Министар Шарчевић оштар: Нећу дозволити да пљачкају ђаке напумпаним ценама за екскурзије!

март 11, 2019

Поједини директори праве дилове за излете и рекреативну наставу. Боримо се против тога и све више их схвата да им се не исплати да праве глупости, каже први човек српске просвете

Foto FoNet_

Сезона школских излета, рекреативних настава и екскурзија је почела, а с њом и све чешће негодовање родитеља због папрених цена!

Немали је број оних који верују да у свему томе има злоупотребе и дилова. Министар просвете Младен Шарчевић поручује да, уколико имају било какве сумње, то пријаве просветној инспекцији, која ће чешљати сваки случај!

Једнодневни излет за основце од Београда до Засавице кошта 3.500 динара, а до Голупца 4.000, док је за рекреативну наставу од седам дана потребно дати 25.000 динара…

Јавили су нам се и родитељи средњошколаца којима је понуђена екскурзија од пет дана у Паралију у октобру, са полупансионом у хотелу са три звездице, за 34.800 динара! Они тврде да ту нису чиста посла и указују да се у том месту у јеку сезоне може провести десет дана за мање пара.

– Увек ће неко од директора или људи који о томе одлучују правити неке комбинације. Једини је лек да се боримо против тога и да им се то не дозволи. Много је битан савет родитеља, ми га имамо сад и на општинском нивоу. Ако општински савет каже: “Екскурзије могу да буду толико и толико и питају зашто би биле колико би неко други хтео”, онда ниједна школа не може да лудује сама за себе и не може у једној школи да буде цена за пут 36.000, а у другој 25.000 динара. Тога нема свуда, али поједини директори праве дилове – наглашава министар Шарчевић за Курир.

Министарство на чијем је челу почело је озбиљно да се бави излетима, рекреативним наставама и екскурзијама, а најављено је и увођење нових правилника.

– Уколико родитељи сумњају да има злоупотреба, а не добију пун одговор од председника савета родитеља или директора, то указује да су они у неком договору. Родитељи могу да се јаве школској управи или директно просветној инспекцији, која ће сваки случај проверити. Претпоставка је да је све мање тих марифетлука и да полако људи схватају да им се не исплати да праве глупости због једног излета јер могу бити смењени – наглашава Шарчевић.

Он истиче да свако ко је крао, ко није реаговао на насиље или је нешто прикривао – био је смењен:

– Нећу дозволити да се на овај начин пљачкају ђаци и родитељи! То је мој став од првог дана. Циљ нам је да родитељима буде што јефтиније.

Новине за прваке

Уводе се дигитални уџбеници

Из кабинета премијерке Ане Брнабић најављено је да ће прваци који 1. септембра седну у ђачке клупе учити из дигиталних уџбеника у паметним учионицама са учитељима посебно обученим за тај вид наставе.

– До сада је опремљено око 2.000 дигиталних учионица и планирано је да од 1. септембра у школама у којима је уведен вај-фај буду комплетиране паметне учионице за прваке. Поред тога, у више од 500 највећих школа у Србији ће у ту мрежу бити укључени сви други, пети и шести разреди, као и други разреди гимназија. То је један велики посао и радиће се у наредне две и по године – каже министар Шарчевић.

Мина Бранковић

Извор:  Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Министар Шарчевић оштар: Нећу дозволити да пљачкају ђаке напумпаним ценама за екскурзије!

 1. Nastasija каже:

  Izlet za predškolske,jednodnevni Niš_ Jagodina 2500 din Škola učitelj tasa

 2. Posmatrač каже:

  Već godinu i nešto najavljuje famozni Pravilnik i ništa… da su hteli do sad su 10 pravilnika o eksurzijama mogli da donesu….

 3. Проф каже:

  У неким школама наставници за екскурзију у иностранство имају 15 е на дан,не по ученику,него на дан.Да ли би неко чувао 18-годишњака за 60 дин на дан?Дежурање ноћу?Што се мене тиче,нека укину екскурзије,па нека свако чува своје мезимче.

  1. nezaštićeni svedok каже:

   “Poso dobar – para laka!”

   Ministar Šarčević je u pravu kada kaže da zloupotreba ima.
   U školi u kojoj radim, pedagog organizuje izlet, a decu prevozi njen suprug ( lokalni auto-prevoznik). Nema tendera, nema inspekcije, nema kontrole.

   O tome sam obavestio direktora i sekretara škole, međutim, niko nikada nije reagovao.

   1. Мирко каже:

    Само што му је ,,чешаљ” остао код ,,фризера” који је писао правилнике за екскурзије и који и даље има своју екипу.

 4. Tamara каже:

  Učitelj Tasa najskuplje ekskurzije knjige sve

 5. Меланија каже:

  Ево, осма година како Савет родитеља гласа за дневницу од 250 динара по детету. Пре тога је било 200 динара, па су нам великодушно “подигли”. Хвала. То је паклица цигарета чију половину потроше док чекају своје “пилиће” пред школом.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама