Ministar prosvete odgovara na četiri najčešća pitanja koja se postavljaju

14 avgusta, 2020

U narednim danima, škole treba da izveste Ministarstvo za koji su se model nastave odlučile i kako će organizovati nastavu. Uputstva su dobili, a sada su na redu da svoj deo posla odrade učitelji, profesori i direktori.


Ministar prosvete Mladen Šarčević odgovara za „Blic” na četiri najčešća pitanja koja se postavljaju:

Da li će svi roditelji moći da biraju da li žele da deca idu u školu ili onlajn?

– Ta mogućnost postoji. Ima roditelja koji se boje da decu pošalju u školu. Imali su bolest u kući, trauma i taj strah je osnovan. Međutim, savetujem svima da se, uz mere opreza, vratimo normalnom životu. Ministarstvo i deo profesora radio je tokom leta. Časovi onlajn nastave nisu problem i potreba za njima nije samo zbog onih roditelja koji imaju bojazan, već i zbog same prirode epidemije koja je nepredvidiva – kaže Šarčević.

Kako će funkcionisati boravak i celodnevna nastava?

– Naravno, to je bitan segment. Sve je kako je i bilo pre epidemije. Od ukupnog broja dece do 12 godina, prema analizi, petina roditelja zbog obaveza i posla ne može da ostane s njima kod kuće. To jeste čitava mala armija dece. Produženi boravak će funkcionisati, ima svoj prostor i svoje nastavnike. Kako sada stvari stoje, reč je o istom broju đaka kao i proteklih godina.

Da li će učitelji i profesori raditi više nego što je propisano?

– Niko neće raditi više nego što zakon predviđa. Taj argument da će raditi više pojedini baziraju na priči o dve smene, jer će se negde, gde ima potrebe, odeljenja deliti u dve grupe. Međutim, u skladu sa zakonom i pedagoškim normama, radno vreme se meri kroz satnice. Pedagoška norma je 40 sati.

– Uzmimo primer učitelja od 1. do 4. razreda. Njegovo odeljenje se, primera radi, deli u dve grupe, ima časove od po 30 minuta i određeni broj časova. Učitelj koji sa svojim klincima ima četiri časa skraćena na po pola sata ima u svojoj radnoj listi prostor da sa prvom grupom započne posao i sa drugom odmah potom u nizu i završi. U njihovo vreme ulaze i drugi profesori, poput, na primer, profesora jezika. Zabluda je da je radio dve smene taj isti učitelj, on ne radi dve smene, već ima svoju normu u skladu sa zakonom. Dakle, nije sa dve grupe radio u dve smene, niti preko norme.

Postavlja se i pitanje i da li će đaci manje naučiti?

– Grubo posmatrano, časovi jesu kraći, a u fondu nastave uživo insistiraće se na glavnim nastavnim sadržajima poput maternjeg i književnosti, matematici… Modeli nastave su odrađeni tako da se ide na glavne sadržaje nastavnog programa kada je reč o nastavi uživo, odnosno delu u školskim klupama. Celokupan nastavni sadržaj je upotpunjen nastavom na platformama i Ministarstvo je obezbedilo različite alatke nastavnom kadru i školama. I taj oblik komunikacije profesora i đaka za pojedine nastavne sadržaje, eseje… pokazao se veoma korisnim i uspešnim, posebno u višim razredima. Imamo i onlajn za sve sadržaje od predškolskog do četvrtog srednje, deca će moći da vraćaju nastavu, uče i odatle. Idealne uslove nema niko u svetu.

Moramo da budemo svesni da je vanredna situacija

Ministar Šarčević kaže da je Ministarstvo poslalo uputstvo svim školama, da se održavaju sastanci sa načelnicima školskih uprava, kao i sastanci sa reprezentativnim sindikatima.

– Imamo i nastavni kadar koji su tehnološki viškovi i za to dobijaju novac iz budžeta. I oni koji su plaćeni mogu i treba da se uključe u nastavu gde god za to postoji potreba.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Ministar prosvete odgovara na četiri najčešća pitanja koja se postavljaju

 1. Aleksa kaže:

  ”Učitelj koji sa svojim klincima ima četiri časa skraćena na po pola sata ima u svojoj radnoj listi prostor da sa prvom grupom započne posao i sa drugom odmah potom u nizu i završi.”

  Za one koji znaju da računaju, radiće preko norme. U svojoj četrdesetočasovnoj radnoj listi nema prostora za ovakvu vrstu marifetluka. Pedagoška norma svakako nije 40, već je 20 časova obaveznih nastavnih i izbornih predmeta, plus 4 časa (dopunska, dodatna, sekcija, ČOS), plus planovi i pripreme, plus vođenje školske dokumentacije (dnevnik, matična knjiga, sopstveni i učeniki portfolio), plus stručno usavršavanje, plus dežurstvo, plus saradnja sa roditeljima, plus prisustvo većima (odeljenjskim, stručnim, nastavničkim), plus takmičenja subotom i nedeljom, plus vođenje veća, vođenje zapisnika NV, plus dodatni poslovi (raspored, dositej, karnet, godišnji plan, letopis, inventar, dečji savez, crveni krst…)

  ”U njihovo vreme ulaze i drugi profesori, poput, na primer, profesora jezika.” Pa, da profesor jezika ulazi u jednu grupu, dok je učitelj i dalje sa drugom grupom. Šta je učitelj time dobio?

 2. Prof kaže:

  Na primer,u mojoj sss imamo odeljenja istog razreda gde neki imaju 1,neki 2,neki 3,neki 4,a neki 5 časova matematike nedeljno .Nisu isti sadržaji i nikako ih ne možemo uputiti na TV nastavu koja je odrađena za gimnazije.
  Ako može neko pojašnjenje povodom takvih situacija.
  Ako profesor ima u istom danu 1.,2.,3.razred u međusmeni,mora raditi duplo u 1.i 3.ito pre i popodne,pa juriti i odraditi sa 2.r.onlajn.Može li tu neko stručno uputstvo?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama