“Mi nismo bebi-siteri. Besplatan „hosting“ ne postoji”

25 novembra, 2020

Otvoreno pismo Branku Ružiću, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Foto: Canva

Poštovani,

Prethodni ministar nije imao poštovanja prema struci koju zastupa. Degradirao je prosvetne radnike na svaki mogući način, a s druge strane od njih tražio visoku stručnost sa stalnim promenama i inovacijama. Sada Vi u sistemu imate vrhunske metodičare, koji mogu da iznesu svaki nastavni proces. Ko Vam snima TV nastavu? Vi ili mi?
Umesto što preispitujete naše diplome u pogledu kompetentnosti i vrsti posla za koji smo stručni, bolje je da preispitujete trenutne uslove u kojima se odvija obrazovno – vaspitni proces.

Svesni smo postojanja drugih zanimanja i delatnosti u Srbiji. Ali mi nismo bebi-siteri. Besplatan „hosting“ ne postoji. Angažujete pri svakoj ustanovi animatore i stručna lica koji će vodite brigu o deci zaposlenih pod posebnim uslovima, dok mi vodimo brigu o njihovom obrazovanju. Do nas je stigao i apel zdravstvenih radnika o brzom prelasku na onlajn nastavu, jer i oni ostaju bez kapaciteta u bolnicama, da nema ko da im radi. Valjda su i oni svesni da škole nisu regrutni centri za obuku vojnika i drugih militarnih jedinica, pa da je držanje socijalne distance među decom nemoguće, a posebno kada je reč o tom mlađem uzrastu.

Učenici mlađeg uzrasta često zahtevaju posebnu pažnju i brigu. Učitelji i vaspitači tom uzrastu učenima moraju pružati pomoć da zakopčaju jakne, vežu pertle, obrišu nos i obave druge higijenske potrebe… Jednom, drugom, petom, desetom učeniku… A onda oni odu svojim kućama kod roditelja.

Smanjite kontakte! Ne uvodite nas u situciju iz koje neće biti izlaska.

U Kraljevu broj zaraženih dostigao je cifru od 3421 lica, odnosno broj novozaraženih se u protekla 24 dana duplirao. Tokom septembra je registrovano 28 novozaraženih, tokom oktobra 265, a tokom novembra za sada 1742 novozaraženih lica da je više nego očigledno kojom brzinom se Kovid-19 širi među populacijom stanovništva u Kraljevu.

S nadom i verom da ćete se udaljiti od politike kakvom se rukovodio raniji ministar prosvete, da ćete voditi brigu o resoru koji Vam je dat na poverenje, obraćamo se prvo Vama. Preduzmite neophodne korake za hitno izmeštanje nastava u onlajn okruženje!

U prosveti je sve manje radno sposobnog kadra. Zar nekome može biti rešenje povlačenja apsolvenata na zamenu obolelih i nastavnika u izolaciji?! Zar nije jedino rešenje sprečavanje daljeg oboljevanja nastavnika, učenika, njihovih roditelja i druge populacije stanovništva sa kojima su naši učenici u stalnom dnevnom kontaktu. Da citiram mnoge od vas koji o nama odlučujete: „Deca su samo prenosioci…“ Zbog toga su nosioci i činioci obrazovnog sistema najznačajniji faktor u pogledu prenošenja i širenja oboljenja.

Ne pravite kaskade! Za testiranje bilo kakvih modela postalo je isuviše kasno! Ne možete da ostavite učenike prvog do četvrtog razreda u učionici i proveravate kako će to da funkcioniše! Doći ćemo u situaciju da procenjujemo stopu mortaliteta, umesto kvaliteta procesa nastave i učenja.

Trenutno jedino moguće rešenje je izmeštanje nastave u onlajn okruženje. A kada sve ovo prođe i kada brojke u pogledu obolelih i preminulih počnu da se smanjuju, onda razmišljajte o mogućim modelima i postepenom vraćanju jednog po jednog dela obrazovnog sistema u učionice.

S poštovanjem,
u Kraljevu, 25.11.2020. godina

Portparol SOK – a, Marija Stošić

Izvor: USPRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "“Mi nismo bebi-siteri. Besplatan „hosting“ ne postoji”"

  1. Aleksa kaže:

    Bravo! Svaka vam čast.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama