Министар: Прваци ће ове године радити по новом наставном плану и програму

26 августа, 2019

Министар је у емисији “Добро јутро Србијо” на Happy телевизији изјавио да је четири пута повећана плата наставника и професора као и да ће у наредном периоду бити повећање и пети пут.

На самом почетку разговора министар се осврнуо на све предузете акције у претходном периоду, које су рађене како би се унапредило школство:

– Пуно тога се летос радило, држава је уложила велике паре, многи пројекти су рађени са више милиона евра. У Прибоју је дато четири милиона евра да се школски центар уприличи, сада изгледа као најлепша зграда у том делу Србије. Много је рађено фасада, прозора, врата, интернета, мреже, огромна градилишта су била летос у Србији још много тога треба сада да се ради, а то је систем повезаних школа, значи систем информатике. То је ова информатика које нема од петог до осмог разреда, а већ годинама постоји та информатика која се зове изборни програм од игре до рачунара. Међутим, како свет брзо напредује, деца све брже савладавaју те дигиталне вештине тако да се неки видови кодирања спуштају све ниже – рекао је Шарчевић додавши да се Србија угледа на Естонију, земљу која је све дигитализовала те да нам у том смислу “беже” двадесет година али да је министарство остварило добре контакте како би се направили квалитетан програм и почело колико данас да се на томе ради.

– Такав исти програм је садржан сада у пакету новог предшколског програма тако да те елементарне ствари сада деца почињу да раде на нивоу вртића – рекао је Шарчевић.

Како почиње нова сезона, нова школска година, министар Шарчевић је искористио прилику да честита свим првацима, којих има преко шездесет и седам хиљада ове године, као и њиховим родитељима срећан почетак школске године јер је то велики дан за сваку породицу.

– Прваци раде по новом наставном плану и програму. То је програм по коме се много тога учи другачије, где је начин преношења знања кроз разне међупредметне вештине и примене стечених знања. Сви прваци, да ли је село, да ли је планинска или градска школа, више неће имати обичну учионицу, већ дигиталну радионицу. Сви ће имати исти програм, исту опрему и исту обуку наставника. Ми зајeдно са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и кабинетом премијерке радимо тај пројекат и обавеза Министарства просвете је обука наставника и опрема и то се у овом тренутку дешава, то је већ у току – рекао је министар и додао:

– Сви предмети ће морати да се преносе кроз дигиталну форму. Сваки наставник било ког предмета ће део садржаја преносити на тај начин – рекао је Шарчевић нагласивши да је то “корак од седам миља”.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама