Мали матуранти „изгубљени” у евиденцији

20 јуна, 2017

Матурско питање за просветну власт: колико има осмака међу пријављених 70.369 кандидата, ако је првог дана на испит изашло 69.726 ученика, другог 68.360, трећег 68.347, а сва три дана тестирању је приступило 69.306 ђака?

Колико је осмака који су ове године изашли на завршни испит и стекли основно образовање у уобичајеним осмолеткама остаје – енигма.
Надлежни нису успели да их преброје.
– Укупно се за полагање пријавило око 70.369 кандидата, али ту су урачунати осмаци, деца са сметњама у развоју, затим ученици из Републике Српске који желе да упишу овдашње средње школе и одрасли који полажу по старом и новом програму. Из свих тих категорија укупно на завршни испит изашло је 69.306 кандидата, и то је дефинитивна бројка. Већина остатка пријављених у овом року полагаће у августу и тек тада ћемо знати колико тачно осмака није изашло на завршни испит у јуну – саопштили су јуче надлежни, опхрвани питањима о осмацима на малој матури „изгубљеним” у евиденцији.
Збрку око броја ученика изнедрили су званични подаци Министарства просвете, науке и технолошког развоја о томе колико је ђака приступило полагању мале матуре. Саопштили су да је првог дана тродневне провере знања на испит из матерњег језика изашло 69.726 ученика. Дан касније, математику је полагало 68.360 ђака. Истог дана једино је „Политика” тражила да упућени у министарству појасне разлоге за 1.366 осмака мање у испитним салама, приметивши да је одустајања увек било али не у овој мери.
Надлежни су напомињали да није било пропуста у спровођењу завршног испита и да су процедуре испоштоване. На нашу сугестију да би се, уколико су њихове бројке тачне, могло протумачити да је око 1.400 ђака „побегло” са обавезне матуре и да то значи да неће добити сведочанство о стеченом основном образовању нити ће моћи да упишу средњу школу, из министарства је стигао одговор: „Тачан и проверен податак о излазности имаћемо када се објаве прелиминарни резултати завршног испита”.
Први привремени резултати мале матуре објављени су пре два дана. Јуче је министарство саопштило да је 69.306 коначан број кандидата који су у овом року приступили полагању завршног испита. Та бројка је већа него што је било ђака на трећем делу испита, комбинованом тесту из пет предмета, који је полагало укупно 68.347 ученика, опет према званичним подацима. Сада матурско питање за просветну власт на тесту из математике за августовски рок гласи: колико има осмака међу пријављених 70.369 кандидата, ако је првог дана на испит изашло 69.726 ученика, другог 68.360, трећег 68.347, а сва три дана тестирању је приступило 69.306 ђака?
До тада ће, вероватно, разјаснити још непознатих чинилаца ове ујдурме. Да ли се школским комисијама поткрала грешка у пребројавању ученика, да ли је уз непредвиђене околности могући разлог, за повећан број ученика на тесту из матерњег језика, више ученика који претходне године нису положили тај тест на завршном испиту, па су изашли сада? Да ли су школске комисије пребројавале број подељених тестова, али само оних који су одштампани за већину генерације која је основно образовање стекла по редовном програму, иако је њихова обавеза била да сва три дана завршног испита надлежнима доставе податак о броју ученика?
На ова питања јуче смо добили уверење надлежних да ће нам данас одговорити Јасмина Ђелић, начелник Одељења за координацију рада школских управа.
На почетку заплета око броја ђака на матури она је, прошле недеље, за наш лист нагласила да треба имати у виду да су основне школе извор информација о излазности на испит и да је могућа грешка у приказивању података. Напоменула је и да у току тродневног испита непредвиђене околности могу спречити ученике да изађу на тест. Ђелићева сматра и да је разлика у укупном броју ученика који су полагали матерњи језик и математику (а било их је око 1.400 мање на математици) највероватније последица увећавања броја ученика са сметњама у развоју који користе право на прилагођавање завршног испита. Казала је и да ови ученици нису обухваћени укупним бројем осмака који решавају исти тест из одређеног предмета.
Ипак, остало је нејасно због чега се број ђака који на прилагођен начин приступају полагању завршног испита не би рачунао у укупан број ученика на малој матури који се свакодневно доставља надлежнима? Овде није питање о начину полагања, нити о резултатима, него о излазности а за све мале матуранте важи да на испит једино морају да изађу да би положили.
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама