Ministar Ružić: Deca treba da razumeju da ovo nije igra, već psihološki rat i protiv njih

17 maja, 2022

Dojavu o postavljenoj bombi juče je dobilo više od 100 škola. Osim toga, dojave su stigle i za druge objekte u Beogradu i drugim gradovima, pa su ekipe čitav dan bile na terenu i vršile provere. S obzirom na veliki broj dojava, kontradiverzione ekipe nisu stigle da obiđu sve lokacije tokom jučerašnjeg dana, pa je u velikom broju škola nastava danas prebačena na onlajn model.

Tim povodom oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić koji je jutros gostovao u emisiji Jutro na TV Prva.

“Na svu sreću u 100% pregledanih škola reč je o lažnim dojavama i to je ono što je najvažnije sa aspekta bezbednosti dece. Mi sa tim nismo u poziciji da se igramo, ni kao država, ni kao Ministarstvo. Čija je ovo ideja, o čemu se zaista radi ja ne znam, ali je tragedija da su žrtve naši najmlađi.” – kaže ministar Ružić i podseća da smo krajem aprila imali lažne dojave za srednje škole, a onda i za studentske domove, dok je sad na udaru 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola.

“Očigledno je da je nečija želja da se izazove panika i da se vodi neka vrsta psihološkog rata jer protivdiverzionih ekipa nema toliko i jasno je da se ide na iznurivanje.” – objašnjava ministar i dodaje da je ovo još jedan izazov s kojim moramo da se izborimo kao što smo se izborili s pandemijom.

“Ne mogu da sagledam kakav je to monstrum koji se na takav način bori za neke njemu legitimne političke ciljeve. Deca ne smeju biti meta političkih ciljeva i mislim da je važno da oni koji izazivaju opštu opasnost i prete terorizmom što pre budu procesuirani.”

Ministar je govorio i o modelima nastave u narednim danima i rekao da će deca, tamo gde su pregledane škole, nastavu pohađati neposredno, a u školama gde provera još nije izvršena, roditelji će biti blagovremeno obaveštavani od strane razrednih starešina o modelu nastave.

“Najvažnije je da ovu godinu, kao i prethodne dve, privedemo kraju na regularan način. Jučerašnji dan neće značiti uvođenje radne subote, ali je potrebno da se nadoknade časovi, bilo sažimanjem gradiva, bilo produženjem nastave. Tu autonomiju imaju direktori koji opredeljuju model u skladu sa dozvolom školskih uprava.” – rekao je ministar.

Ružić je objasnio da postoji procedura po kojoj se postupa u ovakvim slučajevima. Po dobijenoj dojavi, direktor škole obaveštava MUP, a deca se odmah evakuišu i uglavnom su u dvorištu škole.

“Mislim da je važno da i deca shvate da ovo nije igra, već na neki način psihološki rat i sa njima. Sada se zaključuju ocene, oni treba da odgovaraju određene predmete. Te stvari su nedopustive, ali mislim da ćemo ih rešiti jer smo pokazali da je i nastava na daljinu svakako moguća u onim okolnostima kada to bude potrebno. Imali smo situaciju juče, imamo i danas, nadam se da će to prestati, ali mi ćemo se ponašati u skladu sa okolnostima i privesti školsku godinu kraju.” – kaže Ružić.

Ministar je govorio i o upisu na fakultete i srednje škole i rekao da će kvote za fakultete biti određene ove ili sledeće nedelje, a da u srednjim školama ima oko 75.000 mesta, od čega oko 56.000 u srednjim stručnim školama i oko 18.500 u gimnazijama.

Govoreći o maloj maturi, Ružić je rekao da su testovi spremni i zaštićeni i da se svake godine radi na podizanju nivoa bezbednosti testova, te da je u tom procesu važna saradnja s Poštom i MUP-om, kao i potpuna zabrana korišćenja mobilnih telefona koje na dan ispita mogu da koriste samo direktori škola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama