Medicinski deo Kriznog štaba za raniji odlazak na raspust, Ministarstvo prosvete i sindikati su protiv

30 novembra, 2021

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 zakazana je za sutra u 15 časova, a jedna od tema biće i početak raspusta za koji se medicinski deo Kriznog štaba i dalje zalaže da bude 20. decembra, uprkos brojkama i uprkos tome što kršenje mera vidimo na svakom koraku.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže da odlazak u školu uz pridržavanje mera, nije presudan za širenje epidemije.

Foto: Canva

On napominje i da neodlaženje u školu treba razmotriti u kontekstu nemanja obrazovanja sad već čitave generacije učenika, te u tom smislu uvek treba odmeriti korist i štetu.

– Prema mojim saznanjima i mojim kontaktima, koje imam sa kolegama iz drugih evropskih zemalja, tamo se ne prekida škola. Moje lično mišljenje je da škola ne utiče presudno na širenje virusa među decom. Svakako da, ukoliko nema kontakata, neće biti ni prenošenja virusa, međutim, činjenica je da neidenje u školu ne znači prekid kontakata, posebno u vreme slava i svega ostalog što nam dolazi – kaže prof. dr Konstantinidis za Telegraf.

Kada je u pitanju raniji odlazak na raspust, jedino zadržava rezervu u slučaju da se i kod nas pojavi novi soj korona virusa omikron.

Dr Predrag Kon je, s druge strane, najglasniji zagovornik ranijeg odlaska na raspust. On je objasnio da bi đaci trebalo da se raspuste pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike.

Da raspust treba da počne kako je i planirano, krajem godine, slažu se Ministarstvo prosvete i prosvetni sindikati.

– Prerano je da zimski raspust počne pre Svetog Nikole. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodište. Mi sad za 19 dana treba da uradimo sve ono što bismo inače uradili za 30. Nije moguće – poručuje Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Medicinski deo Kriznog štaba za raniji odlazak na raspust, Ministarstvo prosvete i sindikati su protiv

  1. Jole kaže:

    Zašto se medicinski deo kriznog štaba nije izjasnio o skupu u Areni, gde ih je bilo 25.000 i gde većina nije imala maske, niti je postojala socijalna distanca ? Dosta više, ne verujemo vam ! Pustite decu da se obrazuju, da se druže i izrastaju u prave ljude.

  2. Anica kaže:

    Kone i slični,završili ste karijeru,uživajte u penziji,odmorite.

  3. Anđelija kaže:

    Ovi što zagovaraju ranije raspust, sigurno primaju neku lovu od turističkih zimskih centara.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama