„Mi roditelji smo zaboravili da se rođendani prave zbog dece”

22 aprila, 2018

Proslave dečjih rođendana ugrubo možete podeliti na tri kategorije. U prvu spadaju oni koji ne žele da se previše oko toga angažuju, pa rođendan obeleže u krugu sasvim bliske porodice, uz skromnu tortu i svećicu za slavljenika. I to je sasvim u redu.

Imate onda i drugu kategoriju, to su oni koji ne mogu da zamisle da dan kada im se dete rodilo ne obeleže na neki glamurozan način, uz vatromet, živu muziku, trube i fanfare. S jedne strane je i to u redu, a s druge se detetu možda usađuju pogrešna uverenja, da je kod proslave tog važnog dana bitan glamur i raskoš, a ne bliskost i susret s najdražim prijateljima i porodicom. Sve je, ipak, stvar načina na koji se roditelji postave.


A tu su i oni treći koji su negde u sredini – trude se da detetu prirede lepu proslavu, ali ne žele da potroše tri prosečne plate i mesec dana svog vremena na planiranje rođendana. Ovo je ona grupa koja rođendan organizuje u igraonici, za bliske prijatelje i rodbinu, ili kod kuće, ako tamo ima dovoljno mesta i roditeljskih živaca.

Ipak, posle drugog, trećeg rođendana, proslave u igraonici mogu postati i monotone, ako se ne potrudite da uradite nešto malo drugačije. To ne mora uvek da bude neki veliki trošak ili da zahteva posebno angažovanje. Dovoljno je da naiđete na dobar tim ljudi u igraonici koji će vam pomoći da uz malo truda i novca osmislite nešto u čemu će deca baš uživati. Upravo na tu temu razgovarali smo sa Tatjanom Manojlović, vlasnicom igraonice „Kamičak” koja je poznata upravo po raznovrsnoj animaciji za decu.

Tatjana, mora li dečji rođendan biti skup da bi bio lep?

– Naravno da ne mora, jer kako za sve ostalo, tako i za proslavu rođendana važi ono pravilo da nije lepo samo ono što je skupo. Mi u igraonici Kamičak imamo, na primer, vikendom jutarnji termin koji zovemo „doručak-rođendan“. Velika prednost je što se gosti probude, deca su tada odmorna i super raspoložena, i odmah dođu kod vas na rođendan. Taj termin je dosta popularan kod naših starih slavnjenika koji se opredeljuju isključivo za njega jer su uvideli prednost – goste pozivaju na doručak, pa nema potrebe da puno razmišljaju oko hrane (pekara, pitice za decu i sendviči će završiti posao), piće se svodi uglavnom na kafu i sokove (ne konzumira se alkohol koji je skuplji), slavljenici i njihovi gosti nakon rođendana imaju slobodan ceo dan, a tu je svakako i velika prednost cena zakupa ovog termina koja je duplo niža nego nekog „popularnijeg“.

U svojoj ponudi imate različite vrste animacije. U čemu deca najviše uživaju?

– Deca su uvek uzbuđena oko rođendana. Naravno, više kada su slavljenici, ali i kao gosti. To su trenuci koje će oni pamtiti i o kojima pričaju posle u vrtiću, parkiću, školi… Ono što sva deca vole su svakako takmičenja i za mlađe uzraste je tu neizostavni t3v. „fejs pejnting“ ili crtanje po licu. Naše animacije su prilagođene uzrastu dece i svaka je posebno osmišljena. Pored popularnih kostimiranih likova koje deca obožavaju da vide, jedna od omiljenih animacija su Gusari koju preporučujemo za mlađu decu, dok oni stariji užvaju u takmičarskim igrama iz animacije Put oko sveta ili se sa uživanjem oprobavaju u izvođenju hemijskih eksperimenata.  U poslednje vreme su popularne animacije sa svetlećim efektima, tako mi imamo u ponudi vilu sa svetlećim krilima čiji ples ostavlja bez daha i decu i odrasle goste.

Da li roditelji vole da budu kreativni ili više vole vama da prepuste celu organizaciju?

Moram da priznam da naši gosti ipak vole da prepuste kompletnu organizaciju nama. Ima i onih koji su „kreativci“, ali Kamičak igraonica baš tu uslugu i pruža – da ne morate vi da se bavite organizacijom već to može uraditi neko drugi za vas kome je to svakodnevica. Dakle vaše je da rezervišete željeni termin, a mi u Kamičku se brinemo oko hrane, torte, animacije dece, dekoracije prostora, fotografa, slavljenikovih posebnih želja. Svaki gost nam je bitan i svaki detalj nam je vrlo važan.

Po čemu se Kamičak igraonica izdvaja od ostalih?

Ono što bi Kamičak igraonicu izdvojilo u odnosu na ostale igraonice su svakako drugačije animacije dece na rođendanima i programi koje mi dodatno radimo. Ovde bih poseban akcenat stavila na kreativne rođendane na kojima deca prave uz pomoć čarobne polimerne iCLAY gline figurice koje posle nose sa sobom kući kao uspomenu sa rođendana, ili poslastičarski rođendan na kome deca mese kolače, ili rođendani na kojima izvodimo sa decom neke od najpopularnijih eksperimenata.

Svakako ovde treba da napomenem da ukoliko se roditelji odluče da proslave rođendan detetu kući, u dvorištu ili na nekom drugom mestu, tim Kamičak animatora će rado doći i učiniti njihovu proslavu rođendana nezaboravnom.

Imate li neki univerzalan savet za roditelje kada je reč o organizaciji dečjih zabava?

Ne mora svaka rođendanska proslava da bude skupa, ne treba da bude ista, ne mora da ima brdo hrane i za odrasle jer dovoljno je da se oni posluže pićem, to su detalji koji decu ni ne zanimaju, osim naravno torte. Mi roditelji smo zaboravili da se rođendani prave zbog dece, i da je to u stvari poenta, da se oni super provedu, da budu zajedno i da na kraju oni budu zadovoljni. Ja uvek savetujem da se opredele pre za neku animaciju na rođendanu na uštrb hrane ili nečeg drugog na šta su planirali da potroše novac za rođendan. Deca treba da budu prioritet.

S obzirom na to da ide raspust, pripremili ste i programe za školarce u vidu celodnevnog boravka. Kako to izgleda?

Kao i prethodnih godina, Kamičak igraonica organizuje boravak za decu tokom raspusta. To je već postala praksa i mi se uvek radujemo tome. Ja lično kada pravimo ove programe dosta osluškujem svoju decu, njihove drugare i njihova interesovanja. Tako smo se u prethodnim godinama upoznavali sa državama, zanimanjima ljudi, izumima i otkrićima, a za ovo leto se spremamo da upoznamo neke od najpoznatijih ličnosti iz Srbije i sveta. Boravak u Kamičku je u pravom smislu prilagođen deci različitih uzrasta (od 4-5 pa do 12-13 godina) i počinje od ujutru, kada deca imaju slobodno vreme za igru, a zatim kroz radioničarski rad obrađuju određene teme. Tako smo prošle godine kada smo otkrivali zašto su i kako nastali pištolji na vodu, izlazili napolje i prskali se njima, Italiju smo upoznali kada smo mesili picu i pravili sladoled, učili smo kako se šije, plete, ostavljali zimnicu i još mnogo toga radili. Deca kroz igru nesvesno upijaju i pamte, a mi se trudimo da im bude zabavno i drugačije.

Roditeljima ovo dosta olakšava jer su sigurni da su im deca provela kvalitetno svoje slobodno vreme, oni su mirni dok su na poslu, jer decu dovedu ujutru i dođu po njih popodne kada završe sa svim svojim obavezama. Deca imaju obezbeđenu užinu i ručak i to je boravak koji kod nas funcioniše tokom svakog raspusta.

Intervju vodila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama