Мали матуранти захтевају да се поништи матурски испит

Представници малих матураната договорили су се током данашњег протеста поводом одлагања теста из математике да ће у среду доћи у школе, али да неће излазити на испит и позвали своје родитеље и чланове породица да им се придруже и подрже их у протесту и захтевима да се поништи матурски испит.

После протеста испред ресорног министарства и шетње до фонтане на Славији, они су испред зграде Владе у Немањиној саопштили да ће захтевати да се поништи овогодишња матура, а ако то не буде учињено најавили су да ће сутра наставити протест испред Министарства.

Они су се раније данас окупили испред Министарства просвете због одлагања теста из математике, на кратко су ушли у зграду Министарства, али тамо није био нико од надлежних ко је могао да их прими.

Троје матураната, који су у име окупљених ушли у Министарство просвете да разговарају са неким о тренутној ситуацији око тестова и полагања пријемног испита, нико од надлежних није примио.

Један од ученика нам је рекао да је министарство тражило да деца пошаљу представнике на разговор, али да до разговора није дошло.

Троје представника осмака који су ушли у зграду рекли су новинарима да су испред просторија Министарства провели око 15 минута да би им било речено да министар, његови помоћници и заменици нису ту и да нема ко да их прими.

Мали матуранти незадовољни су због отказивања завршног испита из математике.

Узвикују „нећемо пријемни“ и „оставка министра“. Окупљени ђаци кажу да су преко инстаграма добили позив да дођу на протест.

Једна група покушала је да уђе на централни улаз у зграду министарстава у Немањиној, за то време је ђаке неко из зграде гађао јајима.

Неколико стотина ђака који су првобитно блокирали Немањину улицу испред зграде Министарства просвете, кренуло је ка Славији како би блокирали кружни ток, где су се кратко задржали, а потом су се упутили Улицом краља Милана.

Пише: В. А.

Фото: Весна Андрић

Извор: Данас