Министар: Наставници ће морати да буду боље плаћени, иначе ће систем да се уруши

10 јула, 2019

Упис у средње школе траје и данас, а министар просвете Младен Шарчевић каже да су и ове године најтраженије школе међу малим матурантима биле гимназије, специјализована ИТ одељења, затим медицинске школе, угоститељске, а да је мање интересовање за правне и економске школе.

Фото: Новости

Он је за ТВ Пинк истакао да су резултати на завршном испиту били као и претходних година, да је математика за нијансу боље урађена. Додаје да је око 86 одсто ђака распоређено по једној од три жеље. Шарчевић је појаснио да се образовни систем мења, да се иде ка екстерном оцењивању које ће бити праведније за све.

“Мени се од јуче усијао телефон од оних креативних који покушавају преко везе да упишу средњу школу”, рекао је министар и додао да промене иду ка томе да наставник мора да научи ђака који има капацитета за пет, а да ће то морати да потврди и неко са стране.

Напомиње и да ће наставници морати да буду боље плаћени, иначе ће систем да се уруши.

То што од 69.388 ученика који су завршили основну школу око 4.000 није желело да настави школовање, он каже да је обавезна само основна школа, а не и средња. Да раније 15 одсто ученика није завршавао средњу школу, а да је то сада 7,5 одсто.

Ове године, како каже министар, квоте у првом уписном кругу су попунили сви технички и медицински факултети. “Деца почињу да размишљају шта је исплативо и те факултете уписују. Што је добро”, закључио је он.

Извор: Танјуг/Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Министар: Наставници ће морати да буду боље плаћени, иначе ће систем да се уруши

  1. Jul каже:

    ZAŠTO SE PLATE VASPITAČA UMANJUJU ZA VREME GODIŠNJEG ODMORA? BEZOBRAZLUK!!!

  2. opametite se! каже:

    Ma,nemojte da ih plaćate,sve vaše izmišljotine radiće fraj.Samo tovarite, kao na mazge.

  3. D.T Leong Kay каже:

    Idi, begaj… ću/ćeš/će/ćemo/ćete/će

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама