Министар открива: Шта све чека ђаке у 2018. години

3 фебруара, 2018

Информатика, основе предузетништва али и више физичког чека основце, док ће гимназијалци бирати предмете, имати своје задруге… У клупе за учење ће и професори, најављује министар просвете Младен Шарћевић.

Током 2017. урађено је много на реформи образовања, први велики кораци су већ учињени, а сада ишчекујемо резултате првих пилот пројеката и настављамо да улажемо у модернизацију и дигитализацију школа, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
Он је у интервјуу за портал Пинк.рс истакао да оно што може да очекује ђаке у наредној години је редефинисан наставни план и програм за први разред основне школе и гимназије.
“Информатика ће постати обавезан предмет за ученике шестог разреда, али ће то бити и физичко и здравствено васпитање и компонента предузетништва. Очекујемо прве резултате великих и важних пилот пројеката попут е-Дневника, предузетних школа и финансијске писмености”, најавио је министар.
Истакао је да почиње и реализација кредита Светске банке за градњу и повећање капацитета предшколских установа, али и да ће се наставити са модернизацијом и дигитализацијом школа.
Говорећи о резултатима његовог Министарства током 2017. године, Шарчевић је истакао да су први и велики кораци у реформи образовања већ учињени и подсетио да су усвојена шест нова закона у којима су “квалитет, ефикасност и аутономија три главне полуге”.
“Осим тога урадили смо концепт велике матуре, реформу гимназијског образовања која почива на изборности и увели 19 дуалних образовних профила”, подсећа министар.
Најавио је да Министарство просвете у 2018. години очекује рад на стотинама правилника који су неопходни како би пуна примена закона била остварена, наводећи да су формирани и тимови који се баве новом мрежом школа, питањима екскурзија и исхране у школама…

За превенцију насиља потребни и родитељи
Министар се осврнуо и на случајеве насиља у школама који су се претхнодних недеља дешавали у школама и рекао да је на иницијативу његовог министарства формиран министарски, а потом и оперативни тим који чине представници седам ресора. “Они су већ имали неколико састанака и раде на успостављању механизма и процедура реаговања на терену. Важно је да знамо ко се, када и на који начин укључује у систем реакције и на који начин могу допринети превенцији. Важно је да се у све то укључе родитељи”, каже Шарчевић.

“Очекује нас велики посао на обуци наставника за нови начин рада, што је први циљ свих реформи, јер ће на тај начин деца добити употребљива и примењива знања. Да бисмо могли да користимо 27,4 милиона евра Секторске буџетске подршке од Европске уније урадили смо велики посао пре свега на доношењу Националног оквира образовања, али и испунили низ других индикатора”, рекао је он.
Увођење информатике са елементима програмирања у пети разред основне школе, измена закона и увођење дуалног образовања, Шарчевић наводи као три успеха Министарства на која је најпоноснији.
Каже да ће о увођењу ђачких униформи одлучити родитељи, ђаци и наставници, и додаје да је анкета показала да већина родитеља подржава ту идеју.
“Свесни смо да нема довољно новца и нећемо ником наметати обавезу на силу, али ћемо се заиста потрудити да на разне начине помогнемо. Изменама закона сада је могуће основати Ђачку задругу, уштедети новац при набавци уџбеника, па се може финансирати набавка ђачких униформи”, каже министар.
На питање када ће бити конкурс за нова запошљавања у школама и колико ће наставника бити запослено, одговара да је питање конкурса повезано са забраном запошљавања, подсећајући да у просвети дуго није рађена селекција људи који раде, а која је веома важна.
Аутор: Тањуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министар открива: Шта све чека ђаке у 2018. години

  1. Boki каже:

    Zaboga! Kakav nepismen novinar!

  2. ema каже:

    Vise bode oci osuncan ministar..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама