Маме и тате, ви сте на реду!

 
У данашње време које је препуно изазова и обавеза, нимало није лако бити добар, одговоран и узоран родитељ, од кога се очекује да издржава породицу, ради ако треба више послова, и у исто време буде поред своје деце, и активно учествује у сваком тренутку њиховог развоја. Потребно је пуно љубави, разумевања, толеранције за дечје несташлуке, пажње, преданости, инспирације и маште, јер на крају родитељска улога је незамењива.
porod
На жалост, данас родитељи немају довољно слободног времена да проводе са својим малишанима и већи део дана, деца су са васпитачицама, бебиситеркама, бакама и декама. Добра огранизација родитеља и планирање сваког слободног тренутка који родитељ има, је веома важна да се ефикасно проведе са децом.
Пуно је приче на тему васпитања, које доводе до разних дилема. Процес је веома сложен и захтеван и треба га прилагодити развојном периоду кроз које дете пролази.
Родитељи се често питају: Да ли смо поступили на прави начин или је могло другачије, Да ли треба попустити и у којим ситуацијама је дететова реч последња? Много је оваквих питања и недоумица, али ми смо ту да Вам помогнемо и предложимо неке од метода позитивног приступа, када је у питању процес васпитања детета.
1) Инсистирајте на игри: Игра представља све у дечјем свету. Она је важна за развој моторике, координације покрета и за повезивање разних стимулуса у спољашњој средини који окружују дете. Ментални развој и интелигенција детета много зависи од начина игре, јер уз помоћ ње спознаје свет. Једини и прави задатак детета је да што више проводи у игри, јер је то природан начин и основа за формирање позитивног односа између њиега и Вас.
2) Причајте и пажљиво слушајте ваше дете: За психички развој вашег детета врло је важно на који начин разговарате са њим. Када му нешто објашњавате, гледајте га право у очи, ставите му до знања да вас интересује то што вам прича, нека атмосвера буде што пријатнија и опуштенија. Загрлите га, делите што више осмеха и лепих тренутака.
3) Обезбедите детету здраве и редовне оброке. Правилан и квалитетан начин исхране је од суштинске важности за раст и развој малишана. Учите дете да ствара добре навике у исхрани, будите активни заједно са њим, трчите, возите бициклу. Подржавајте га у школским активностима, посећујте позоришта, биоскопе, зоолошке вртвове, музеје. Не заборавите, родитељи су узори својој деци, и учење по моделу је од суштинске важности.
4) Будите прави извор информација вашег детета. Подстакните дете да поставља разна питања, будите креативни и маштовити у одговорима. Породична атмосвера пуна љубави и позитивног става, учиниће да ваше дете може на лакши начин да превазидје разне проблеме са којима се буде суочавао у животу. Отворена и искрена комуникација у детињству је основ за формирање каснијих, здравих медјуљудских односа.
5) Пратите развој вашег детета. Родитељи су ти, који морају пратити сваки аспект у дечјег развоја. Упознајте се и нформишите кроз које све фазе интелектуалног, емоционалног социјалног и физиолошког пролази ваше дете, и какви се све проблеми могу јавитиу у процесу сазревања. Будите увек подршка и немојте се стидети, ако је у неком тренутку потребна стручна помоћ вашем детету, јер на крају сваки савет се увек исплати.
6) Проводите што више времена са децом. Дружење са малишанима представља право уживање и сваки слободан тренутак треба поделити са њим. Деца су прави, мали истраживачи, нисте ни свесни шта све можете сазнати од њих. Пратите их, будите радознали као и они, пробудите машту јер уз дечју игру свет је много лепши.
7) Развијајте дечју индивидуалност. Пратите интересовања вашег детета, ако приметите да показује одређене таленте радите на томе. Учите га да буде самостално и независно од осталих и да не упоређује себе са другима. Кроз игру, учите дете шта је добро а шта лоше и како треба реаговати у разним ситуацијама. У одређеном периоду васпитања, врло је важно поставити јасна правила понашања, учити дете шта сме, а шта несме чинити и полако уграђивати морална начела. Дете треба бити свесно, да у неким ситуацијама мора сносити последице за своје поступке и ако је понекада потребно бити чак и кажњено. То је све део процеса адекватне социјализације и формирања свести детета о принципима реалности.
8) Нађите времена за себе. Ако сте нервозни, недостаје вам сна, прескачете оброке, у потпуности сте редуковали социјални живот, време је да се промене устаљене навике. Организујте се тако, да, имате мало више времена за себе, партнера, своје пријатеље, једите редовно. Уколико можете, укључите и остале чланове породице да вам помогну, пријатеље, комшије, а ви се мало одморите од родитељства, пријаће Вам.