Министар просвете: Захтев просветних радника сада није оправдан

17 новембра, 2016

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је данас у Чачку да захтеви просветних радника за повећањем плата и решавањем вишка запослених “у овом тренутку нису баш тако оправдани”.
sarce
Министар је након састанка са руководством локалне самоуправе и чачанске Гимназије казао да су економски показатељи такви да се озбиљније повећање зарада просветних радника може очекивати током 2018. године.
– Ако је повећање плата, у условима ММФ-а и неких рестрикција државе, за просвету веће од осталих делатности, онда је то путоказ да ће у сваком следећем повећању зарада просвета имати више, јер је ред да се примања просветних радника изједначе са осталима – рекао је Шарчевић новинарима.
Он је додао да су врата Министарства просвете “широм отворена” за све синдикате просветних радника и да “не морају да куцају”.
У свим чачанским школама часови се данас одржавају скраћено, у трајању од 30 минута, јер су просветни радници у једнодневном штрајку упозорења захтевајући повећање плате за 12 одсто, речено је агенцији Бета у “Синдикату образовања Чачак” (СОЧ), који је члан Уније синдиката просветних радника Србије.
Министар просвете додао је да ће ове године ученици матурирати по старом моделу, али да је у плану увођење међународне матуре и државне матуре која ће како је навео, омогућити ученицима да ођедном конкуришу на неограничен број факултета.
– У 2018. години уводимо међународну матуру у српске школе и то је нешто што је најпрестижније у гимназијском образовању. Што се тиче увођења државне матуре ми пре тога морамо да знамо у каквом су стању школске установе. Промена начина матурирања је процес и пре усвајања новог модела уследиће пилот пројекат – казао је Шарчевић.
Он је рекао да је Министарство просвете уважило примедбе просветних радника из Чачка за екстерну евалуацију и да се слаже да је спољном надзору школа недостајао предметни надзор часова.
Конкурс за 200 сарадника
– Предметни надзор ће бити уведен. Ми ових дана расписујемо конкурс и уводимо још 200 сарадника, најбојих практичара из српских школа, који ће учествовати у школским надзорима – рекао је Шарчевић.
Одговарајући на питање новинара да ли вршњачко насиље у школама може бити заустављено, Шарчевић је рекао да ће за решавање тог питања Министарство радити “на два фронта”.
– Један је превентива, више спорта, културе и науке у школама, а други је већа одговорност породице. То значи да школа са породицом прави одређени уговор. Јесте образовање бесплатно, али то не значи да родитељи немају и обавезе, а не само права – рекао је министар.
Он је додао да постоји план да савети родитеља буду много битнији у сарадњи са школом, “да помогну, а не да буду само контролори”.
Министар просвете данас је у Чачку присуствовао отварању Парка знања у Регионалном центру и одржао састанак са директорима основних и средњих школа Моравичког округа.
 
Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министар просвете: Захтев просветних радника сада није оправдан

  1. veliki Vucko каже:

    A koji ministar prosvete je rekao da su zahtevi prosvetara opravdani.Mora to prvo da kaze Vucko ili ti premijer

  2. Проф. каже:

    Полтрон…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама