Мали трик да мотивишете децу да раде кућне послове

Много пута смо писали о томе да су деца најбољи имитатори на свету и да, ако желимо да их нечему научимо, морамо прво себе да преваспитамо. Ипак, мало је оних који воле и с осмехом обављају кућне послове и против тога се не може. Па како да заволимо усисавање и прање суђа? Тешко. Гледајући од нас, и деца науче да избегавају кућне послове и тешко их је натерати да ураде и оне најосновније попуст скупљања играчака и намештања кревета.

Зато би требало да пронађете начин да ове задатке претворите у забаву. Неки родитељи кућне послове повезују с џепарцем и на тај начин мотивишу децу да их обаве. Томе се поједини психолози противе, док други сматрају да је то сасвим у реду.

Ми мислимо да не би требало да све обавезе које дајемо деци претворимо у плаћене послове, али понекад их мотивисати новцем за нову играчку – не може да шкоди.

Плаћене или не, ево једне идеје како да дечје обавезе у кући учините мало мање досадним.

1. Купите малу кофу, дрвене штипаљке, вату у боји, маркер и лепак.

kofa
zadaci
2. На дрвеним штипаљкама маркером испишите кућне послове – веће послове који могу важити за целу наредну недељу или мање које треба обавити сваког дана. Ако одлучите да уписујете мање послове, онда их ређајте хронолошки – од намештања кревета ујутру, до сакупљања играчака увече.

DSC_6067
stipaljke
3. На врхове штипаљки налепите ватице у боји (ово само да би изгледале лепше и веселије) и штипаљке хронолошки закачите за кофу. Како дете изврши неки задатак, тако штипаљку убацује у кофу. Ако сте присталица награђивања добро обављеног посла, за сваки задатак одредите вредност, на крају дана саберите штипаљке у кофи и… паре на сунце :).

kofa i stipaljke 1
DSC_6075
Алтернатива кофи може да буде и ова табла, са закаченим штипаљкама на левој страни, за задатке које треба тек урадити и на десној, за оне који су урађени.

IMG_9185
Без обзира на то да ли сматрате да дете треба наградити за обављене задатке и тако мотивисати или да га треба научити да не очекује награду за оне послове у животу за које се подразумева да ће их радити, овако ћете целу причу учинити забавнијом.

Извор: Зелена учионица

Фото: jcfotography.blogspot.com, amynjones.blogspot.com