Министар Шарчевић отворено о матури, платама у просвети и великим променама у образовању

23 јуна, 2019

Тест мале матуре обележио је недељу за нама. И док се радник штампарије који је украо тестове пошто је све признао сада брани ћутањем, не ћути део малих матураната, опозиција, али ни министар просвете Младен Шарчевић.

Интервју са министром радимо док група будућих средњошколаца протестује, а он је између састанака са радним групама које се баве побољшањем средњег и високог образовања. “Код нас се још буба, деца не могу толико података да држе у глави. Не могу тако да излазе из школа са знањем које не разумеју и да немају примењиво знање. Реформишемо систем”, каже Шарчевић. Таман када смо хтели да поставимо прво питање, звони телефон, каже мора да се јави… По разговору наслућујемо да је неко “висок” из Владе, власти… Одговара: Могу сам, изгурао сам ја много битака, хвала на подршци…

Хоћемо ли сад о малој матури?

– Можемо ли о томе шта је све мој тим урадио за ово кратко време у побољшању система образовања да смо добили и највишу оцену Европске комисије за реформе?

Хајде прво о малој матури. Део јавности тражи вашу одговорност. Да ли сте ви одговорни за било који сегмент овог процеса, који јесте имао пропусте?

– По природи сам врло одговоран човек, не касним са роковима, посао никад не остављам недовршеним. Тако радим 40 година. Одмах сам сагледао који су елементи заказали и у ком делу процеса. Ми смо први дан прегледали 2.000 школа. Током дешавања која су се у једном делу претворила и у хајку на мене и на Министарство нисам имао проблем да и јавно кажем да испитујемо чак и неке школе. Ништа нисам крио, ниједан сегмент, па чак ни да сам имам проблем. Открили смо интерном истрагом да је могао да се поткраде потенцијални проблем у 15 школа. Проверили смо и нисмо изненађени што је кривац био на другом месту, а не у систему школства већ у компанији – штампарији која је посао добила на јавној набавци. Тамо је требало да буду строги услови контроле, од камера преко других мера безбедности, и то је нешто са чим нема додира министарство. Сада може да се каже, најгрубље речено, лопов има име и презиме и оно је већ познато јавности. Не могу да кажем да ми није лакнуло што особа која је узроковала цео проблем из личних или неких других разлога није из система просвете. Просветни систем је остао неукаљан и то ми значи и као министру и као човеку. На полицији је да истражи до краја ко је изазвао несташицу струје, како је могуће да радник штампарије узме тестове. Полицији могу да захвалим на брзини реаговања у откривању кривца. У цео случај еуфорије здушно се умешала опозиција на разне начине, па и гурањем деце, и то је део који њима треба да служи на част.

Да ли мислите да је могао боље и адекватније да се организује процес тестирања осмака? Шта треба радити боље?

– Под овим околностима и по овом моделу полагања који се тренутно примењује тешко да је могло боље. Говорио сам и раније, много пре матуре да је систем лош. Ми га мењамо, радимо на томе интензивно већ две године. Али то је процес јер није везан само за сам начин полагања матуре, већ подразумева целокупне измене и модернизовање школског система. Нови систем ће бити имплементиран први пут 2021. и полагаће га генерација која је већ ушла у реформе и која је за то припремана. Људи који данас критикују мене су управо они који су нам оставили ово лоше што мењамо. Систем који радимо је велики државни пројекат такозване националне матуре за коју имамо велику подршку Европске комисије и обезбеђена средства од четири милиона евра. Деца која ће полагати по том моделу не само велику него и малу матуру имаће времена да се успешно прилагоде. Овај систем који ми сада уводимо требало је да буде имплементиран још 2012. А није ни започет. О чему ми овде онда причамо!? Дакле, критиковао сам наслеђени систем, све време интензивно радимо на новом моделу који су други одавно требали да заврше. Наравно, биће боље и резултате ће сви моћи да провере.

Први пут су осмаци имали протест пред Владом? Какав је то осећај?

– Радим 40 година у просвети. Није ми први пут да видим да деца исказују незадовољство. Револт деце у коме одрасли морају да се правдају ми је разумљив, али погледајте у шта се све ово претворило. Ту су политичари, неки одрасли. Старији су у причи која је требало да буде представљена као дечја. Протести су по принципу „немојте да учимо и хајде да не полажемо“! Па хајде да не радимо, а да добијамо плату. Хајде да укинемо хемију јер нам се не свиђа. Једноставно, то су ствари о којима се уопште не дискутује. Министарство је спасло да се матура одржи како треба. Баш због лошег система имали смо све резервно. На крају се догодио само дан паузе који није требало да се схвати трагично већ као дан предаха у недељи која је била цела остављена за малу матуре. Шта је требало да се ради? Да се пред децу стави проваљени тест због неодговорности једног човека, иначе оца, управо према истој тој деци. А потом цела матура да се поништи јер је била незаконита!? То је опозицији и био циљ, да урадимо противзаконито и да све пропадне. Да ђаци који су лакше прошли кроз основну школу буду у предности у односу на оне који су ишли у теже школе и можда имали и неку оцену лошију, али имају знање? Поједини опозиционари пореде садашње полагање са 2013. годином када је поништена матура. Е, управо смо то избегли, пред децом се није нашао проваљени тест. На време је реаговано, а данашњи опозициони лидери… Неки од њих дају изјаве о нечему што и не знају, а поједини су управо правили овај крњи систем.

Да не улазимо у то да ли је децу организовала опозиција или не. Шта бисте им рекли да сте се сами нашли међу њима?

– Ја сам клинцима у школи “Вук Караџић” рекао управо ово што и вама. У учионици пред полагање да многе школе немају исте критеријуме и ако би се укинула матура, управо би сада неко ко је учио по слабијим критеријумима боље прошао с бодовима. Једноставно, између два лоша модела бирате мање лош. Мој тим и ја и морално, ако желите, имамо оправдање – нисмо само критиковали ово што смо наследили већ све време радимо на бољем моделу, што је констатовала и Европска комисија.

Иако се брзо реаговало и дан касније организовано друго тестирање, колико државу кошта померање?

– За цео поступак су издвојена средства из буџета и ни динар није потрошен преко због инцидента у штампарији. 27.000 људи који учествују у процесу су наставници којима је мала матура посао у оквиру плате.

Да ли ћете следеће године да стојите поред машине за штампу док се израђују тестови? Ја бих стајала.

– Ми ћемо морати да тражимо помоћ државе до увођења новог система. Сматрам да би штампање требало да буде у ковници новца као најсигурнијој установи. Ми смо сада поштовали закон и ишли на јавне набавке и добили штампарију, али тражићемо од државе да се укључи и да се посао одради у ковници новца. Ако треба, бићу и поред машине. Мада сам се одувек у животу водио моделом да свако треба да ради посао за који је школован и за који одговара професионално. Тако нећемо више имати забуне и замене теза јер сви све знају. Када је и о тесту мале матуре реч, они који су одмах скочили и тражили моју смену требало би да знају да Министарство просвете нити израђује питања нити их поседује.

Ево, нећемо више о матури. Идемо на друге битне теме. Најавили сте и рад у једној школској смени.

– Треба да крене од ове године. Стратегија образовања и науке стајала је неких осам година као мртво слово на папиру и није било акционог плана, односно како све то спровести. Морам да похвалим људе у мом тиму и да одговорно кажем да је предност овог министарства оперативност и ефикасност. Ми смо стегли све који учествују у ланцу. Да вам сад не набрајам све стручне ствари које су урађене, укратко: да би се ово урадило, односно уопште покренуло, први корак је био акт о мрежи, а то пре нас није рађено 38 година. Други корак је била анализа простора и школских установа како бисмо могли да их категоришемо и видимо где шта недостаје да би настава могла да се одвија у једној смени. Негде морамо да проширујемо, негде преправљамо, негде имамо услове, а у појединим школама мора да се гради. Морало је да се обезбеди да школе имају интернет, кухињу, што подразумева измену инсталација и друге радове. Како деца после школе остају у њој, додали смо око 50 нових педагошких садржаја за боравак у школи, од израде задата преко језика до додатних спортских активности, глуме… Са овим новим системом који уводимо деца имају највећу добит јер то није време које им је обавеза, већ их релаксира. Родитељи могу бити задовољни јер су деца на безбедном, а раде и уче и кроз игру… Професори су задовољни јер ми сваке године имамо мање деце у школама и они неће бити вишкови, већ конструктивно упослени наставници. Сви су на добити и јако сам задовољан што смо то изгурали… У септембру се креће и припремљено је 240 школа по целој Србији у свим школским установа, наравно заједно са Косовом и Метохијом. У пилот-пројекат који сада креће су ушле и градске, приградске и сеоске школе. Свима једнако и нико није фаворизован. Управо овај пројекат друге државе су радиле неколико година и са много више пара. Ми смо све ово заиста вредним радом завршили за око седам месеци, а радили смо и обезбедили услове за почетак без икаквих додатних пара.

Цео интервју  на Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министар Шарчевић отворено о матури, платама у просвети и великим променама у образовању

 1. Manos каже:

  1.) Kada će da se “reformiše” ovim gradiva po predmetima?
  Gradivo je isto više desetina godina, a mi treba da se igramo, zabavimo ih…sve to u isto vreme, kad i da se ispredaje isto gradivo, koje se predavalo deci koju si mogao i da oteraš u ćoše.
  2.) Kad će moći( direktori morati) da se ukrupni norma Il će doveka neki da rade u po pet škola, a da se primaju novi, podobni, bez iskustva odmah u gradske škole.
  3.) Da li znate i kako se kontroliše direktorska bahatost da primaju na 100% po dva,tri radnika… pogotovo kad se od 01.01.’20. puste konkursi?!
  4.) Zašto se prvo ne izvrši umrežavanje škola, pa sve ostalo?

 2. Jul каже:

  ZASTO SE PLATE VASPITACA SMANJUJU ZA VREME GIDISNJEG ODMORA?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама