Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje

4 septembra, 2016
Školsku godinu počinjemo sa idejom da bude bolje i da je ovo generacija koja će osetiti reforme, da zajedno otvaramo novu stranicu, rekao je ministar prosvete.
sarcevic
Ministar Mladen Šarčević je u intervjuu za „Blic“ na pitanje koji su najveći problemi u školstvu, rekao da je to manjak i nemerljivost kvaliteta.
Pročitajte i Gde bi nas odvelo uvođenje roditeljskog ocenjivanja nastavnika
„Zatim javnost i efikasnost. Postoje neke univerzalne kategorije koje ukazuju kada neki stepenik obrazovanja slabi, kao što je slučaj sa predškolskom kategorijom. Kao što kažu iz Unicefa, obrazovanje počinje sa tri godine. Deca koja sa babom i dedom do šeste godine vreme provode pred televizorom, zaostaju za drugom decom“, kaže Šarčević.
Na pitanje kako se može poboljšati kvalitet, on navodi da treba slediti modele gde se ocena odvaja od nastavnika.
„Dok on procenjuje samo trenutno znanje koje učenik pokazuje i prati njegov razvoj, zaključna ocena mora biti eksterna. Jer kada neko neutralan učenika oceni onda i nastavnik dobija svoju ocenu. On mora da bude uzoran čovek, zanimljiv mladima. Zato sam ja, kad god sam zapošljavao ljude, njih pitao da li vole decu. To je vrlo važno i mora da se vidi“, kaže on.
Pročitajte i Roditeljska ocena osveta nastavnicima
Na pitanje ko bi ocenjivao nastavnike, kaže da postoji više načina i predloga.
„Ja sam za to da bude međunarodno ili regionalno. Ukoliko sada krenemo sa prirpremama, dogodine će to biti u nekoj od početnih faza, mora se prvo napraviti pilot“, kaže Šarčević i dodaje da se mora izmeniti i uloga koju roditelji imaju i da bi oni trebalo da procenjuju kvalitet rada nastavnika.
On kaže da je neophodno da ukupno društvo želi da bude bolje i da „potezi u koje se upuštamo traju desetak godina, a mi smo tek pred prvom fazom“.
Dodaje da će rezultati ipak biti vidljivi već u prvim mesecima, kada svi koji bi trebalo da učestvuju budu pozvani za saveznike.
„Već pravimo neka tela gde će uloge biti drugačije, pogotovo roditelja, učenika“, kaže Šarčević.
Na pitanje kada će informatika biti uvedena kao obavezan predmet u osnovnim školama, kaže da će informatika biti prvi predmet uveden po konceptualnom modelu.
Pročitajte i Snežana Marković ostaje, Šuvakov odlazi
On dodaje da s obzirom da se u tome nije uspelo za ovu školsku godinu, za sledeću mora, ali pre toga se mora utvrditi šta je to što nedeljno opterećuje učenike, da ne bi bilo priče da se uvođenjem informatike svi standardi pomeraju.
Komentarišući priče o spajanju i gašenju škola u Beogradu i kada će racionalizacija biti završena, ministar kaže da je pitanje mreže škola staro koliko je i on u prosveti.
„Ja sam za to da se ne radi škola po škola, već da se na nivou svih škola to završi odjednom. Ne može se neko smatrati komfornim u pet hiljada kvadrata ako ima 200 đaka dok sa druge strane neki vrtić ili srednja škola nemaju prostor, to su sve naša deca i zajednička imovina“, kaže on i dodaje da ako bi se oslobodila neka zgradai smanjili troškovi onda bi mogli da angažujemo i školski autobus.
„Nadam se da ćemo u januaru moći da obelodanimo planove po tom pitanju“, kaže Šarčević.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje

 1. Milunika kaže:

  Muka mi je od prosvete, direktora,i skolskih uprava! Ministar samo moze da prica, a da izleci dno na lokalnom nivou, ne moze i dalje…Mucka se i dalje, laze, vara, kriju radna mesta, a sve da bi zaposlili svoje…kao da je skola njihova babovina…Zato me manite demagogije…i boljeg obrazovnog sistema.

  1. Sss kaže:

   Zašto Vam je muka… Napišite Vi portfolio i dostavite razredni starešini na temu sta ste za vreme skolski raspusta učinili i pomogli Svom detetu, a razredni starešina ce Vas stručno posavetovati kako dalje i sta raditi da detetu bude sve Ok.

 2. zzzz kaže:

  Nije tacno da deca koja provode vreme kuci a ne u vrticu zaostaju za drugom decom.Malo smo se zaigrali,?

 3. Sss kaže:

  Moj predlog je da svakog petka roditelj deteta iz osnovne skole Mora da donese u skolu nedeljni portfolio za svoje dete i da to prilozi u skolski portfolio. Treba da se zna sta ko radi kod kuce pa onda i u skoli. /ne mora da ga dostavi lično ali moze i elektronskih putem/. Mislim da jedino na ovaj nacin roditelj isto preuzima brigu oko obrazovanja svog deteta, a ne samo da kritikuje prosvetu nastavnike pa i državu za neuspeh svog deteta. Jako je bitno da dokumenat bude u portfoliju u skoli pa ce dete kada sazri i kada ga zaista interesuje uspeh ili neuspeh moci i samo da da sud o sebi.

  1. Mira kaže:

   Ovo uopšte nije loša ideja.

  2. majka kaže:

   I treba to nije losa ideja,pa da se vidi i kvalitet onoga sto roditelji poneki rade sa decom vise nogo sto rade u skoli.

 4. miki kaže:

  Dragi profesori,zaista nemate srece,evo vam jos jednog u nizu vizionara koji ce sve vase probleme da resi.
  Skolovali ste se da negujete hrabrost i slobodu vasih ucenika,a vi sami to niste,Dozvoljavate da vas svaki ministar kinji.
  Ne bi me cudilo da vas ocenjuje grand ziri.Sami ste za to krivi,postali ste kukavice.

  1. Nika kaže:

   CIM SI POMENUO GRAND SVE SI REKAO O SEBI.

 5. JEŽ kaže:

  Ma nek svako radi svoj posao kako treba za normalnu platu,Sudbinu roditelja i nastavnika a i dece kroje polupismeni stranački ljudi sa kupljenim diplomama.Stalno pričamo o nekim pravima zaboravljajući na obaveze,ne razlikujemo anarhiju od demokratije,,,,,Rešenje je vrlo jednostavno,uzmite ućitelja koji ima zavidan radni staž sa decom,nastavnika čiji su učenici osvalali nagrade na takmičenjima,vratite jednog izdavača knjiga,Kao roditelj tri ucenika mogu reći da su knjige napisane lošim jezikom,pa sam deci morala da PREVODIM TEKST NA NJIMA PRIHVATLJIV JEZIK,ne zato sto su moja deca glupa,već zato sto je recimo u lekciji upotrebljena npr,reč SVOJSTVO,a moglo je recimo OSOBINA,,,,,zatim,knjige su pune činjenica,prebrzo se prelaze oblasti recimo iz matematike,deca imaju previse predmeta,izborni predmeti treba da budu muzičko,likovno drugi strani jezik,,,,,,Ai na kraju krajeva,DA LI SU SVI RODITELJI KOMPETENTNI DA OCENJUJU NASTAVNIKE

  1. kreativa kaže:

   Svaka cast kada za predmete iz oblasti vestina smatrate da trebaju biti izborni! Niste i nikada necete shvatiti koja je njihova uloga u psiho-fizickom, emocionalnom, estetskom, motornom razvoju deteta. Kod dece treba razviti kreativnost, motoriku, govor, cula…. Usput, decji recnik se treba bogatiti, upravo susretanjem sa novim recima. Ali, trebaju roditelji to shvatiti i ukoliko nisu kompetentni da se ne mesaju u posao strucnjaka.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama