Mali nasilnik će nositi ranac drugu koga pretuče. Evo kakve kazne čekaju učenike koji krše školska pravila

Mali nasilnik će nositi ranac drugu koga pretuče: Stupio na snagu društveno koristan rad, evo kakve kazne čekaju učenike koji krše školska pravila

Ova vrsta rada trajaće od 15 do 45 minuta, a angažovanje učenika uzimaće se u obzir kod zaključivanja ocene iz vladanja.
Đaci koji se potuku, razbiju školski prozor, neopravdano izostaju sa nastave, ukradu nešto iz učionice ili izmene podatak u dnevniku, od ove školske godine će, uporedo sa izricanjem vaspitne mere, biti kažnjeni i društveno korisnim radom.
Da ovo nije samo prazna priča dokazuje i usvajanje Pravilnika koji će pomoći školama da za svako kršenje pravila nađu pravu vrstu društveno korisnog rada, a spektar je širok.
– Društveno-koristan, odnosno humanitarni rad, škola određuje učeniku u skladu sa težinom učinjene lakše i teže povrede obaveza, vodeći računa o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti, uzrastu i dostojanstvu učenika – stoji u Pravilniku.
Đaci koji krše školska pravila ići će na društveno koristan rad, Foto: pixabay.com
Društvenim radom mogu da budu kažnjeni i oni koji dolaze u školu neprikladno odeveni, đaci koji narušavaju higijenu školskih i drugih prostorija, oštećuju imovinu drugih učenika i ne poštuju propisana pravila ponašanja u školi.
Tako će nasilniku koji pretuče školskog druga biti naloženo da mu određeno vreme nosi školsku torbu, pomaže tokom nastave, pa čak i oko domaćeg zadatka.
Kazne za one koji unište, oštete, sakriju, iznesu, preprave podataka u evidenciji koju vodi škola biće nešto drugačije. Oni će, recimo, raditi na letopisu škole, moraće da naprave prikaz o značaju važnosti evidencije i javnih isprava, ili sastav o istorijskim događajima u kojima je uništavana značajna dokumentacija.
Oni koji polome ili unište deo školske imovine moraće da ga vrate u pređašnje stanje ili da kupe nov. Za one koji u školi koriste alkohol, duvan, drogu, koji unose oružje i petarde ili učestalo čine lakše prekršaje deo društveno korisnog rada biće izrada prezentacije, briga o prostoru, pomoć domaru, učestvovanje u predavanjima koje ostvaruju stručnjaci iz oblasti u kojoj je prekršaj načinjen…
Ova vrsta rada trajaće od 15 do 45 minuta, a angažovanje učenika uzimaće se u obzir kod zaključivanja ocene iz vladanja.
Primeri aktivnosti društveno-korisnog rada: 
– produžetak obaveze redara
– pisanje sastava na temu prekršaja
– osmišljavanje, izrada i uređivanje panoa na određenu temu
– uređivanje učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, svečane sale
– pomoć u produženom boravku
– pomoć učenicima kojima je potrebna podrška u učenju
– pomoć dežurnom nastavniku za vreme odmora
– pomoć stručnom saradniku u pripremi radionice
– pomoć u obavljanju administrativnih poslova, kovertiranje, prekucavanje tekstova
– briga o bezbednosti mlađih učenika
– organizovanje posebne humanitarne akcije
– pomoć domaru u radionici, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena
– učestvovanje u organizaciji predavanja MUP-a, Crvenog krsta
– pomoć u trpezariji i upoznavanje sa zaštitom na radu
– ostvarivanje predavanja za odeljenjsku zajednicu na temu bezbednosti, nasilja ili druge oblasti u okviru koje je učenik prekršio pravila
– učestvovanje u organizovanju sportskih, muzičkih, kulturnih i drugih aktivnosti
Gorica Avalić
Izvor: Telegraf