Михаило има аутизам и 30% већи коефицијент интелигенције од вршњака

19 августа, 2017

Срђан Веселиновић из Ниша чека да Министарство просвете одобри пријемни испит за његовог сина. Направили су превид при упису у Уметничку школу, мислећи да се уписује по аутоматизму.

Срђан са сином Михаилом / Фото: Далиборка Миљковић


Основну школу “Kоле Рашић” у Нишу Михаило Веселиновић (16), аутистични дечак, завршио је са укупно 88 поена и планирао је да упише Средњу уметничку школу. Родитељи, међутим, нису знали да ће њихов син, ипак, морати да полаже и пријемни испит. Школска управа у Нишу затражила је од државне Уписне комисије дозволу да накнадно организује пријемни испит за Михаила, али још нису добили одговор.
Михаило је похађао редовну школу, али по индивидуалном наставном програму. Родитељи су препознали његов таленат када је у питању фотографија, 3D анимација или цртеж.
– Михаило је високофункционално дете које је без проблема завршило основу школу. Има 30 одсто јачу интелигенцију од својих вршњака. По закону аутистична деца уписују средње школе без полагања пријемног испита осим ако су у питању уметничке школе, богословије или специјална одељења при гимназијама. Нажалост, то смо сазнали прекасно, после полагања мале матуре када смо хтели да га упишемо у Уметничку школу – каже отац Срђан који је по занимању наставник историје у основној школи у Дољевцу. – Нико нам није указао на ову чињеницу, а можда смо и ми као родитељи направили пропуст што се нисмо интересовали. Верујемо да уколико постоји добра воља да Михаило може да настави да се школује и учи оно што воли – додаје отац.
Он указује и на чињеницу да Михаилу наставак школовања није потребно само да би себи обезбедио егзистенцију, већ и да му је то терапија.
– Имамо двоје деце, а на путу је и треће.
Драган Гејо, начелник Школске управе у Нишу каже да има разумевање за Михаила, али да је без сагласности Уписне комисије немоћан да му помогне.
– Стало ми је да му помогнемо и да организујемо пријемни испит уколико нам то дозволи поменута комисија – каже Гејо.
Дечаку потребна и добра опрема
Михаило је самосталан, воли да шета градом и фотографише својим телефоном. Фотографије користи за своје цртеже и анимације.
– Тражио ми је фотоапарат, штампач и компјутер са бољом графичком картицом и процесором, али нисам сигуран да ћу моћи са својом платом да му то обезебдим, поготово што сам “на замени” – каже Срђан.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Михаило има аутизам и 30% већи коефицијент интелигенције од вршњака"

  1. Mon Dieu! каже:

    Momku svaka čast i želim mu uspeh i sreću u životu. A,da: ako u Air Serbia ima još ljudskosti (sem korporativnog baljezganja), da mu doniraju i fotoaparat i štampač i sve što mu je potrebno. Da se makar malo operu…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама