Мала матура 2017 – како се припремити и коју литературу користити

Сваке године осмаци у Србији брину због завршног испита. Њихову бригу деле родитељи и наставници који предају завршним разредима основне школе. За ђаке је ово мали испит зрелости и прво суочавање са избором  у ком ће се правцу кретати њихова даља професионална интересовања. Стрепња хоће ли се успети са уписом у жељену школу представља стрес за родитеље и децу.  

Завршни испит тако често постаје већи и страшнији у забринутој фантазији родитеља и ђака него у реалности. Кључ за растерећење овог помало мучног ишчекивања је благовремена припрема. Како ће пробни завршни испит бити организован већ 7. и 8. априла, а садашњи осмаци малу матуре полажу 14, 15. и 16. јуна – крај зимског распуста представља право време за отпочињање благовремене припреме за малу матуру.
А та припрема – зна се: никад доста задатака за вежбање. У понуди је велики број различитих збирки задатака за завршни испит, а овога пута осећамо потребу да скренемо пажњу на неке од ових извора.
Издавачка кућа Едука сваке године допуњује свој програм за завршни испит, осмишљавајући различите изворе неопходне ученицима осмог разреда у припремању за полагање мале матуре. Збирке задатака из српског, биологије, физике и хемије допуњене су систематичним прегледима градива из српског језика (Ђачки језички приручник) и географије. Посебну новину представља јединствена електронска збирка задатака из српског језика. 

Ђачки језички приручник

У једној књизи дат је комплетан преглед наставних садржаја из језика, правописа и језичке културе од 5. до 8. разреда. Намењен је редовној и додатној настави, али и самосталном припремању ученика за завршни испит. Велика вредност овог изузетног репетиторијума су прегледни, табеларни прикази свих садржаја који омогућавају лакше усвајање градива. Поред основних знања, садржи одељке за посебно заинтересоване ученике. По својој структури и садржају, Ђачки језички приручник представља најкомплетнији материјал ове врсте на тржишту и незаменљив је у припреми за малу матуру.

Збирка задатака из српског језика за припрему завршног испита

Ова изузетно обликована збирка служи за обнављање, утврђивање и систематизацију градива кроз укупно 500 задатака и представља садржајну и комплетну припрему за завршни испит. У њој су дати типови задатака какве ће ученик срести при полагању.

Eлектронска збирка за полагање завршног испита из српског језика

Поред штампане збирке, Едука је на недавном сајму „Нове технологије у образовању“ представила и иновативну електронску збирку Научи кроз вежбања, у којој су примењени принципи програмираног учења, о чему више можете прочитати овде. У електронској збирци су се на једном месту нашли тестови и граматика, неопходни ученицима осмог разреда у припремању за полагање завршног испита.

Збирке задатака за припрему завршног испита из биологије, хемије и физике

Ове збирке садрже оптималан број задатака из сваке области. Уз сваки задатак дефинисан је стандард, а задаци су подељени према нивоима. Збирке представљају исцрпну и комплетну припрему за завршни испит из наведених предмета, јер садрже типове задатака са којима ће се ученици срести при полагању.

Приручник за спремање завршног испита из географије

Приручник садржи листу основних географских појмова у уводном делу, а потом и преглед градива подељен по разредима. Одличан репетиторијум градива из географије у основној школи.
Благовремена припрема позитивно ће утицати на правилну мотивацију за превазилажење изазова завршног испита. На родитељима и наставницима је да децу подстакну да са припремом крену на време. Ђацима желимо успешну припрему и постизање жељених резултата!