИТЕ ОСЕЋАЈ КРИВИЦЕ
Имајте на уму да је мајчинство маратон а не спринт. Ако понекад одаберете да одете на вежбање које вам је толико потребно уместо на час цртања са дететом, можда успете сутрадан да имате мало времена само са дететом и надокнадите то, на пример. Осећај кривице је, једноставно, нормалан део родитељства.
ВАША СРЕЋА ЈЕ ВАЖНА
Срећна мама значи и срећно дете. Важно је да водите рачуна и о себи и да радите ствари које вас чине срећном ван улоге мајке. Можда мислите да сте супер мама јер стављате своје потребе на последње место, али на крају због тога сви пате.
ПРИЗНАЈТЕ КАДА НИСТЕ У ПРАВУ
Када урадите било шта због чега вам је жао (подигнете глас, кажете нешто у бесу, ударите дете јако и слично), прво се смирите а онда поправите ситуацију са дететом. Ако очекујете од њега да се извини вама када погреши, и ви морате урадити исто и тако бити добар пример.
ПОХВАЛИТЕ ДЕТЕ КАДА СЕ ТРУДИ
И прављење грешака и губљење утакмица заслужују похвале. Ставите детету до знања да сви понекад побеђујемо а понекад губимо и да сте поносни на њега зато што је учествовало и забавило се.
ПУСТИТЕ ДА ДЕТЕ ИМА СВОЈУ ЛИЧНОСТ
Послушајте савете психолога и, уместо да покушавате да намећете детету какво треба да буде, откривајте његову личност. Нормално је да своје дете посматрате као део себе, али дајте му простора да буде оно што оно јесте – чак и ако то није увек оно што сте ви имали на уму.
ДАЈТЕ ДЕЦИ МАЛО КОНТРОЛЕ
Деца воле да осете да имају контролу. То можете искористити на најбољи начин за све. На пример, ако дете помаже приликом планирања оброка и куповине, пре ће јести оно што се спреми јер је имало улогу у томе. Ако оно само одабере боју четкице, вероватније је да ће редовније прати зубе и слично. Колико контроле ћете дати детету одредите у складу са узрастом.
УЧИТЕ ДЕТЕ КАКО ДА КОНТРОЛИШЕ СТРЕС И ФРУСТРАЦИЈУ
Немојте превише штитити дете, нека од малена учи да се бори са фрустрација. Колико год то сурово звучало, оне су део свакодневнице. Једино тако ће изградити толеранцију на стрес. На пример, када дете прави кулу од коцкица и све се сруши а оно почне да се нервира и плаче, прво му објасните да разумете колико је то страшно, дајте му времена да се исплаче мало а онда му покажите да може да направи још вишу кулу!
СХВАТИТЕ САН ОЗБИЉНО
Сан је круцијална ствар за развој вашег детета, концентрацију, физички раст, смањење хормона стреса итд. Чак и бебе између 4 и 8 месеци које не спавају добро, теже држе пажњу или се чине мање упорним када их ангажујете неком активношћу. У том периоду деца треба да одремају најмање два пута дневно, укупно од два до четири сата, а ноћу треба да спавају од 10 до 12 сати. Треба да знате и да једногодишњаци треба да спавају између 14 и 15 сати, двогодишњаци између 13 и 14 сати а трогодишњаци између 12 и 14 сати.
НЕ ПОКУШАВАЈТЕ ДА ПРЕВАРИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ
Многе маме мисле да је у реду да кажете детету да идете да гледате филм када, у ствари, идете код зубара. Знајте да је увек боље рећи истину, чак и када се то детету не свиђа. Важно је да вам верују као и да буду емотивно припремљена за оно што их чека.
БУДИТЕ КОНЗИСТЕНТНИ
Конзистентност и постојање распореда деци пружа осећај сигурности. Она морају да осећају да је свет предвидив и зато им је конзистентност потребна. То не значи да ручак мора баш увек да буде у 13х или да неко не може да сврати ненајављен већ је циљ да се држите целокупног распореда у већини случајева. На пример, дете зна да после ручка увек има око пола сата паузе пре учења.
Конзистентност је важна и у дисциплини. Деца желе да знају да стварно мислите оно што кажете и да правила остају иста. Једноставно, за децу је свет велики и све је ново. Како би се умањио њихов стрес и да би се осећала добро, деца морају да имају параметре који су непромењиви. У супротном, деца ће бити збуњена, као да им се дрма тло под ногама.
БИРАЈТЕ ЗА ШТА ЋЕТЕ СЕ БОРИТИ
Веома је важно да бирате своје битке, и због вас и због деце. Да ли је стварно толико важно да ли је дете обукло исту мајицу два дана ако њој ништа не фали? У сличним ситуацијама ставите срећу детета на прво место. Ако то значи да ће се боље играти, немојте му безвезе кварити дан. Одлучите шта је од круцијалног значаја а шта није.
ВЕРУЈТЕ СВОЈЕМ ДЕТЕТУ
Основно је да имате основну дозу поверења у своје дете. Неке ствари је чак и шестогодишњак способан да уради и одлучи. На пример, знаће са којом играчком жели да се игра и то му и дозволите. Пружите детету прилику да мало и самостално истражује.
СА ПАРТНЕРОМ СЕ СВАЂАЈТЕ ИА ЗАТВОРЕНИХ (И ЗВУЧНО ИЗОЛОВАНИХ) ВРАТА
Сви партнери имају своје несугласице које могу и треба да понекад реше и испред деце како би онда видела како се решавају конфликти. Али, уколико свађа прерасте у нешто озбиљније, немојте да то буде пред децом. Драње, викање, ружне речи и сва негативна енергија која са тим долази може имати лош утицај на дететов осећај сигурности. Контролишите се и чувајте свађе за спаваћу собу, и са нижим тоном.
ОПУСТИТЕ СЕ! НИЈЕ СВЕ ПРОБЛЕМ
Ово може да потврди и било који родитељ двоје и више деце. Не постоји прави начин да се нешто ради, нема истог решења за све. Али, сигурно је да мали проблеми и одлуке временом постају безначајни. Удахните дубоко и наставите даље.
ДАЈТЕ ДЕТЕТУ УПОЗОРЕЊЕ
Припремите дете за оно што га очекује како не би имало недоумице. На пример, можете да кажете: “Данас идемо у парк. Ако хоћеш да понесеш лопту, сети се да треба и да је делиш са другом децом. Можемо да идемо на тобоган, али морамо и да чекамо у реду и пустимо децу која су ту пре нас.“ На тај начин жете избећи изненађења за дете која могу довести до проблема.
ПРУЖИТЕ ПУНО ЗАГРЉАЈА И ПОЉУБАЦА
Здраво самопоуздање и осећај сигурности почињу са погледом очи у очи, загрљајем, пољупцем и речима „волим те“. Имајте времена за то СВАКИ ДАН.
Са којим саветом бисте се посебно сложили? Да ли бисте неки савет додали на листу?
najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама