Министар Ружић: Деца треба да разумеју да ово није игра, већ психолошки рат и против њих

Дојаву о постављеној бомби јуче је добило више од 100 школа. Осим тога, дојаве су стигле и за друге објекте у Београду и другим градовима, па су екипе читав дан биле на терену и вршиле провере. С обзиром на велики број дојава, контрадиверзионе екипе нису стигле да обиђу све локације током јучерашњег дана, па је у великом броју школа настава данас пребачена на онлајн модел.

Тим поводом огласио се и министар просвете Бранко Ружић који је јутрос гостовао у емисији Јутро на ТВ Прва.

„На сву срећу у 100% прегледаних школа реч је о лажним дојавама и то је оно што је најважније са аспекта безбедности деце. Ми са тим нисмо у позицији да се играмо, ни као држава, ни као Министарство. Чија је ово идеја, о чему се заиста ради ја не знам, али је трагедија да су жртве наши најмлађи.“ – каже министар Ружић и подсећа да смо крајем априла имали лажне дојаве за средње школе, а онда и за студентске домове, док је сад на удару 97 основних и неколико средњих школа.

„Очигледно је да је нечија жеља да се изазове паника и да се води нека врста психолошког рата јер противдиверзионих екипа нема толико и јасно је да се иде на изнуривање.“ – објашњава министар и додаје да је ово још један изазов с којим морамо да се изборимо као што смо се изборили с пандемијом.

„Не могу да сагледам какав је то монструм који се на такав начин бори за неке њему легитимне политичке циљеве. Деца не смеју бити мета политичких циљева и мислим да је важно да они који изазивају општу опасност и прете тероризмом што пре буду процесуирани.“

Министар је говорио и о моделима наставе у наредним данима и рекао да ће деца, тамо где су прегледане школе, наставу похађати непосредно, а у школама где провера још није извршена, родитељи ће бити благовремено обавештавани од стране разредних старешина о моделу наставе.

„Најважније је да ову годину, као и претходне две, приведемо крају на регуларан начин. Јучерашњи дан неће значити увођење радне суботе, али је потребно да се надокнаде часови, било сажимањем градива, било продужењем наставе. Ту аутономију имају директори који опредељују модел у складу са дозволом школских управа.“ – рекао је министар.

Ружић је објаснио да постоји процедура по којој се поступа у оваквим случајевима. По добијеној дојави, директор школе обавештава МУП, а деца се одмах евакуишу и углавном су у дворишту школе.

„Мислим да је важно да и деца схвате да ово није игра, већ на неки начин психолошки рат и са њима. Сада се закључују оцене, они треба да одговарају одређене предмете. Те ствари су недопустиве, али мислим да ћемо их решити јер смо показали да је и настава на даљину свакако могућа у оним околностима када то буде потребно. Имали смо ситуацију јуче, имамо и данас, надам се да ће то престати, али ми ћемо се понашати у складу са околностима и привести школску годину крају.“ – каже Ружић.

Министар је говорио и о упису на факултете и средње школе и рекао да ће квоте за факултете бити одређене ове или следеће недеље, а да у средњим школама има око 75.000 места, од чега око 56.000 у средњим стручним школама и око 18.500 у гимназијама.

Говорећи о малој матури, Ружић је рекао да су тестови спремни и заштићени и да се сваке године ради на подизању нивоа безбедности тестова, те да је у том процесу важна сарадња с Поштом и МУП-ом, као и потпуна забрана коришћења мобилних телефона које на дан испита могу да користе само директори школа.