Мала матура: Процедура за подношење жалби

Основне школе данас објављују листе с прелиминарним подацима о успеху ученика на завршном испиту, али не на огласним таблама или улазним вратима школа, како је било уобичајено, већ у посебним просторијама


Прелиминарни резултати завршног испита за крај основног образовања објављени су данас у осмолеткама широм Србије. Школе ће обзнанити извод из централне базе података с привременим резултатима матуре за осмаке у складу са Законом о заштити података о личности. То значи да успех неког малог матураната оличен у броју поена на основу тачно решених задатака није за свачије очи, већ приватна ствар.
Није предвиђено да листе с подацима освану на уобичајеним огласним таблама или улазним вратима школа, него у посебним просторијама, тако да не може да их види сваки радозналац.

– Резултате ће моћи да погледају ученици који су полагали малу матуру и њихови родитељи, а да тако и буде побринуће се дежурни наставници школске уписне комисије и одељенске старешине. Листе с прелиминарним резултатима биће објављене у одређеној школској просторији. То може бити и хол школе, али листе не смеју бити окренуте ка улазним вратима. Спискови с привременим резултатима не смеју да буду доступни сваком знатижељном погледу као у излогу јер се на њима налазе шифре, резултати али се види и име и презиме ученика и то не сме да буде окачено јавно – образлаже Драгана Јешић, помоћник директора Основне школе „Јосиф Панчић” у Београду.

За подношење жалби на евентуалне грешке у бодовању ђаци и родитељи имају два дана

После објављивања прелиминарних резултата мале матуре осмаци и њихови родитељи имају право да погледају тестове с испита и поднесу приговор надлежној комисији ако сматрају да су деца оштећена приликом оцењивања. Подношење жалби школским комисијама и издавање решења, календаром уписних активности, предвиђено је сутра од 8 до 16 сати. Процедура је следећа: родитељи уверени да постоје грешке у бодовању ђачког рада на завршном испиту морају да напишу и предају жалбу за одређени тест, за који сматрају да је споран. Уколико мисле да су се оцењивачима поткрале грешке на сва три теста, морају да поднесу приговор за сваки тест понаособ, и то прво комисији основне школе. Она је у обавези да одговор на жалбу изда истог дана. Ако ученик није задовољан решењем школске комисије за приговоре има право да се жали комисији вишег степена – окружној. Дан за евентуалне писање приговора окружној комисији је 20. јун, од 8 до 16 часова. А одлука окружне уписне комисије је коначна.
– Веома је важно да деца и родитељи знају да је процедура таква да уколико сматрају да имају разлог да пишу приговор не могу да га поднесу одмах окружној комисији, односно не смеју да прескоче школску. Тек уколико нису сагласни с одлуком комисије за приговоре у основној школи могу да се обрате окружној. У складу с решењима окружне комисије исправљају се базе података после чега се објављују коначни резултати – прецизира Јешићева.
Коначни резултати завршног испита биће познати 23. јуна. Тог дана биће уписана најмлађа генерација у средње музичке и балетске школе јер бодови с мале матуре не утичу на њихову позицију на ранг-листи. Листе жеља с одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима мали матуранти ће попуњавати и предавати 24. и 25. јуна у матичним школама. Упис ученика у средње школе у првом кругу овог рока биће уприличен 4. и 5. јула.

17

Аутор: М. Симић Миладиновић
Извор: Политика