Министарка здравља: “Ја не кажем да нема ружног односа према пацијентима. Има. Али то је ствар домаћег васпитања. Не може министарство да се бави домаћим васпитањем”

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић очекује да ће у наредних недељу дана или две недеље бити објављени резултати стручног надзора породилишта у Сремској Митровици у којем се породила Марица Михајловић, која тврди да је њена беба преминула од повреда нанетих током порођаја. Грујичићева је, гостујући на РТС, изјавила да је потребно разговарати и са окривљеним гинекологом и чути његову верзију.

 

Породиља из Сремске Митровице Марица Михајловић оптужила је лекара М. М. за смрт новорођенчета у болници у Сремској Митровици. Она је у објави, између осталог, навела да јој је лекар током порођаја нанео физичке повреде, да јој је претио и вређао је на националној основи.

М. М. је потом ухапшен, а у Општој болници у Сремској Митровици спроведен је унутрашњи стручни надзор, а о свему је обавештена и здравствена инспекција.

Месец дана касније министарка здравља Даница Грујичић каже да спољни надзор који је покренут не може бити потпун док се не обави разговор и са окривљеним.

“Обратили смо се тужилаштву да омогући приступ њему и да чујемо и његову верзију догађаја јер једино тако можете да видите шта се десило… једноставно ће га питати о медицинским ставовима које он треба да прокоментарише као лекар”, рекла је Грујичићева за РТС наводећи да очекује у наредних недељу дана или две недеље извештај стручног надзора.

Њена главна замерка је што није покренут унутрашњи стручни надзор. Истиче да не треба генерализовати неку појаву, јер се онда долази до ситуације попут оне до које је дошло у Сремској Митровици, где су двоје специјализаната рекли да не желе више да специјализирају гинекологију и акушерство.

“Доћи ћемо у ситуацију да због неповерења и због простог страха од тога да ће свако бити оптужен, неће имати ко да порађа жене”, рекла је министарка здравља.

Прави се информатор за труднице

Грујичићева је навела и да стручна комисија прави информатор за све труднице, у којем ће бити појашњено и какви захвати се не сматрају насиљем, него представљају медицински захвате да помогну да беба што пре изађе, као и о томе шта све може да се деси за време трудноће.

“Једна свешчица од десетак, двадесет страна, гледаћемо да направимо једну апликацију на мобилном, тако да младе мајке, поготово ове жене које се први пут порађају, могу да знају шта их све чека и шта су медицински захвати који морате да спроведете да бисте спасили и живот детета и живот мајке”, рекла је Грујичићева.

Након што је Марица Михајловић изашла у јавност, јавиле су се и друге жене које су поделиле своје негативно искуство са порођаја.

“Ја не желим сада да кажем да нема ружног односа према пацијентима. Има. И од стране средњег медицинског особља, и од стране лекара, али то је ствар домаћег васпитања. Не може сад министарство да се бави домаћим васпитањем. Како се ви понашате према једном пацијенту, то је одраз онога како сте васпитани”, поручила је министарка.

Када је реч о обнови породилишта, министарка Грујичић је рекла да тамо где су заиста лоши услови треба да се иде на модуларни тип грађења. Подсећа и да је стартовала платформа преко које је могуће заказати магнетну резонанцу.