Mali Francuzi će polaziti u školu sa tri godine – da li je to prerano?

Francuski predsednik Emanuel Makron  je saopštio da će deca u Francuskoj polaziti u školu sa tri, a ne sa šest godina. To je dio njegovih planova za reorganizaciju obrazovnog sistema.

On je objasnio da je ta promena uvedena kako bi se “borilo protiv nejednakosti na prekomorskim teritorijama i u najsiromašnijim dielovima kontinentalne Francuske, gde većina roditelja odlučuje da decu ne šalje u školu”.Prema podacima iz francuskog Ministarstva obrazovanja, ova promjena će uticati na mali broj porodica, zato što je 97,6% djece u Francuskoj već krenulo u školu sa tri godine!

DA LI JE VRTIĆ PRAVA ŠKOLA?
Roditelji neće svoju dečicu dovoditi pred kapije redovnih škola. Mališani će pohađati školu u vrtićima. Međutim, vrtići u Francuskoj imaju reputaciju da su mnogo više formalni nego u drugim zemljama.Nakon što je odlučeno da deca u Francuskoj kreću u školu sa tri godine, iz predsedničke palate je saopšteno da vrtići više ne trebaju biti mesta za “univerzalno čuvanje dece” već “prava škola u kojoj će deca učiti jezik i procvetati”.

Ovakav pristup je u potpunoj suprotnosti sa zemljama koje već godinama imaju veoma uspešne obrazovne sisteme, kao što su Finska i Estonija. U tim zemljama deca ne počinju sa formalnim obrazovanjem dok ne napune sedam godina. U Finskoj mališani do šeste godine ne moraju pohađati ni predškolu, ali većina djece ide u vrtić. I u predškolama i u vrtićima naglasak je stavljen na igru i druženje, a ne na formalno učenje.

Čak i u Singapuru, koji takođe ima uspješan obrazovni sistem koji je pored toga još i relativno formalan i tradicionalan, deca ne polaze u školu dok ne napune sedam godina. Pre toga, mališani od tri do šest godina idu u vrtić, a vlasti omogućavaju roditeljima da biraju između mnogobrojnih i različitih stilova edukacije – od učenja zasnovanog na igri do formalnih učionica u kojima predaju nastavnici.

DA LI JE PRERANO SLATI DJECU U ŠKOLU SA TRI GODINE?
Iako nema direktnih dokaza koji pokazuju da li edukacija trogodišnjaka u vrtićima ima pozitivan ili negativan uticaj na dečije obrazovanje, postoji mnogo onih koji promovišu prednosti polaska u školu nekoliko godina kasnije.

Na Učiteljskom fakultetu Univerziteta “Cambridge” citirano je više istraživanja koje ukazuju na prednosti kasnijeg polaska u školu, kao i učenja zasnovanog na igri kod male djece. Na primjer, studije su poredile grupe mališana na Novom Zelandu, koji formalno uče da pišu u dobi od pet do sedam godina.

Rezultati istraživanja su pokazali da rano učenje slova ne poboljšava razvoj čitanja kod djece i da čak može i da im naškodi. Do 11 godine nije bilo razlike u čitanju između dvije grupe, no djeca koja su slova počela učiti sa pet godina razvila su manje pozitivan stav prema čitanju i lošije su razumijevala tekstove od djece koja su kasnije učila da pišu.

Američki i danski nastavnici su istraživali situaciju u Danskoj, gdje djeca moraju krenuti u školu u kalendarskoj godini kada proslave sedmi rođendan. Djeca rođena kasnije u toj kalendarskoj godini (31. decembra i ranije) mogu krenuti u školu godinu dana kasnije. Istraživanja su pokazala da je polazak u školu godinu dana kasnije značajno poboljšao mentalno zdravlje do 11 godine.
 
Izvor: Lolamagazin