Родитељска оцена освета наставницима

1 септембра, 2016

 
Према искуству просветних радника, родитељи у школу иду искључиво кад треба оправдати изостанке и извршити притисак на наставника да се њиховом детету да виша оцена
jasna-jankovic4-468x270
Јасна Јанковић: За функцију у школским одборима углавном су заинтересовани родитељи који желе своју децу заштите од неких обавеза или хоће да имају привилегије
Иницијатива новог министра просвете Младена Шарчевића да родитељи ученика имају значајнију улогу у животу школе, укључујући и оцењивање рада наставника и директора, изазвала је жестоку реакцију јавности, пре свега просветних радника. Овај став, као и друге идеје које је изнео у јучерашњем интервјуу „Политици” пренели су и други медији, а цитиран је и коментарисан и на друштвеним мрежама. Био је и тема разговора запослених у образовању, окупљених на јучерашњем протесту у Београду, на Тргу Николе Пашића. Реаговао је и председник Националног просветног савета проф. др Александар Липковски, којег је разљутио став министра да је НПС „лоби тело”.
У коментарима на сајту нашег листа, преовлађују мишљења да ће родитељи користити нова овлашћења да се свете наставницима, да они већ имају превелике улоге у школи и да им не треба давати још већу моћ. Професори подсећају да већ годинама траже статус службеног лица управо и због агресивног понашања појединих родитеља, а тај захтев се чуо и јуче на протесту на Тргу Николе Пашића.
– Када ће се професорима вратити интегритет, могућност да их ученик и родитељ поштује, шанса да одржи нормалан час не стрепећи да ће га неко од деце снимати, провоцирати, ударити?
– Родитељи ће то осветнички да искористе да се реше наставника који захтевају знање
– Укључити родитеље на овакав начин неће донети жељени исход. Наставници нису увек у праву, некима се дефинитивно не сме пружити простор у просвети, али будимо реални и признајмо да многи родитељи више штете својим уплитањем него што помажу
Ово су коментари са сајта „Политике” и друштвених мрежа.
Синдикални лидери су ипак опрезнији у давању изјава од анонимних интернет коментатора. Подржавају иницијативу министра, под условом да се јасно пропише нова улога родитеља како не би било искоришћавања.
– Подржавам сваку активност родитеља која ће унапредити рад школе, сваки предлог и идеја који може да се примени, биће подржан од стране Уније, јер ми смо пре свега родитељи, а не само наставници и чланови синдиката. Међутим и сваки родитељ мора да води рачуна о свом детету, то му је прва и основна дужност. Не може да га пошаље у школу и да каже да је тако скинуо са себе сваку одговорност. Апсолутно је потребно да се родитељи на другачији начин организују – каже за наш лист Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.
Она додаје да ће највећи просветни синдикат подржати све новости у структури школског одбора које ће ићи у корист запослених у школама.
– Сматрамо да је садашња структура три плус три плус три потпуни промашај. Тренутно родитељи чине трећину школског одбора, што је потпуно непримерено, јер углавном не знају како школе функционишу, осим оних из просветне бранше. Оно што се сада дешава у школским одборима јесте да су за ту функцију углавном заинтересовани родитељи који желе своју децу заштите од неких обавеза или желе да имају привилегије. То су погрешни циљеви и тако не треба да се ради. У школским одборима треба да седе запослени у образовању и они који их плаћају – сматра Јанковићева.
Стеван Јурић, који предаје верску наставу у Гимназији „20. октобар”у Бачкој Паланци, такође каже да нема ништа против активније улоге родитеља, јер и школа и наставници могу само да имају користи. Посебно, додаје, бивши ученици могу много да ураде на промоцији саме школе или да личним примером показују шта диплома одређене школе значи за успех у животу.
И Јурић, међутим, истиче да су досадашња законска решења (савет родитеља који има своје представнике у школском одбору) неадекватна.
– Ми годинама имамо да родитељи у школу иду искључиво када треба оправдати изостанке и извршити притисак на наставника да би се добила виша оцена. Не желимо да се активнија улога родитеља заправо претвори у ово што је и било до сада, само појачано – каже Јурић и наводи и честу ситуацију на почетку школске године када родитељи одводе децу на море упркос противљењу наставника и те изостанке правдају лекарским уверењем.
Овај наставник истиче да је друга страна медаље и чињеница да се родитељи ретко одазивају на акције које организује школа, чак и када је у питању уређење школског дворишта, прете тужбама, говоре да се тако искоришћавају деца…
– А истовремено не негодују да дете буде одведено на седмодневну екскурзију, тада нису искоришћена. Родитељи морају да имају прописану улогу у школи, како је у западним земљама. Знам пример из Немачке, Берлина конкретно, када је директор одбио захтев родитеља да пусти дете последњег дана са наставе, иако то чак није био ни наставни дан – прича овај наставник.
Просветни радници са којима смо јуче разговарали након протеста на Тргу Николе Пашића, листом кажу да родитељи ипак нису компетентни да процењују васпитно-образовни рад у школи, колико се наставник припрема за час, нити да суде да ли је наставник дао адекватну оцену или не…
– Радећи у школи видео сам да родитељи често немају реални став када су у питању њихова деца и бојим се да би ти односни, незадовољство, несимпатија према строгом наставнику код којег је тешко доћи до жељене оцене, веома утицали на оцену. Дакле, морају се успоставити добри механизми и утврдити који аспект школе родитељ може да процењује, а може на пример – хигијену, организацију рада школе, сарадњу са родитељима… – каже овај вероучитељ.
Аутор: Сандра Гуцијан
Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


9 коментара на "Родитељска оцена освета наставницима

 1. AK каже:

  Sta ce roditeljima skola i nastavnici,neka sami obrazuju svoju decu ako se u sve razumeju.PROPAST!

 2. Mon Dieu! каже:

  Neki vid učešća roditelja svakako mora postojati, čini mi se da je ova izjava Šarčevića prilično nespretna. Ne može tu biti reči o “ocenjivanju” i pretpostavljam da ni jedan roditelj ne bi želeo da baš ocenjuje nastavnika (sem ako nije kolega iz struke a ni to mi se ne čini mogućim). Ako ipak bude uvedeno ocenjivanje, onda to automatski implicira i nagradu/sankciju usled (ne)povoljnog izveštaja roditelja-evaluatora. Uostalom, u mojoj školi su roditelji već nekoliko puta prisustvovali časovima, mislim da je to i zakonski regulisano, i ništa se posebno nije desilo. Dođu, sednu, odslušaju i odu – bez ikakve povratne informacije. Dakle, besmisleno. Nešto drugo mi ovde smeta: Šarčević je u letećem startu, hoće promene ali se ne obazire na trošne temelje svega u Srbiji, od države preko zakona do finansijskog i moralnog sloma koji smo doživeli a da toga mnogi i nisu svesni. Sve se to reflektuje na decu, roditelje, nastavnike i niko ne zna odakle početi. Svako traži nešto i svako je u pravu. Nema tu sistema, nema kontinuiteta, pred nama je krntija od države koju najpre treba osposobiti da uopšte i upali, a mi bismo da joj nalickamo karoseriju.

 3. Ana Vojvodic каже:

  Kroz komentare prosvetnih radnika u vezi sa ovom temom, provejava govor otpora, strah od saradnje sa roditeljima i bojazan od nekomptentnosti onih koji bi trebalo da procenjuju njihov rad. Zlurad je komentar da u ŠO ulaze samo oni roditelji koji žele ličnu korist za svoje dete. Iz dosadašnjeg roditeljskog iskustva, kao majka troje dece različitog školskog uzrasta, uverila sam se da u školska tela ualze entuzijasti, koji žele bolju školu za svoje dete i svu decu uopšte. Oni imaju autentični interes, nesebično angažuju svoje vreme i nemaju nikakvu materijalnu korist, za razliku od pripadnika lokalnih samouprava, koji su mahom politički poslušnici ili zaposlenih u školi koji imaju lični interes, a angažman u organu upravljanja školom im se računa kao dodatni procenat radnog vremena. Smatram da su roditelji najbolji saveznici škole. Oni vam poveravaju najdragocenije što imaju, obezbedjuju radno mesto i kao buzetski obveznici koji finansiraju ustanove od javnog značaja imaju i pravo da kontrolišu rad takvih ustanova. Slažem se da ima svakojakvih roditelja, ali su do sada miljenici prosvetara bili oni koji se drže načela: Plati i ćuti!

  1. Marija каже:

   Postovana, ja sam u mojoj školi već 6 godina član ŠO ,a vreme koje provedem na čestim sednicama nikada mi se nije računalo” kao dodatni procenat radnog vremena.”Zato Vas molim da ne iznosite netačne tvrdnje!

  2. Chaslav каже:

   Godinama sam u školskom savetu ,potpuno se slažem sa vama.

 4. ЈК каже:

  Баш добра подршка министра родитељима.То говори да је министар заборавио каквих све има и родитеља и просветара,Само им је јавно дао ветар у леђа ,који су они и до сада вешто и манипулативно користили.О директорима који своју власт управо задржавају помоћу “оваквих” родитеља непотребно је и говорити,У праву је Кесић,нека се деца питају и одлучују,Шта ће им и родитељи и професори?Све што је добро.,требало би неговати и чувати,а лоше мењати.Ако је ово промена на “боље” немојте тражити компетенције и професионалност просветара.Ко то има.има ,ко нема и не треба му.Заборављате да је велики број просветара веома успешан као родитељ,али то није довољно.Куда плови овај брод?На коју ћемо страну:спасилачку или дављеничку?Вечита дилема:Бити или не бити?

  1. DV каже:

   Potpuno xte u pravu! Kako je to moglo nekome uopste da padne napame? Roditelji su ionako potpuno raspomamljeni pa pojedini ne izbijaju iz skola. Oni bi da nastavnicima i profesorima kazu sta bi i kako trebalo raditi. Roditelji bi trebalo u skolu da dolaze samo kada ih neki nastavnik pozove i na rodeiteljske sastanke. Kakva otvorena vrata, kakvi bakraci? Neka lepo vaspitaju svoju decu i pomognu im da na vreme razviju radne navike i uce. Mislite da je bilo otvirenih vrata 80- kada su neki od nas isli u skolu? Ma , kako da ne! Ucitelj/nastavnik je bio zakon. Postovan, uvazavan. Nikada se nine dovodilo u pitanje ono sto on kaze ili predlozi.
   Sve u svemu, vrlo losa ideja i ako prodje, tesko svima.

 5. DV каже:

  Potpuno xte u pravu! Kako je to moglo nekome uopste da padne napame? Roditelji su ionako potpuno raspomamljeni pa pojedini ne izbijaju iz skola. Oni bi da nastavnicima i profesorima kazu sta bi i kako trebalo raditi. Roditelji bi trebalo u skolu da dolaze samo kada ih neki nastavnik pozove i na rodeiteljske sastanke. Kakva otvorena vrata, kakvi bakraci? Neka lepo vaspitaju svoju decu i pomognu im da na vreme razviju radne navike i uce. Mislite da je bilo otvirenih vrata 80- kada su neki od nas isli u skolu? Ma , kako da ne! Ucitelj/nastavnik je bio zakon. Postovan, uvazavan. Nikada se nine dovodilo u pitanje ono sto on kaze ili predlozi.
  Sve u svemu, vrlo losa ideja i ako prodje, tesko svima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама