Mame, nosite svoje bebe! Nošene bebe biće aktivnija i samostalnija deca

Beba nema mogućnost samostalne termoregulacije, a kada je mami na prsima, njena prsa podižu sopstvenu temperaturu ako je bebino telo hladnije, a snižavaju je ako je bebino telo previše zagrejano. Još je puno dobrih razloga za držanje i nošenje bebe u naručju, a mi vam otkrivamo neke od njih.
mom-and-baby-tasmania
Većina beba primata kreće se tako što ih roditelji ili stariji rođaci svuda nose. I te bebe primati kreću se zapravo konstantno. Jeste li ikada videli bebu gorilu kako spava u krevetiću? Jeste li ikada videli bebu gorilu koja plače?

Bebe primata, kao i ljudske bebe, bespomoćne su pred opasnostima koje se pred njima nalaze i toga su prilično svesne. Blizina odraslih daje im osećaj sigurnosti. Čuli ste za barem jednu priču o prerano rođenoj bebi, čije su šanse za preživljavanje bile ispod mogućih, i onda se dogodilo čudo jer je mama svoju bebu držala u kontaktu kožom o kožu, zagrljenu na svojim prsima. Prsa su mesto gde se nalazi srce, gde su pluća i gde najviše osećamo ljubav. Telesna bliskost zaista spašava živote, ne samo u fizičkom smislu, nego i u emotivnom. Svi mi od prvoga trenutka težimo za zagrljajem, i zagrljaj je prvi i najjači pokazatelj privrženosti, bliskosti i poverenja. Puno je razloga zbog kojih bi što češće trebalo da grlite i nosite svoju bebu, a ovo su neki od njih:

Termoregulacija na maminim prsima

Kada se rodi, beba nema mogućnost samostalne termoregulacije, odnosno grejanja ili hlađenja, zavisno od vremenskih uslova, kako bi održavala optimalnu temperaturu. Mamina prsa, mesto gde je bebi najudobnije, imaju posebnu moć održavanja optimalne temperature. Naime, kada je beba mami na prsima, njena prsa podižu vlastitu temperaturu ako je bebino telo hladnije, a snižavaju je ako je bebino telo previše zagrejano.

Novorođenče vidi samo vaše lice

Sva novorođenčad su kratkovida. Bebe vide svega 25-30 centimetara od svojih očiju, a sve iza toga je mutno. Jeste li znali da su ti centimetri tačna razdaljina od prsa do vašeg lica? Beba vidi tačno toliko da iz vašeg naručja bez greške prepoznaje vaše lice.

Bebu umiruje kretanje

Mnogi roditelji svedoče kako se njihove bebe smire u vožnji automobilom, ili tokom vožnje u kolicima po neravnim površinama. Bebu ne umiruje vožnja, bebu umiruje kretanje. Sve to može se postići i bez paljenja automobilskog motora i lutanja ulicama ne bi li vaša beba zaspala. Puno bolji efekt daće nošenje, koje uz kretanje drži bebu blizu i na toplom. Pritom beba oseća i vaše otkucaje srca i disanje, što su poznati zvukovi iz bebinog života pre rođenja, i samim tim neverovatno umirujući. Nošenje nije nikako rezervisano za mame. Ovakav način zbližavanja a bebom idealna je prilika i za svakog tatu.

Razvoj društvenih veština

Iako se čine relativno pasivnim, izuzev situacija gladi i prljavih pelena, bebe su veoma društvena bića i za njihov emocionalni i socijalni razvoj preporučljivo je uključivati ih u gotovo sve aktivnosti u kojima se nalaze i ostali članovi porodice ili društva. Beba će se, sudelujući ovako pasivno, od prvog dana učiti socijalnim veštinama. Pritom ne treba zanemariti ni vreme kada beba u naručju zaspe, što može biti vrlo čest slučaj. Beba je svesna vaše blizine i apsolutne zaštićenosti, i to je glavni razlog tog opuštenog i mirnog sna u naručju, bez obzira šta vi u tim trenucima radili i gde bili.

Nošene bebe vrlo su često ona deca koja su u društvu aktivnija, samostalnija i motorički uspešnija.

Dakle, neistinita je tvrdnja da ćete nošenjem dete razmaziti; upravo je suprotno. Nošenje je prirodna potreba, kako bebe tako i roditelja, pogotovo majke. Imajući na umu sve ove evolucijske činjenice, nemojte zanemarivati potrebu da svojoj bebi budete baš onakva podrška kakva joj treba – najbliža.

Izvor: Klokanica