MALA MATURA: Koja pitanja su namučila male maturante

18 juna, 2018

Mali maturanti u Srbiji polagali završni ispit iz srpskog, odnosno iz maternjeg jezika. Učenicima najteže razumevanje pročitanog.
Nušićevo “Sumnjivo lice” i likovi Milutin i Žika iz ove komedije najviše su namučili osmake, koji su u ponedeljak polagali završni ispit iz srpskog jezika. Učenici su se žalili da im teško ide razumevanje teksta, kao i da su takve zadatke malo rešavali na časovima.
Nastavnici koji su pregledali zadatke, opet, kažu da je kod Nušića najteže bilo pročitati odlomak na jednoj i po strani. Pažljivim čitanjem i logičnim odogovorom mogli su tačno ra reše čak tri zadatka – 17, 18. i 19. Na jednom su bodove dobijali za tačan odgovor, a na preostala dva ako su gramatički i pravopisno tačno napisala odgovor na 17. pitanje.
Najteži zadatak, kažu nastavnici, bio je poslednji, gde je trebalo analizirati pesmu “Selo” Jovana Dučića. Poslednja četiri zadatka bila su na naprednom, a prethodni na osnovnom i srednjem nivou. Za pitanja iz gramatike se i nastavnici i đaci slažu da nisu bila teška.
Đacima OŠ “Bora Stanković” na Banjici, u Beogradu, pred polaganje završnog ispita sreću je poželeo ministar prosvete Mladen Šarčević. On je novinarima rekao da će ove godine biti stroga kontrola, a da će svi koji budu kršili procedure snositi posledice. Najavio je i smene direktora škola ako se utvrdi da su odgovorni za neregularnosti na ispitu.
– U onim školskim upravama gde su prethodnih godina otkrivene nepravilnosti pojačali smo kontrolu. Gde budemo naišli na nepravilnosti preduzimaćemo zaista rigorozne mere – najavio je Šarčević. – Neki direktori su imali opravdanje za nepravilnosti, da nisu odgovorni, jer na kontrolu polaganja testova dolaze nastavnici iz drugih škola. Zato smo u deset odsto škola napravili takav model da su sama škola i njen kolektiv odgovorni za ceo postupak polaganja prijemnog ispita, pa ćemo videti da li će rezultati biti kvalitetniji.
Ministar nije otkrio na koje sve načine će da bude proveravano da li je bilo prepisivanja, ali je rekao da će se u obzir uzimati i prijave građana.
Ministar je rekao da je dostava testova prošla bez nepravilnosti u celoj Srbiji, te da su i sve škole na Kosovu i Metohiji dobile zadatke i organizovale test u isto vreme kada i škole u ostatku Srbije.
Mali maturanti danas će rešavati zadatke iz matematike, a sutra je na redu kombinovani test s pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Ovogodišnja generacija osmaka broji 71.817 učenika. Ministar im je poručio da ne treba mnogo da se brinu oko upisa, jer mesta u srednjim školama ima više nego đaka koji na njih konkurišu.
“KOMPROMITACIJA” UČENIKA
Učenici su masovno grešili u zadatku broj devet, u kome se od njih tražilo da zaokruže sinonim izraza “kompromitovati se”. Mnogi nisu znali njegovo značenje, pa su zakoruživali “proslaviti se” i “obogatiti se”, umesto obrukati se.
I. Mićević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "MALA MATURA: Koja pitanja su namučila male maturante

 1. Boba kaže:

  Sramota je da pitanje iz srpskog jezika bude znacenje reci kompromitovanje a ne neko pitanje iz oblasti koju su deca ucila u sestom,sedmom i osmom razredu. Da li je to pitanje postavljeno da bi deca bolje razumela rijaliti sou i shvatila ko se tamo kompromituje. Da li Ministru Sarcevicu odgovara da deci sto vise fali bodova za upis u neke bolje skole pa krecu sa upisom u privatne a znamo i zbog cega.Sram Vas bilo. Ali vi ne znate za sramotu. Da znate davno bi ste dali ostavku

  1. Natasa kaže:

   Pa ni ne treba svi da znaju….pa moraju postojati i malo “teža” pitanja ili vi mislite da baš svi treba da imaju “sve petice”…. Ali vidite jednu stvar…pre dva dana u Holandiji je na naslovnim stranama svih novina bila jedna devojka….zašto? Pa dešavalo se do sad da u generaciji u državi sa 17 miliona stanovnika neko ima jednu ili dve desetka na završnom državnom ispitu u srednjoj školi, ali ona ima 6 desetki i to još uvek nisu “sve petice” dakle 10 iz latinskog, ekonomije, biologije, hemije i matematike B i D, 9 iz fizike i društva i 8 iz engleskog i holandskog. Kažu neverovatno. Dakle to je … “summa cum laude”, a ne svako drugo dete “sve petice”. “Cum laude” je inače prosek na zavrsnom ispitu u gimnaziji veći od 8 i nijedna ocena manja od 7. A i to je retkost. To što mi u Srbiji imamo, to je ustvari gore od bilo koje komunističke uravnilovke, a drastična promena mora biti nacionalno pitanje i podrazumevati nacionalno jedinstvo, što je naravno nemoguće….jer ko bi inače onda postavljao ovakva pitanja poput vaših i anonimno se kompromitovao.

