Матић: Надамо се увођењу обавезне информатике у што краћем року

27 јуна, 2016

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација каже да су недостаци у постојећем програму из информатике уочени и током кампање ИТ караван, коју је министарство спровело у 15 градова Србије

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поздравила је одлуку Националног просветног савета да усвоји нови наставни програм информатике у наредној школској години, изразивши истовремено жаљење што није прихваћен и предлог да тај предмет буде обавезан за ученике старијих разреда основних школа. „Учињен је велики корак напред за младе генерације тиме што су прихваћене предложене иновације у изучавању информатике и рачунарства у духу потреба савременог тренутка. Нажалост, очекивали смо да овај предмет буде обавезан од петог до осмог разреда”, навела је Матићева у писаној изјави за медије.
Она је додала да Министарство сматра да институционална припрема за савремено окружење, када је реч и о професионалним оријентацијама, мора почети од основног образовања. Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржавало је иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, која је имала и подршку пословног ИКТ сектора, за увођење информатике и рачунарства у обавезни наставни програм, и учествовало је у раду Радне групе за дефинисање предлога измена наставних планова и програма из области технике, технологије и информатике у основним и средњим школама.
„Надамо се да ће унапређење програма у правцу савремених технолошких промена, водити и до увођења обавезне информатике у школама у Србији у што краћем року, како би реформа образовања и напори које Влада Србије улаже у процес осавремењивања како наставе тако и школских објеката дали пуни резултат”, рекла је Матић. Она је истакла значај предложеног наставног програма не само за образовање ученика у правцу развијања логичког апарата и превазилажења корисничке улоге, већ и за образовање наставника неинформатичких предмета у циљу досезања дигиталне компетентности.
Матићева је навела да су недостаци у постојећем програму из информатике били уочени и током кампање ИТ караван, коју је Министарство трговине, туризма и телекомуникација недавно спровело у 15 градова Србије. Према њеним речима, Министарство подржава и друге пројекте којима се млади подстичу да се упознају са савременим техничким наукама међу којима је међународни Куп Математичке гимназије који је данас почео у Београду и одржава се четврту годину за редом.
Национални просветни савет није данас усвојио предлог Министарства просвете да информатика и рачунарство постане обавезни предмет у основној школи од 1. септембра, тако да предмет техничко и информатичко образовање (ТиО) остаје један, обавезан предмет и наредне школске године. Савет је усвојио нове наставне програме за изборни предмет Од играчке до рачунара у нижим разредима основних школа, Информатика и рачунарство за ученике од петог до осмог разреда, као и за обавезни премет Рачунарство и информатика у гимназијама, односно за први разред у средњим стручним школама.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Матић: Надамо се увођењу обавезне информатике у што краћем року

 1. Дилема каже:

  Да ли се ико бавио анализом шта ако настава информатике као обавезног предмета у основној школи не успе (а има шанси)? Да ли је поново вратити на изборну или потпуно укинути?

  1. THE EYES OF TRUTH каже:

   Zato stojimo tu, jer imamo takve filozofe kao ovaj ovde, da ako ne uspe onda ga treba ukinuti ! A sto ne bi uspeo ? A daaa … neki bi voleli da neuspe pa sad to reklamiraju – Vrati se u 1930. godinu, tamo ti sigurno nece trebati informatika ni kao izborni !!!

   1. E каже:

    Svi smo mi ”pametni na svoj način”.Postoji pristojna,normalna procedura,predlog,argumenti,rasprave pa odluke.Neko je po svojoj želji ”gurao predmet” na štetu predmeta.Kako?unišiavam Tehničko, razdvajam od tehničkog,izbacujem iz tehničkog teme, FORMIRAM predmet. Brzo sklapam ”klizni plan rada”,plan predmeta,ubeđujem javnost,branim svoj stav..Koristim IKT ali sam za neki red, proceduru.Matić dobro ”plati S.Marković seminar za nastavnike nerazvijenih opština”. Nije bio besplatan platilo Ministarstvo za komunikacije.

 2. LJ каже:

  1. ZASTO ne postujete Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju max opterecenje svim aktivnostima je 28 casova nedeljno a sada imamo 32. Gde ste po. ministra da PRVO TO USKLADITE SA ZAKONOM?
  2. Zasto ne kazete da su besplatne licence za programe istekle i da treba za svaki racunar, koji koriste programe, platiti licencu. TO SE ODNOSI NA FIRME

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама