Математика кроз игру за дете од 7 година

25 фебруара, 2015

Између седме и осме године је време да Ваше дете савлада одузимање двоцифрених бројева, да гледа на сат и да зна да броји новац. Чак би можда могло да почне да учи и множење. Ако детету на прави начин покажете да математику чине свакодневне занимљиве ствари, постаће му забавна и уживаће да учи, а можда ће је и заволети. Пробајте да му кроз игру помогнете приближите појмове, који му делују страно.
Купите свом детету ручни сат, који има казаљке, арапске бројеве и обележене минуте. Објасните детету како мала казаљка показује на бројеве, а велика броји минуте, који су представљени малим цртицама. Демонстрирајте му како, док велика казаљка обиђе цео круг од 60 цртица/минута, мала се полако помери тек на други број/сат.
sat
Периодично га питајте колико је сати. Такође му постављајте питања типа: колико још минута требамо да чекамо тату, који треба да дође тачно у 6 сати поподне? Кад ћемо стићи у тржни центар/госте/паркић ако нам до тамо треба 20 минута? Овим дете уз вежбу гледања на сат, а учи и да одузима и сабира.
Ваше дете је сада спремно да научи сложеније друштвене игре. Таблић је једна од најпопуларнијих игара картама, које побољшавају раyумевање матаматичких концепта као што су веће и мање, сабирање, као и груписање по категоријама.
Играјте игре попут Монопола где се броји и користи лажни папирни новац. Ова игра је интересантна и старијој деци и родитељима, па може бити забава за целу породицу.
Дајте свом детету списак намирница и шта колико кошта. Затим му одредите буџет за куповину и дозволите да само испланира шта ће се јести тог дана за ручак. Ако премаши буџет шта тада може да одузме? Ако му остане пара шта може још да купи? Идите заједно у продавницу и купите намирнице са списка. Овим ће дете вежбати и сабирање и одузимање и мало се укључити у планирање свакодневних активности у кући.
Док се возите колима, можете са дететом играти игру погадјања бројева. Нека ваше дете изабере број од 1 до 100. Покушајте да погодите који је број изабрало, постављајући питања попут: да ли је број већи од 50? Да ли је између 20 и 50? Да ли је паран, или непаран? Затим замените улоге и дозволите детету да погађа.
Направите заједно са дететом колач по рецепту. Дозволите да оно користи посуду за мерење и вагу и читајте му упутства из рецепта док то ради. Тако ће научити шта су запремина, тежина и разломци.
Извор: http://superdete.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама