Педијатар др Голић: Највише брига младим мамама задају свекрве и маме својим саветима који су често и погрешни

Фото: ТВ Прва

Педијатар др Небојша Голић гостовао је у емисији 150 минута на ТВ Прва и том приликом коментарисао неке од заблуда које се тичу родитељства, а које се преносе већ генерацијама.

Голић је говорио о томе како засигурно можете знати да ли је беби хладно, колико заправо бебе треба да напредују и треба ли новорођенчади нудити воду.

Примера ради, хладна стопала многи сматрају јасним показатељем да је беби хладно, али то, каже др Голић, није увек тачно.

„Оно што нам је сигуран знак да ли је детету хладно или не је температура трупа детета. Труп ако је хладан, онда је детету сигурно хладно“, каже др Голић.

Он је коментарисао и употребу клима уређаја у просторијама у којима бебе бораве.

„Није лоше користити климу, за бебу је боље да ради клима него да је у просторији 30 и више степени. Шта је битно, само да хладан ваздух не дува директно у дете и оно што је најбитније, уколико планирамо излазак напоље, да се клима на време искључи, да се просторија аклиматизује и самим тим и дете“.

Како каже овај доктор, из искуства својих пацијената зна да највише брига младим мамама заправо задају њихове маме и свекрве неким саветима.

„Њихови савети апсолутно могу да буду добри, али из искуства, замериће сад неки, најчешће буду погрешни. На пример, сада с обзиром на ове температуре, могу саветовати да се даје вода бебама, искључиво дојеним бебама или бебама на формули, то је апсолутно погрешан савет. Бебама до шест месеци није потребна вода из разлога што мајчино млеко садржи 80-90 одсто воде, а формулу правимо са водом. И онда кад маме кажу не можемо више са бабама, ја кажем дајте бабама да поједу два тањира супе и онда им дајте да попију чашу воде јер су жедне“, шаљиво каже др Голић.

Када је у питању исхрана и напредовање деце, педијатар је објаснио и колико деца треба да добијају на килажи.

„Књиге кажу прва три месеца по 750 грама, друга три месеца по 600 грама, трећа три месеца по 450 грама. То су књиге. И нажалост, неке колеге се слепо држе тих књига. Дете може у првом месецу да добије и 500 грама и 1.500 грама и обоје може да буде добро. Код тога нам је битно погледати родитеље. Није за очекивати да дете родитеља који имају по метар и по и 40 килограма напредује једнако као дете родитеља који имају два метра и 200 кила заједно. Те цифре које сам навео јесу опште смернице, али морамо гледати опште стање детета, расположење, колико има пуних пелена. Ако има шест или више мокрих пелена, ако је активно, расположено, напредовало је први, други, трећи месец по 500 грама, по мени то није за бригу“.

На крају, доктор је објаснио и шта је најважније код купања беба и колико често их треба купати.

„Нема потребе купати бебу сваки дан, довољно је на свака два-три дана, чак и четири, битно је само редовно прати пеленску регију, поготово након велике нужде. Код редовног купања су битне две ствари – не мора у сваком купању да се користи хемија односно сапуни, купке, шампони. Чиста вода је сасвим довољна. Друга ствар, када купамо ту најмлађу децу, треба да их окупамо, не да се бањају. Хемија коју користимо у току купања, дуго купање и топла вода (преко 38 степени) доприносе исушивању коже и стварању екцема“, закључује педијатар др Небојша Голић.