Малишани морају да схвате зашто сте рекли НЕ

31 октобра, 2016

Када им браните нешто понављајући чувено “не”, а они вам се смеју. Звучи познато?
dete4
Деца млађа од три године не разумеју „не” на начин на који родитељи то мисле. За њих је „не” апстрактни концепт који се потпуно супротставља потреби детета да се развија и истражује свет око себе.

Прочитајте и Реците свом детету

Ваше дете разуме да ви не желите да оно уради нешто и разуме да ћете се наљутити ако то уради.
Међутим, ваше дете не може да разуме и зашто му је то забрањено.
– Деца у том узрасту су мала да би разумела зашто му нешто браните и зашто би то могло да буде опасно по њега. Најбољи начин да спречите дете да нешто уради је или да му скренете пажњу или да га физички зауставите. Велика грешка коју родитељи праве је да допуштају деци да се слободно крећу у небезбедном простору и да потом сваки његов покрет испрате уз “не”. Тако дете може да се навикне на “не” и да касније уопште не реагује када то изговорите. Детету је најбоље објаснити зашто нешто не може и родитељи би требало да сарађују са својим дететом, а није на одмет ни служити се малим лажима којима бисмо дете преварили и спречили га да бурно реагује на неку забрану – саветује психолог Радмила Грујичић.
Поставите правила да би вас слушали. Важно је да их не мењате, дете добро памти и ако данас сме да ради оно што је јуче било забрањено, мислиће да правила нису важна
Деца током процеса развоја желе да истражују и експериментишу. Зато им је врло збуњујуће да буду кажњени због нечега што им током тог периода пада потпуно природно. Посебно ако је реч о двогодишњацима. Са првим казнама можете да почнете тек када дете има између три и четири године.

Прочитајте и Седам ствари које не треба да обећавате деци

Тада се деца суочавају са правом дилемом на подсвесном нивоу. Наравно, то не значи да би деци требало да буде дозвољено да раде шта год пожеле. Методе којим желите да постигнете да дете сарађује са вама би требало да буду чврсте, али и нежне у исто време, а не контролишуће методе које се завршавају кажњавањем.Ово је део живота вашег детета током ког му се формира личност, стога би требало да га пустите да само доноси одлуке и да учи на грешкама које ће свакако правити.
Никада немојте да потцењујете своје дете, јер ћете га тако обесхрабрити и створити му проблеме касније у животу.
Методе које ће успешно заменити кажњавање
1. Без викања
Ако имате навику да вичете на дете, престаните! Ова метода ниподаштава дете и тако подстичете да почне да сумња у себе и да се стиди својих поступака.
2. Укључите га
Уместо да кажете детету шта да ради, укључите га у доношење одлука и започните реченицу са „ми”.
3. Поштујте их
Када тражите нешто од детета да уради или не уради, покажите поштовање. Не очекујте од њега да уради нешто истог тренутка. Питајте га када може да обави задатак.
4. Може да бира
Ако желите да дете уради неколико ствари, дајте му прилику да изабере шта жели прво да уради. Ако треба да расклони играчке и да се окупа, питајте га шта жели прво.

Прочитајте и Сваки родитељ треба да проведе 20 минута дневно у …

5. Покажите
Деци која још увек нису у потпуности почела да говоре потребно је да покажете руком шта би требало или не би требало да ради.
6. Саосећање
Покажите саосећање према детету када плаче. Емпатија не значи спасавање, већ разумевање. Реците му да знате да је узнемирено, али да не може то да ради.
7. Стрпљење
Будите стрпљиви, јер ћете неке ствари морате да учите своје дете изнова и изнова пре него што буде заиста успело да вас разуме. Не схватајте лично понашање вашег детета.
8. Ви сте главни
Схватите да од вашег понашања зависи да ли ће између вас и детета владати борбена или пријатна атмосфера.
 
Извор: Žena blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама