Ministarstva prosvete: Zadaci iz matematike bi trebalo da budu za nijansu lakši

maj 18, 2018

Nakon urađene probne mature, Ministarstvo prosvete za završni test uputilo je sugestije, pa đake očekuju lakši zadaci iz matematike i drugačije koncipirana pitanja iz geografije i fizike.

 Naime, učenici osmog razreda osnovne škole, kojih je u Srbiji 71.661, rešavali su 13. i 14. aprila probni završni ispit za upis u srednju školu. Utisci đaka, a potom i rezultati, pokazali su isto – đacima je matematika bila najproblematičnija, kao i pojedini delovi kombinovanog testa, dok je srpski najbolje urađen.
Sugestija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da bi zadaci iz matematike trebalo da budu za nijansu lakši i da se obrati pažnja na zadatke iz geografije i fizike kako se ne bi dogodilo da od četiri, tri budu iz iste oblasti – ističu iz Ministarstva.
Kako objašnjava v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, institucije koja je zadužena za sastavljanje testova koje će đaci polagati na maloj maturi, moguće su manje izmene u težini ili tipovima zadataka, ali u okviru propisanih standarda.
– Naravno, ukoliko bude bilo sugestija ili određenih predloga iz Ministarstva prosvete, Zavod će postupiti u skladu s tim, a u okviru svojih ingerencija. Takođe, treba reci i đacima i roditeljima da ne treba previše da brinu, da će završni ispit biti uobičajene težine, da će pitanja i zadaci biti pažljivo selektovani i usklađeni i sa standardnima i sa znanjima koja su đaci usvojili tokom svog obrazovanja u osnovnoj skoli – ističe v. d. direktora Branislav Ranđelović.
U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da za potrebe kvalitativne analize rezultata probnog završnog ispita škole dobijaju program, odnosno softver za unos i prikaz rezultata, kako bi se ovi podaci mogli koristiti za korigovanje uočenih grešaka i propusta u učenju. Oni ističu i da učenici u sedmici nakon probnog završnog testa dobijaju individualnu povratnu informaciju od nastavnika.
– Svrha probnog testa je pružanje dodatne podrške učenicima za polaganje završnog ispita. Tokom probnog testa, učenici se upoznaju sa kompletnom procedurom polaganja i upućuju na pažljivo čitanje različitih oblika pitanja i zadataka i dobijaju priliku da provere svoje znanje iz određenih predmeta dva meseca pre kraja škole – kažu oni.
Završni ispit za osmake počeće 18. juna testom iz srpskog, a sutradan đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok će 20. juna u okviru kombinovanog testa imati pitanja iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije. Sva tri ispita počinju u devet sati.
Podsećamo, ove godine menja se odnos bodova za upis u srednju školu. Đaci će iz škole, na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda, moći da ostvare najviše 60 poena, dok će na završnom ispitu biti u prilici da osvoje još maksimalno 40: testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, a kombinovani test će se vrednovati sa 14. Prethodne tri godine uspeh je nosio 70, a matura 30 poena.
Takođe, osmacima je ove godine na raspolaganju više novih i osavremenjenih obrazovnih profila, među kojima je i 11 onih koji se realizuju po dualnom modelu. Tako će đaci po novim planovima i programima sada moći da se obrazuju za elektrotehničara za informacione tehnologije, tehničara za lovstvo i ribolovstvo, tehničara grejanja i klimatizacije, ali i livačkog kalupara, brodomontera, cvećara-vrtlara…
Veliko interesovanje za Matematičku gimnaziju
Za sto đačkih knjižica Matematičke gimnazije u Beogradu prijavilo se više od 250 kandidata i oni će polagati prijemni ispit 2. juna. Osim bodova koje osvoje na testu, računaće se i bodovi prikupljeni na osnovu uspeha iz osnovne škole, kao i postignuti rezultati na takmičenjima. Kako ističu iz škole, koncepcija ispita uglavnom ostaje ista, ali će sada učenici imati osam ponuđenih odgovora, bez negativnih poena.
Gotove prijave za IT odeljenja
Za polaganje prijemnog za specijalizovana IT odeljenja prijavilo se 2.537 učenika, među kojima su i pripadnici mađarske i slovačke nacionalne manjine. Prijemni ispit zakazan je za 3. jun, kada će se polagati zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, a nakon njega biće poznato u koliko će se gimanazija formirati ovo odeljenje, za koje je apliciralo njih 71. Ova odeljenja imaće maksimalno po 20 đaka koji se na časovima informatičkih i programskih predmeta dele na dve grupe.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ministarstva prosvete: Zadaci iz matematike bi trebalo da budu za nijansu lakši

  1. Sanja kaže:

    Ko piše zadatke iz “istih”oblasti?S obzirom da je to primedba,rešenje je “nije više u timu,komisiji”.Novi neće da učini istu grešku.Mora da se uskladi šta traže jer zadaci imaju A,B,V….i nije to jedan nego 3odgovora.

  2. Božović Vladan kaže:

    To da ministarstvo prosvete uništava prosvetu nije ništa novo, ali za ovako otvoreno snižavanje kriterijuma ispod svakog nivoa treba imati hrabrosti. U prvu je Šarčević da ima mnogo javašluka u njegovom radu, i u radu ministarstva prosvete. Najbolje je da deci ponude zadatak, koliko je 1+1. Možda ga neki đak i reši.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama