„Ми родитељи смо заборавили да се рођендани праве због деце”

Прославе дечјих рођендана угрубо можете поделити на три категорије. У прву спадају они који не желе да се превише око тога ангажују, па рођендан обележе у кругу сасвим блиске породице, уз скромну торту и свећицу за слављеника. И то је сасвим у реду.

Имате онда и другу категорију, то су они који не могу да замисле да дан када им се дете родило не обележе на неки гламурозан начин, уз ватромет, живу музику, трубе и фанфаре. С једне стране је и то у реду, а с друге се детету можда усађују погрешна уверења, да је код прославе тог важног дана битан гламур и раскош, а не блискост и сусрет с најдражим пријатељима и породицом. Све је, ипак, ствар начина на који се родитељи поставе.


А ту су и они трећи који су негде у средини – труде се да детету приреде лепу прославу, али не желе да потроше три просечне плате и месец дана свог времена на планирање рођендана. Ово је она група која рођендан организује у играоници, за блиске пријатеље и родбину, или код куће, ако тамо има довољно места и родитељских живаца.

Ипак, после другог, трећег рођендана, прославе у играоници могу постати и монотоне, ако се не потрудите да урадите нешто мало другачије. То не мора увек да буде неки велики трошак или да захтева посебно ангажовање. Довољно је да наиђете на добар тим људи у играоници који ће вам помоћи да уз мало труда и новца осмислите нешто у чему ће деца баш уживати. Управо на ту тему разговарали смо са Татјаном Манојловић, власницом играонице „Камичак” која је позната управо по разноврсној анимацији за децу.

Татјана, мора ли дечји рођендан бити скуп да би био леп?

– Наравно да не мора, јер како за све остало, тако и за прославу рођендана важи оно правило да није лепо само оно што је скупо. Ми у играоници Камичак имамо, на пример, викендом јутарњи термин који зовемо „доручак-рођендан“. Велика предност је што се гости пробуде, деца су тада одморна и супер расположена, и одмах дођу код вас на рођендан. Тај термин је доста популаран код наших старих славњеника који се опредељују искључиво за њега јер су увидели предност – госте позивају на доручак, па нема потребе да пуно размишљају око хране (пекара, питице за децу и сендвичи ће завршити посао), пиће се своди углавном на кафу и сокове (не конзумира се алкохол који је скупљи), слављеници и њихови гости након рођендана имају слободан цео дан, а ту је свакако и велика предност цена закупа овог термина која је дупло нижа него неког „популарнијег“.

У својој понуди имате различите врсте анимације. У чему деца највише уживају?

– Деца су увек узбуђена око рођендана. Наравно, више када су слављеници, али и као гости. То су тренуци које ће они памтити и о којима причају после у вртићу, паркићу, школи… Оно што сва деца воле су свакако такмичења и за млађе узрасте је ту неизоставни т3в. „фејс пејнтинг“ или цртање по лицу. Наше анимације су прилагођене узрасту деце и свака је посебно осмишљена. Поред популарних костимираних ликова које деца обожавају да виде, једна од омиљених анимација су Гусари коју препоручујемо за млађу децу, док они старији ужвају у такмичарским играма из анимације Пут око света или се са уживањем опробавају у извођењу хемијских експеримената.  У последње време су популарне анимације са светлећим ефектима, тако ми имамо у понуди вилу са светлећим крилима чији плес оставља без даха и децу и одрасле госте.

Да ли родитељи воле да буду креативни или више воле вама да препусте целу организацију?

Морам да признам да наши гости ипак воле да препусте комплетну организацију нама. Има и оних који су „креативци“, али Камичак играоница баш ту услугу и пружа – да не морате ви да се бавите организацијом већ то може урадити неко други за вас коме је то свакодневица. Дакле ваше је да резервишете жељени термин, а ми у Камичку се бринемо око хране, торте, анимације деце, декорације простора, фотографа, слављеникових посебних жеља. Сваки гост нам је битан и сваки детаљ нам је врло важан.

По чему се Камичак играоница издваја од осталих?

Оно што би Камичак играоницу издвојило у односу на остале играонице су свакако другачије анимације деце на рођенданима и програми које ми додатно радимо. Овде бих посебан акценат ставила на креативне рођендане на којима деца праве уз помоћ чаробне полимерне iCLAY глине фигурице које после носе са собом кући као успомену са рођендана, или посластичарски рођендан на коме деца месе колаче, или рођендани на којима изводимо са децом неке од најпопуларнијих експеримената.

Свакако овде треба да напоменем да уколико се родитељи одлуче да прославе рођендан детету кући, у дворишту или на неком другом месту, тим Камичак аниматора ће радо доћи и учинити њихову прославу рођендана незаборавном.

Имате ли неки универзалан савет за родитеље када је реч о организацији дечјих забава?

Не мора свака рођенданска прослава да буде скупа, не треба да буде иста, не мора да има брдо хране и за одрасле јер довољно је да се они послуже пићем, то су детаљи који децу ни не занимају, осим наравно торте. Ми родитељи смо заборавили да се рођендани праве због деце, и да је то у ствари поента, да се они супер проведу, да буду заједно и да на крају они буду задовољни. Ја увек саветујем да се определе пре за неку анимацију на рођендану на уштрб хране или нечег другог на шта су планирали да потроше новац за рођендан. Деца треба да буду приоритет.

С обзиром на то да иде распуст, припремили сте и програме за школарце у виду целодневног боравка. Како то изгледа?

Као и претходних година, Камичак играоница организује боравак за децу током распуста. То је већ постала пракса и ми се увек радујемо томе. Ја лично када правимо ове програме доста ослушкујем своју децу, њихове другаре и њихова интересовања. Тако смо се у претходним годинама упознавали са државама, занимањима људи, изумима и открићима, а за ово лето се спремамо да упознамо неке од најпознатијих личности из Србије и света. Боравак у Камичку је у правом смислу прилагођен деци различитих узраста (од 4-5 па до 12-13 година) и почиње од ујутру, када деца имају слободно време за игру, а затим кроз радионичарски рад обрађују одређене теме. Тако смо прошле године када смо откривали зашто су и како настали пиштољи на воду, излазили напоље и прскали се њима, Италију смо упознали када смо месили пицу и правили сладолед, учили смо како се шије, плете, остављали зимницу и још много тога радили. Деца кроз игру несвесно упијају и памте, а ми се трудимо да им буде забавно и другачије.

Родитељима ово доста олакшава јер су сигурни да су им деца провела квалитетно своје слободно време, они су мирни док су на послу, јер децу доведу ујутру и дођу по њих поподне када заврше са свим својим обавезама. Деца имају обезбеђену ужину и ручак и то је боравак који код нас фунционише током сваког распуста.

Интервју водила: А. Ц.