Mame i tate, vi ste na redu!

23 novembra, 2015

 
U današnje vreme koje je prepuno izazova i obaveza, nimalo nije lako biti dobar, odgovoran i uzoran roditelj, od koga se očekuje da izdržava porodicu, radi ako treba više poslova, i u isto vreme bude pored svoje dece, i aktivno učestvuje u svakom trenutku njihovog razvoja. Potrebno je puno ljubavi, razumevanja, tolerancije za dečje nestašluke, pažnje, predanosti, inspiracije i mašte, jer na kraju roditeljska uloga je nezamenjiva.
porod
Na žalost, danas roditelji nemaju dovoljno slobodnog vremena da provode sa svojim mališanima i veći deo dana, deca su sa vaspitačicama, bebisiterkama, bakama i dekama. Dobra ogranizacija roditelja i planiranje svakog slobodnog trenutka koji roditelj ima, je veoma važna da se efikasno provede sa decom.
Puno je priče na temu vaspitanja, koje dovode do raznih dilema. Proces je veoma složen i zahtevan i treba ga prilagoditi razvojnom periodu kroz koje dete prolazi.
Roditelji se često pitaju: Da li smo postupili na pravi način ili je moglo drugačije, Da li treba popustiti i u kojim situacijama je detetova reč poslednja? Mnogo je ovakvih pitanja i nedoumica, ali mi smo tu da Vam pomognemo i predložimo neke od metoda pozitivnog pristupa, kada je u pitanju proces vaspitanja deteta.
1) Insistirajte na igri: Igra predstavlja sve u dečjem svetu. Ona je važna za razvoj motorike, koordinacije pokreta i za povezivanje raznih stimulusa u spoljašnjoj sredini koji okružuju dete. Mentalni razvoj i inteligencija deteta mnogo zavisi od načina igre, jer uz pomoć nje spoznaje svet. Jedini i pravi zadatak deteta je da što više provodi u igri, jer je to prirodan način i osnova za formiranje pozitivnog odnosa između njiega i Vas.
2) Pričajte i pažljivo slušajte vaše dete: Za psihički razvoj vašeg deteta vrlo je važno na koji način razgovarate sa njim. Kada mu nešto objašnjavate, gledajte ga pravo u oči, stavite mu do znanja da vas interesuje to što vam priča, neka atmosvera bude što prijatnija i opuštenija. Zagrlite ga, delite što više osmeha i lepih trenutaka.
3) Obezbedite detetu zdrave i redovne obroke. Pravilan i kvalitetan način ishrane je od suštinske važnosti za rast i razvoj mališana. Učite dete da stvara dobre navike u ishrani, budite aktivni zajedno sa njim, trčite, vozite biciklu. Podržavajte ga u školskim aktivnostima, posećujte pozorišta, bioskope, zoološke vrtvove, muzeje. Ne zaboravite, roditelji su uzori svojoj deci, i učenje po modelu je od suštinske važnosti.
4) Budite pravi izvor informacija vašeg deteta. Podstaknite dete da postavlja razna pitanja, budite kreativni i maštoviti u odgovorima. Porodična atmosvera puna ljubavi i pozitivnog stava, učiniće da vaše dete može na lakši način da prevazidje razne probleme sa kojima se bude suočavao u životu. Otvorena i iskrena komunikacija u detinjstvu je osnov za formiranje kasnijih, zdravih medjuljudskih odnosa.
5) Pratite razvoj vašeg deteta. Roditelji su ti, koji moraju pratiti svaki aspekt u dečjeg razvoja. Upoznajte se i nformišite kroz koje sve faze intelektualnog, emocionalnog socijalnog i fiziološkog prolazi vaše dete, i kakvi se sve problemi mogu javitiu u procesu sazrevanja. Budite uvek podrška i nemojte se stideti, ako je u nekom trenutku potrebna stručna pomoć vašem detetu, jer na kraju svaki savet se uvek isplati.
6) Provodite što više vremena sa decom. Druženje sa mališanima predstavlja pravo uživanje i svaki slobodan trenutak treba podeliti sa njim. Deca su pravi, mali istraživači, niste ni svesni šta sve možete saznati od njih. Pratite ih, budite radoznali kao i oni, probudite maštu jer uz dečju igru svet je mnogo lepši.
7) Razvijajte dečju individualnost. Pratite interesovanja vašeg deteta, ako primetite da pokazuje određene talente radite na tome. Učite ga da bude samostalno i nezavisno od ostalih i da ne upoređuje sebe sa drugima. Kroz igru, učite dete šta je dobro a šta loše i kako treba reagovati u raznim situacijama. U određenom periodu vaspitanja, vrlo je važno postaviti jasna pravila ponašanja, učiti dete šta sme, a šta nesme činiti i polako ugrađivati moralna načela. Dete treba biti svesno, da u nekim situacijama mora snositi posledice za svoje postupke i ako je ponekada potrebno biti čak i kažnjeno. To je sve deo procesa adekvatne socijalizacije i formiranja svesti deteta o principima realnosti.
8) Nađite vremena za sebe. Ako ste nervozni, nedostaje vam sna, preskačete obroke, u potpunosti ste redukovali socijalni život, vreme je da se promene ustaljene navike. Organizujte se tako, da, imate malo više vremena za sebe, partnera, svoje prijatelje, jedite redovno. Ukoliko možete, uključite i ostale članove porodice da vam pomognu, prijatelje, komšije, a vi se malo odmorite od roditeljstva, prijaće Vam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama