Ministar prosvete: Nema više radnih subota radi nadoknade izgubljenih časova

mart 30, 2019

Minisar prosvete Mladen Šarčević poslao je obaveštenje svim direktorima osnovih i srednjih škola u Srbiji u kojima im preporučuje da nastavu izgubljenu zbog produženog zimskog raspusta ne nadoknađuju subotom, već tokom radne nedelje, što je suprotno njegovoj prvobitnoj preporuci.

Do nove odluke došlo je, kako se navodi u dopisu ministra, zbog žalbi velikog broja roditelja na radne subote.

“Uz svo uvažavanje autonomije ustanova obrazovanja i vaspitanja, iako su škole napravile sopstvene planove nadoknade, obraćam vam se posle sumiranja izveštaja rukovodilaca Školskih uprava, iz kojih se vidi da se veliki broj roditelja obraća Minsitarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i školskim upravama, zahtevom da se nadoknada propuštenog rada, usled produžetka raspusta zbog epidemije gripa, ne organizuje subotom”, navodi se u poslednjem dopisu ministra.

Kako dalje piše, “kako se najveći broj ranije planiranih aktivnosti, kao što su takmičenja i smotre, ispiti, pripreme za završrni ispit za učenike osmog rarzeda osnovne škole, odnosno mature za učenike završnih razreda srednjih škola, kao i druge vannastavne aktivnosti, realizuju subotom, molim vas da nadoknadu propuštenog rada realizujete u toku radne nedelje, odnonsno od ponedeljka do petka”.

Prvobitna ideja bila je da se đaci nikao ne opterećuju dodatno

Podsetimo, februarski zimski raspust prema školskom kalendaru trebalo je da traje dve nedelje i da se završi 18. februara, ali je na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, produžen do 25, zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji.

Iako je Ministarstvo prosvete tada dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da osmisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, ostalo je da svaku takvu odluku aminuju i nadležni kako ne bi došlo do toga da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno. Međutim, sada će upravo to i dogoditi, a diretkori će morati ponovo da prave novu organizaciju nadoknade.

– Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom – rekao je u februaru Šarčević za “Blic”, kada je data prvobitna preporuka o nadoknadi časova.

Neka “srednja formula” za nadokandu pet propuštenih nastavnih dana tada je izgledala ovako: tri radne subote, plus po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta.

Međutim, prema najnovijem dopisu, subote više nisu u igri, već će sve morati da se završi tokom radne nedelje, a đaci su zbog epidemije gripa u proseku izgubili od 25 do 30 časova redovne nastave.

Dodatno opterećenje već preopterećeih učenike

– Mi smo već dva dana subotom odradili, kako je to sada izmenjeno, uglavnom ćemo održavati pretčas u toku radne nedelje. Mislili smo drugačije da se organizujemo, ali šta sad možemo – objasnila je za “Blic” direktorika OŠ “Olga Petrov” Merica Buj Bjelogrlić .

Najveći problem sa naknadom časova će imati grad Užice, jer su tamo deca zbog gripa odsustvovala još dva dana više od ostatka Srbije, jer se tamo epidemija nije smirivala.

– Već smo realizovali tri nastavne subote kada je stiglo obaveštenje. Krećemo i sa pretčasima, ali su učenici starijih razreda već preopterećeni, imaju i po sedam časova dnevno. Zasita nemam plan kako ćemo sve uspeti do raspusta, ne postoji nijedan realan modus… Niži razredi nekako i mogu dok viši nema šanse, kako zbog priprema za maturu, tako zbog raznih takmičenja – poručuju iz užičke škole “Nada Matić”.

Mi prigovore nismo imali

Do promene je kako se navodi u dopisu iz Ministarstva, došlo je na zahtev roditelja, ali u ovoj školi, kao u većini koje smo anketirali, tvrde da oni taj problem sa roditeljima nisu imali, niti su imali bilo kakve prigovore.

– Lokalna samouprava je čak izašla u susret i uskladili smo radne subote, kako bi deca imala prevoz do škole – poručuju iz užičke škole “Nada Matić”.

Sa ovim se slaže i većina direktora škola u Beogradu, koji su već počeli da realizuju radne subote.

– Ovo je potpuno novi momenat, planirali smo nastavne subote, jer bi to bilo bezbolno za decu. Imali smo već takvu naknadu i funkcionisala je besprekorno. U saopštenju ministarstva piše da su roditelji reagovali, a mi nismo imali takve slučajeve. Kod nas je posebno nezgodno jer imamo mali razmak između dve smene. Veliki će problem nastati kada opteretimo decu sedmog i osmog razreda – ističu iz osmoletke “Kralj Petar Prvi”.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ministar prosvete: Nema više radnih subota radi nadoknade izgubljenih časova

 1. Jelena kaže:

  Meni smo nije jasno zasto je bio produzen raapust u skoli zbog epidemoje a vrtici bili otvoreni?! Kolektiv je kolektiv,pa ako je rizicno skolsku, onda je i za predskolsku decu

 2. Mari kaže:

  Zato je nasa direktorka odlucila da odradjuje na Veliki petak. Svi smo ostali bez reci.

 3. Neđeljko kaže:

  Pa što se neda roditeljima i da organizuju nadoknadu po školama? Lično,iz principa,uveo bih pored radne subote i radne nedelje.

 4. Anica kaže:

  Ne pitaju se ovde roditelji,oni su samo maska,u dva naredna vikenda biće veliki skupovi u gradu.Pa,zar da deca idu u školu i ovako je rizik što se prosvećuju.Direktori se naravno slažu jer njima nije nastava prioritet već
  ekskurzije,studijska putovanja i samo prisustvo dece tj roditelja kao hodajućih moneta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama