Министар Ружић о кажњавању ђака који су малтретирали професорку

Не постоји опција да не реагујемо на насиље у школама и да нисмо реаговали. И ова деца која су починила ово у Трстенику биће најстроже кажњена – могуће је и избацивање из школе! Сваки пут смо реаговали на насиље. Понављам, као друштво није нам циљ само да казнимо и одбацимо, већ да адекватно реагујемо појачаним васпитним радом и превенцијом да се насиље више не понови, каже у интервјуу за Kурир министар просвете Бранко Ружић након бројних примера вршњачког насиља, али и насиља над просветним радницима.

– Статистика коју добијамо од школа не показује алармантно већи пораст насиља. Очигледна је заинтересованост медија да то ставе у први план, и захвални смо медијима који указују на значај ове теме. За тему смо заинтересовани сви, и родитељи, и деца, и просветни радници. Трудимо се да зауставимо насиље, али морамо имати у виду да његов узрок не мора бити у школи. То никако не значи да се тиме не треба бавити, нити да иједан насилни акт не гледамо као позив да нешто променимо у систему ако не ваља. И то је и поента будућег рада Министарства просвете – да се тиме континуирано бавимо и сагледамо нормативни оквир по којем се поступа у оваквим случајевима и да видимо на који начин да утегнемо систем, уведемо већи ред и оштрије санкције ако је потребно, али и да подршку која је добро осмишљена, ако треба, оснажимо и боље координирамо.

Ако сви кажу да је Закон о основама система образовања и васпитања добар, али да се не поштује – ко га тачно не поштује?

– Све што смо прописали учињено је на примерима добре праксе европских земаља и уз рад међународних организација, а усклађено према потребама, навикама нашег друштва. Да ће пропуста у овако гломазном систему бити, биће, јер не говоримо о стварима, већ о људима. Битно је да у пружању подршке, па и у спровођењу санкције и појачаног васпитног рада, функционише цео тим људи, који је често састављен и од више ресора, од социјалне службе, МУП преко Министарства здравља до тужилаштва. И не мислим да ту има већих пропуста, али и кад се деси, ригорозни смо у санкцијама и према руководиоцима. Позивам вас да једнаку пажњу у наредном периоду посветите добрим примерима где су проблеми превазиђени и где насиља више нема и где је тај тим одрадио сјајну ствар да врати дете с лошег пута.

Ако директор не поштује закон, да ли у мере спада и његова смена?

– Апсолутно. Једна од мера је и смена директора, ако се утврди његова, односно њена одговорност.

Kоје су то мере које ћете ви као ресорни министар предузети како би се вратило достојанство професији просветних радника?

– Сваки пропис, санкције за непоштовање реда у школи, па и за доношење мера о насилнику и жртви насиља биће прегледани и утегнути како бисмо подигли поштовање наставника.

Ако школа није замена за родитеље, како онда утицати на родитеље да се више позабаве својом децом?

– Говоримо о нечему што превазилази надлежности школе и залази у питање најширег аудиторијума. Из угла министра просвете могу да кажем да и родитељи могу потражити подршку како од школских психолога за додатну обуку, савет, тако и у другим институцијама државе за савет у родитељству.

Извор: Kурир