Mинистарка Дејановић о новим правилницима: “Није ово никаква казна за наставникe”

Фото: 021.рс

“Заједништво родитеља и наставника је тенденција која треба да буде схваћена као добронамерна. Ово није никаква казна за наставнике”, подвукла је за “Блиц” ТВ министарка просвете Славица Ђукић Дејановић говорећи о новом Правилнику о оцењивању ученика у установама основног и средњег образовања и васпитања, као и о Правилнику о друштвено-корисном раду.

Фото: 021.рс

Министарка је истакла да су закони који су регулисали измене и допуне у области средњег и основног образовања, донети још у новембру месецу.

– Обавеза министарства била је да кроз подзаконска акта конкретизује те законе како би могли да се примењују на адекватан начин и кад се та подзаконска акта објаве у Службеном гласнику. То је већ учињено и правилници су већ ступили на снагу – изјавила је министарка у свом уживо укључењу у “Јутро на Блицу” и додала да је о свим сегментима закона детаљно разговарано.

Надзор родитеља над наставницима

Модел оцењивања ученика изазвао је највише полемика у јавности. Један од сегмената тог закона, односно подзаконског акта, тиче се чињенице да правилник предвиђа да преко 50% родитеља једног одељења могу изразити своју сумњу да неки наставник у неком сегменту свог рада можда не ради на најбољи начин оно што је у складу са законом и правилницима.

– Ако се то догоди, дакле да преко 50% родитеља једног одељења има такав став, морамо спречити оне индивидуалне комуникације незадовољних родитеља и морамо направити, и то смо учинили овим подзаконским актом, једну процедуру какво је поступање у том случају. Они се у писаној форми обраћају одељењском старешини. Одељењски старешина тај захтев родитеља прослеђује стручном већу које чине наставници из одређене области, стручне. Стручно веће се изјашњава да ли је по њиховој оцени тај захтев родитеља основан или неоснован и оног момента кад добије тај захтев, обавештава остале родитеље, обавештава децу, обавештава пре свега директора и доноси свој став о предлогу родитеља – објаснила је министарка и додала:

– Тај став може бити позитиван или негативан, сагласно са родитељима и предузимање даљих неких корака у ком случају директор заједно са секретаром и са сарадницима, односно саветницима, оцењује оно што је тема и процењује да ли је можда потребно предузети неке даље кораке или проценити да захтев родитеља и оцена родитеља није основана. Због чега овако детаљно причам? Због тога што аутономија школе подразумева да ако се јави неки проблем у смислу потребе да квалитет рада са децом буде бољи, да је најбоље да школа аутономно то ради, да се не меша министарство, да друге инстанце ту не улазе, него да сами наставници једним другима помогну. Ако је директор оценио са секретаром и саветником да има основа текст који су родитељи потписали и у писаној форми оставили, онда они праве план о томе шта треба учинити у конкретној ситуацији. Да ли одредити менторски рад, да ли направити неку едукацију младих наставника, професора који бескрајно воле свој посао, али који у самој методологији рада можда још увек нису довољно спретни – рекла је министарка Ђукић Дејановић.

“Није ово никаква казна за наставника”

Та помоћ колега може бити врло драгоцена, каже министарке, и управо тенденција овог подзаконског акта јесте да та нека солидарност слична постоји у школи и да школа то све регулише. У случају да родитељи нису задовољни одлуком коју је директор донео, у року од 7 дана имају могућност да се обрате школској управи и онда иде даљи поступак.

– Заједништво родитеља и наставника је тенденција која треба да буде схваћена као добронамерна. Ово није никаква казна за евентуално наставника који у неком поступку, поступању, у разреду, у одељењу, било кроз предавања, оцењивања, праћење рада, евентуално негде нарушава нешто што је предвиђено нормама – каже министарка.

Поједини просветари сматрају да је та процедура предвиђена новим правилником понижавајућа и увредљива за просветне раднике, као и да представља додатни притисак.

– Видите, ја заиста мислим да нема никаквог понижавања. Сећам се кад сам била добра млада лекарка па и млада професорка, наставница у медицинској школи, да ми је помоћ колега била драгоцена у првој години мог рада – каже Ђукић Дејановић.

Цео текст прочитајте ОВДЕ.