  2. Biljana kaže:

   E bas,dobro ste rekli.kao da treba bolje da razumeju rijaliti.a mnogi zavrse razred nez da znaju i zglavno citati.mnogi nisu mogli ni iščitati tu reč.bože me sačuvaj

 2. Jovica kaže:

  Ta matura je za nekoga kao i skolovanje.Nekome se pomaze na testovima,nekome ne.Svuda veze,pa i ovde

 3. Biljana kaže:

  Najmanje bitna stvar za dete od 14 godina jeste znacenje reci KOMPROMITOVATI.MISLIM STVSRNO NEMAM REČI.takva pitanja i odgovori odlucuju o detetovoj buducnosti…toliko

  1. Jovan kaže:

   Verujem da ministar ovom malom maturom zeli da podstakne i motivise djake koji su vredno ucili, radili i trudili se, tako sto ce promenom sistema bodovanja izjednaciti tu decu sa decom burzuja koja ce biti dovoljno bezobrazna i bahata da unajme privatne nastavnike da ih spreme za test, a zatim njihovi nezainteresovani roditelji za svoje dete, da ga upisu u privatnu gimnaziju.Za decu 14-15 god ovolika sekiracija i stres nisu normalni.Voleo bih njegovo dete da vidim dal bi prepisivalo ili ne i kolilo zna.Toliko o ministru prosvete.

  2. Dragisa kaže:

   Sramota je staviti pitanje kompromitovati kada se deca u toku izvodjenja nastave nisu susretala saa tom reci sto su i neki nastavnici srpskog potvrdili,a sta je ta rec toliko bitna za upis u srednju skolu treba neko da objasni iz ministarstva samo je deci to pitanje oduzimalo poen…. sramota.

  3. Mama kaže:

   Učili su u sedmom razredu

   1. Učenik generacije kaže:

    Moram da Vas razocaram ali nismo učili značenje reči kompromitovati niti u sedmom niti u bilo kom drugom razredu

 4. Gorana kaže:

  Nisu učili…i pitanje šta ta reč znači da li znaju iz privatnog života ili ne,nije bitno..bitno je to da ta reč ili bolje rečeno to pitanje nije imalo šta da traži na testu iz srpskog jezika…treba svi da ulože žalbu.

 5. Biljana kaže:

  Bilo da su ucili tu rec ili nisu bitno je da dete koje je sve dalo od sebe i trudilo se i na kraju krajeva prosek 5.00 i dete koje prepisuje i slepa se celo skolovanje danas kad pogledaju rezultate testova razlika je za dva boda.dakle dzabe je ucila i ubijala se svo skolovanje lad je mogla i na testu da se snadje i da joj svi odgovori budu na tacni.opet bi postigla dobre rezultate.zakljucujem da je dosla razocarana shvatanjem da je mogla proci isto kao i drugarica koja je prepisivala i opet bi mogla upisati dobru skolu.razocarala se u zivot a nije ni pocela da zivi al sta ves takav je zivot pun nepravde.hvala

 6. Natasa kaže:

  ZATVORENO PISMO
  Ja nemam ciljnu grupu kojoj se obraćam, obraćam se svakom ko se usudi da ove redove pročita. Svima vama koji svaki dan tražite nekog dežurnog krivca, vama koji ste nerealni, vama koji mislite da je moć u vašim rukama, vama kojima je preko glave reforme školstva, vama koji mislite da ste rodili napametnije dete, vama koji mislite da je najveće zlo pokušati dete ukalupiti, vama koji mislite da uvek iza ćoška postoji neko instant rešenje, vama koji ste spremni da platite da neko žvaće umesto vaše dece, vama koji mislite da individualizam i inkluzija idu zajedno, vama koji mislite da se znanje ocenjuje peticom, vama koji mislite da se samo drugi kompromituju, ali ne i vi, vama koji ne razumete običnog smrtnika, vama koji smatrate da je zlo nešto van knjige znati, vama koji ste titulu “vukovca” degradirali, vama koji ste od škole napravili uravnilovku, vama koji ste uvek u nekom taboru i protiv nekog, vama koji ste i protiv drugih, ali i protiv sebe, vama kojima je dete na prvom mestu samo u priči, vama koji znate bolje od učitelja, nastavnika i ministra, vama koji možda znate, ali ne umete, vama koji možda imate ideju, ali ne i realizaciju, vama koji znate kakvo je vaše dete, ali ne znate kakva su druga deca, vama koji ste izgubili kompas i meru za težinu i znanje, vama koji mislite da iza diplome stoji znanje i obrazovanje, vama koji se delite na “mi” i “oni”, vama koji ste uvek spremni na neki klinč, vama koji mislite da ste uvek u pravi, vama koji najsavesnije radite, vama što mislite da radite, vama što vidite, a ne primećujete, vama što ste nevidljivi, vama što vam se čini, ali niste sigurni, vama što ste ubedjeni i uvereni, vama koji ste zaboravili osnovne računske operacije pa se deljenjem oduzimate, a sabiranjem umnožavate, vama koji dok mislite zaboravljate, vama koji rezimirate a da niste ni pročitali, vama koji zaključujete i sudite bez argumenata, vama koji ne shvatate da nije problem terorizam i nacizam, vec pomodarstvo i primitivizam. Shvatite da kad je obrazovanje u pitanju tu ne sme biti podela, to je temelj jednog naroda i države, to mora biti nacionalno pitanje i podrazumevati nacionalno jedinstvo. E to je `summa cum laude` jednog naroda.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama