Ministar o ekskurzijama i nastavi u prirodi – šta je potrebno da bi se dobila dozvola

2 decembra, 2021

Odluka da se ne produži zimski raspust za učenike, bila je jednoglasna na sednici Kriznog štaba, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić, a prenosi Politika.

On je istakao da sve brojke govore da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa i naveo podatak da skoro 80 odsto svih odeljenja u osnovnim i srednjim školama nema nijedno zaraženo dete.

„Trenutno nema ni 0,15 odsto zaraženih u odnosu na apsolutni broj dece školskog uzrasta. Prvo polugodište treba završiti, kao i ocenjivanja i nadamo se da će se i na zimskom raspustu poštovati mere”, rekao je resorni ministar, preneo je Tanjug.

Na pitanje o održavanju ekskurzija i nastave u prirodi, Ružić je rekao da škola koja želi da to organizuje treba da budu u „zelenoj zoni”, kao i lokacija na koju se ide, kao i da je potrebno konsultovati se sa lokalnim zavodima za javno zdravlje sedam dana pre održavanja.

Kako je rekao, ekskurzija u inostranstvu nema, niti će ih biti.

„Otežana je realizacija i nema mnogo organizovanih ekskurzija”, dodao je Ružić.

Ministar je govorio i izmenama zakona i predlogu da se finansijski kažnjavaju škole koje na početku školske godine ne budu pustile himnu, ocenjujući da je „mnogo važnije šta stoji u zakonu, a tiče se intoniranja himne”, ali i da je, kako kaže, logično da budu kazne.

„Izvođenje himne je veoma značajno sa aspekta očuvanja identiteta, pripadnosti državi, kao i sa aspekta pedagoškog pristupa deci. Želimo da to uvedemo u zakonodavni okvir, koji će precizirati model intoniranja himne i to je najprirodnije”, ukazao je Ružić i dodao da je uveren da neće doći do kažnjavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama