Министар: Покретаћемо дисциплинске поступке против дежурних наставника и супервизора

22 јуна, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић упозорио је, пред завршни испит, да се ове године неће толерисати преправљање и поправљање ђачких радова, пише данашња Политика.  То углавном, наглашава министар, раде наставници и прегледачи. То је просветној власти одавно познато.
„Тренутно радимо анализу тестова и питања. Проверавамо да ли су аутори и рецензенти тестова добро урадили посао. То ће бити тема састанка представника министарства и завода који је носилац посла и сноси пуну одговорност за избор аутора и рецензената. Ако се утврди да неко од њих није добро урадио посао можемо да објавимо његово име. Ако се, пак, утврди да је завод направио пропуст, покренућемо кадровске промене” – каже министар за Политику.
Шарчевић наглашава да ове године министарство има поуздану методологију којом се утврђује где су задаци исправљани , где је то промакло супревизору, директору, а где школској управи.
„Постојећа четири нивоа контроле завршног испита нам, очигледно, нису довољна и то је још један доказ и прилог ставу да нам је потребан нови кровни закон који би министарству дао у руке ефикасније алате деловања” – каже министар.
„Покренућемо дисциплинске поступке против дежурних наставника и супервизора, послаћемо захтеве за смену директора у школама где директори имају сопствена правила. И на крају, поставићемо питање одговорности начелника школских управа” – оштар је Шарчевић
А. Ц.
Зелена учионица / Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


10 коментара на "Министар: Покретаћемо дисциплинске поступке против дежурних наставника и супервизора

 1. Саша С. каже:

  Најбоље би било да дежурне наставнике постављате из суседних школских управа, јер не познају ученике, и нема притисака од стране родитеља, односно нема разних веза и притисака, а ни мотива за дозвољавање преписивања… Тако би имали праведнији пријемни испит! Размишљајте о томе.

 2. Roditelj каже:

  I treba.Sramota je da je u nekim ucionicama moglo da se prepisuje,a u nekima ne,a radi se o istoj skoli.Direktor,kao odgovoran,nije uopste upozorio dezurne nastavnike da tako ne rade.Treba protiv njih pokrenuti disciplinske postupke.I kako to da na kombinovanom testu Djak generacije ima 13,5,a djak sa uspehom dobar,ima 14 iz istog testa.Zakljucak je da mu dato da prepisuje.OS”Branko Radicevic”Brestovac-Leskovac

  1. Roditelj 2 каже:

   Zakljucak na osnovu cega? Mozda je djak generacije obezbedio dovoljno poena za upis u zeljenu skolu i nije se dovoljno trudio da dobto uradi prijemni? A sa druge strane dobar ucenik se pripremao dugo za prijemni jer je shvatio da ga mora dobro uraditi da bi upisao neku bolju skolu? Da li je neko video da je prepisivao? Oduvek je vazilo da ocena nije merilo znanja, a pogotovu sada kada jedan deo dece moljaka za ocene, drugi imaju vezu, a oni najmirniji i najnesnalazljiviji nadrljaju bez obzira koliko uce i koliko znaju

  2. Natasa каже:

   Jedno je pitanje da li je dobar djak prepisivao s obzirom da su postojale grupe, a i u nekim zadacima se zahtevao i postupak rada. Objektivno na onakvom kombinovanom testu je realno ocekivati da dobar djak ima 10-12 poena a djak generacije nije smeo imati manje od 18. Taj djak generacije ne treba da trazi razloge svog neuspeha u necijem (ako je i postojalo) prepisivanju. Inace kompletno testiranje nema nikakvog smisla ako nosi samo 30% od ukupnih bodova. Odlicni svih profila su zasticeni, a eventualno “losiji” bez zastite sa malim sansama za vece uspehe.

 3. Ја каже:

  Наставници дежурају и нису плаћени, док информатички координатори на нивоу школских управа, који су ангажовани из школа узимају преко 100.000,00 динара. Да ли је то нормално? Зашта се плаћау информатичари који су запослени у школским управама, ако нису способни да реализују упис? Организована пљачка, а онда криви наставници.

  1. E каже:

   za Ja…dodajem ”Isti koordinatori,odabrani”.Tačno je SVAKA škola ima zaduženu osobu za UNOS PODATAKA…nije sekretar,odeljenjski starešina,pedagog,eee ni supervizor!Zašto se to posebno plaća?Svima u radnu obavezu stavka ”UPIS” ili svima plaćanje.Ma ko će da odgovara ?

 4. Sandra каже:

  Naravno da treba da se sankcionisu nesavesni nastavnici koji prepravljaju testove,sto je prosto nezamislivo,kao i dezurni nastavnici koji govore resenja ucenicima a ima ih puno,i u BG i sire. Zbog toga ima toliko nelogicnosti u broju osvojenih poena.Nije fer da neko ko nije ucio profitira i tako pri upisu ugrozi one koji su ulozili veliki trud i rad. Kad vec postoje kamere u ucionicama treba nadgledati kako se ponasaju i nastavnici i ucenici za vreme testa.A narocito treba kaznjavati direktore koji vrse pritisak na zaposlene da popravljaju ocene pre odeljenjskih veca ili se ocene preglasavaju na odeljenjskim vecima,naravno samo kad se radi o deci uticajnih roditelja ili privatnim poznanicima.Ostali nisu vazni,mogu i da padnu godinu.Prosto je strasno koliko ima korupcije i nepravde po skolama.

  1. Natasa каже:

   Strasno sta pisete, da se za onakav test trebalo uciti i ulagati ogroman rad i trud. Zaista niste nimalo realni. Ovakav test bi trebao vise da je kontrolni tj. da kontrolise uspeh svakog djaka, a samim tim da sankcionise skolu u slucajevima veceg odstupanja testa od zakljucnih ocena i obavezno da se obavlja u fiskulturnim salama gde dezura vise nastavnika i dva nezavisna supervizora. I jos kad uvedete u pravila ponasanja mogucnost izbacivanja sa prijemnog u slucaju prepisivanja, mogucnost nepravilnosti bice svedena na najmanju mogucu meru.
   Znate kako izgleda prijemni u Holandiji….deca rade 100 pitanja iz meternjeg jezika, 60 iz matematike, 40 iz studioznih vestina i 90 pitanja iz opsteg testa, testove ne pregledaju u skoli vec posebna drzavna komisija i rezultate dobijaju nakon mesec ipo dana. Naravno sve mora da se popuni sa hemijskom olovkom u formulir po pravili popunjavanja, jer samo u tom slucaju kompjuter moze da registruje tacan odgovor.
   Na ovaj nacin zali boze para i izgubljenog vremena. Svrha svega ne postoji, osim mozda extra tema za raznorazne novinare, blogove i forume i izmisljeni posao za neke institucje.

 5. Циник каже:

  Нека на суду докажу да је било преписивања.
  Тресла се гора родио се миш.
  Најобичније фолирање.

 6. nastavnik каже:

  Zasto ministar ne da otkaz? Zar ga nije sramota da mu se ti zavrsni testovi prodaju na ulicama Beograda?! I neka kaze narodu koje je to pranje novca. Koliko kosta 1 zadatak za zavrsni test i ko ih pise.Sramota!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама