Master učitelji moći će da predaju informatiku

3 februara, 2018

Informatiku kao izborni predmet ubuduće će moći da predaju i master učitelji koji su tokom studija ostvarili 90 ESP bodova iz oblasti informatike i računarstva.Njih će škole moći da zaposle ukoliko nema odgovarajućeg kadra propisanog pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika koji mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi. U Ministarstvu prosvete kažu da se razmišlja o mogućnosti da master učitelji mogu da predaju i informatiku od petog do osmog razreda, koja je od prošle godine obavezan predmet, ali da tome treba da prethode obuke nastavnika.
– Nama nije cilj da budemo konkurencija onima koji su završili Elektrotehnički ili Matematički fakultet, a imaju interesovanje da rade u obrazovanju. Međutim, većina njih nije motivisana da radi za platu od 45.000 dinara, a potreba da ovim kadrom postoji. Tokom pet godina školovanja i kroz izborne predmete učitelji mogu da steknu kompetencije da predaju informatiku u osnovnoj školi. Smatram da će master učitelji biti bolji nastavnici od inženjera koji su završili tehničke fakultete, jer sadržaji iz informatike u osnovnoj školi nisu komplikovani, a važniji je način predavanja, za šta su naši studenti potpuno osposobljeni – kaže za Danas Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.
Osim master učitelja sa 90 ESP bodova iz informatike i računarstva, ovaj izborni predmet moći će da predaju i strukovni specijalisti ako u okviru završenih studija imaju položenih najmanje pet informatičkih predmeta (od toga najmanje jedan iz programiranja i isto toliko iz oblasti objektno orijentisano programiranje) i najmanje dva predmeta iz matematike ili teorijskog računarstva. Ove novine predviđene su izmenama pravilnika o vrsti stručne spreme koji definiše koji nastavnici mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi.
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama