Министарка просвете: “Наставници неће бити кажњавани ако се половина родитеља пожали на њихов рад”

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић била је гост у емисији “Јутро” на Прва ТВ где је говорила о новинама у школству, а пре свега о новом Правилнику о оцењивању у основним школама.

Том приликом министарка је нагласила да је о свакој одредби сваког правилника Министарство просвете разговарало и са репрезентативним синдикатима, те да је укупан циљ промена које се у образовању дешавају пре свега да се појача васпитна улога школе.

Говорила је и о спорном Члану 5. новог правилника, према којем у случајевима да 50% родитеља у једном одељењу има замерку на рад наставника, они могу одељењском старешини поднети формалну примедбу коју ће он даље проследити директору.

 

“То је нешто што се заправо догађало, али на различит начин у различитим школама. Ово је покушај да то стандардизујемо, да хармонизујемо. Да све школе на сличан начин решавају те ситуације. Ако родитељи, њих више од 50% у једном одељењу, посумњају да наставник док предаје, док евалуира знање ученика, прави одређене грешке које се косе са законом и правилницима, могу се обратити школи. Претпоставка је да су ученици обавестили родитеље, а да су се родитељи сви на истом папиру потписали, да сматрају да све то треба испитати.” – казала је министарка.

Како даље објашњава, ту примедбу одељењски старешина даље предаје стручном већу које чине наставници сродних предмета, као и директору школе и обавештава родитеље да је поступак покренут.

“Стручно веће је онда прво које доноси своју одлуку о томе да ли је примедба оправдана или није и у обавези је да о томе обавести директора. Након тога, директор са секретаром и стручним сарадницима, а то су психолог и педагог, доноси дефинитивну одлуку о томе да ли је примедба основана или ће је одбацити. Ја све ово детаљније причам зато што је аутономија школе за нас светиња. Дакле, све се догађа унутар школе и наставници процењују да ли је примедба родитеља којих ипак има више од 50% у једном одељењу, основана или није.” – објаснила је Ђукић Дејановић и додала да треба установити процедуру како ће школа донети одлуку да ли примедба има основа или нема.

Министарка верује да се те ситуације у којима је већина родитеља једног одељења незадовољна радом наставника веома ретко дешавају.

“Али, ако се десе, не видим разлог зашто би се половина родитеља једног одељења уротила против једног човека. А ако и постоји такав феномен, онда је то разлог да наставници те школе, односно стручно веће анализира тај феномен и види може ли се ту нешто урадити. Јер, ако се крши закон, ми морамо реаговати” – нагласила је министарка и додала да та реакција не значи да ће Министарство просвете или инспекција доћи у школу да казне тог наставника.

Уколико би директор са својим тимом утврдио да примедба има основа, он је тај који доноси одлуку о томе како помоћи наставнику да унапреди свој рад.

“Да ли је то менторски рад, саветодавни рад, едукација и разговор с тим наставником, да се квалитет и дигнитет, професионално достојанство тог човека доведу до тога да родитељи у њега опет имају поверења. Није предвиђена никаква казна нити деградирање професора.” – објаснила је Ђукић Дејановић.

Она је истакла да се све ово до сада догађало појединачно и да ће овде школа бити та која ће доносити одлуку да ли је примедба више од половине родитеља основана.

“Али то се јако ретко догађа.” – тврди министарка.

Наставник ниједног момента не бива суспендован нити се кажњава, а све што је предвиђено јесте подршка раду наставника да усагласи свој рад са законима и правилницима. Уколико, пак, школа утврди да је примедба неоснована, а родитељи том одлуком нису задовољни, они се обраћају школској управи која спроводи врло сличан поступак, само на вишем нивоу.

“То се заиста ретко догађа, али ми ту околност морамо предвидети.” – казала је Ђукић Дејановић.

Говорећи о томе да ова новина може отворити простор за злоупотребу од стране оних родитеља који желе да својој деци склоне све препреке с пута како би им било лакше, министарка каже да ће у таквим ситуацијама Министарство и те како стати уз школу и уз наставника.

“Највећи број наставника има огромну љубав за децу и за тај посао који раде. Али ако се догоди да нешто није у реду, не можемо под тепих ставити мали проблем и чекати да порасте па да онда реагујемо. Морамо реаговати док је проблем мали. Суштина свега овога је да ученици добију што квалитетнији наставни програм, да уче кроз релаксиран однос.” – тврди министарка.

Она верује да су ове мере заправо ту да поправе сарадњу школе и родитеља.

“Због измењеног односа родитеља према наставницима, за које су вербализације често неадекватне, „он слабо зна, он није ауторитет, нисам сигуран да има шта од њега да научиш“, дете више нема ауторитет у наставнику. И ми овим мерама, кроз ове правилнике покушавамо да заправо зближимо родитеље и наставнике да разговарају о свим проблемима како би слали исте поруке детету.” – објаснила је министарка просвете за телевизију Прва.