Ministarstvo o predlogu Foruma o zaključivanju ocena

6 decembra, 2021

– Povodom predloga Foruma beogradskih gimnazija Ministarstvu prosvete da razmotri mogućnost ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta, iz resornog Ministarstva ukazuju da kvalitetnim i kontinuiranim formativnim ocenjivanjem tokom godine učenici i roditelji dobijaju informaciju o obrazovnim postignućima i napredovanju, te da bi se izostavljanjem zaključivanja na kraju prvog polugodišta značajno smanjila informativna funkcija ocenjivanja.

Dodaju da su spremni da razgovaraju o svemu što bi unapredilo obrazovno-vaspitnu praksu i pozivaju Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli.

Naime, Forum je ranije danas saopštio da je uputio poziv Ministarstvu prosvete da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta.

Na pitanje Tnjuga kakav je stav Ministarstva prema tom predlogu, Ministarstvo u odgovoru podseća da je ocena na kraju prvog polugodišta sumativna ocena i izvodi se na osnovu pojedinačnih brojčanih ocena, aktivnosti učenika i napredovanju toku tog nastavnog perioda.

Dodaju da ta ocena predstavlja učenicima i njihovim roditeljima povratnu informaciju kako na nivou pojedinačnog nastavnog predmeta tako i na nivou opšteg uspeha.

Ističu da bi, kvalitetnim i kontinuiranim formativnim ocenjivanjem tokom nastavne godine, učenici i roditelji dobili blagovremenu i evaluativnu informaciju o obrazovnim postignućima i napredovanju.

“Praćenjem i vrednovanjem kvaliteta formativnog ocenjivanja u prethodnom periodu spoljašnjeg vrednovanja, Ministarstvo je konstatovalo da se ovaj vid ocenjivanja mora značajno unaprediti. Izostavljanjem zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta značajno bi se smanjila informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za učenike, roditelje ali i za školu”, navodi se u odgovoru.

Dodaju da analiza uspeha i vladanja učenika omogućava školama i nastavnicima donošenje mera koje treba da unaprede stanje u nastavi kao najvažnijem segmentu rada škole.

Iz Ministarstva ukazuju i da je članom 75 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano da se “opšti uspeh učenika srednjeg obrazovanja i vaspitanja utvrđuje se na kraju prvog i drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine prelaznih zaključnih brojčanih ocena iz obaveznih predmeta, izbornih programa, izuzev verske nastave i građanskog vaspitanja i ocene iz vladanja”.

“Ministarstvo je spremno da razgovara o svim aktivnostima koje treba da unaprede obrazovno-vaspitnu praksu i poziva Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli kako bi bio deo analiza i razmatranja koja prethode svim eventualnim budućim izmenama legislative”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ministarstvo o predlogu Foruma o zaključivanju ocena

 1. Sanja kaže:

  Podrzavam predlog Foruma. Tako bi se prosvetari zastili od roditelja i direktora koji vuku za rukav i zahtevaju samo jednu ocenu da bi dete bilo odlicno. Ta mala razlika u proseku ne znaci nista, ali se dete uci da kroz zivot stvari mogu da se ispeglaju preko veze.

 2. Daca kaže:

  Podržavam Forum beogradskih gimnazija. Nažalost, u Ministarstvu prosvete sede ljudi koji NIKADA nisu ušli u učionicu i nisu održali nijedan čas. Njihovo poznavanje rada sa decom je veoma diskutabilno.I takvi treba da donesu ovako važne odluke.

 3. Ivana kaže:

  Nastavnicima se ne meri učinak. Njima se ne odbija ili ne dodaje na platu opšti uspeh,…
  Kvalitet nastave ne postoji.
  Bitno je samo oceniti i realizovati program Ministarstva, koji je sumanuto obiman.

 4. Aleksa kaže:

  Ako moraju da se zaključuju ocene na polugodištu, zašto ne ukinite pisanje knjižica na polugodištu? Kad već postoji e-dnevnik, pisanje knjižica nema nikakvog smisla a samo pravi problem na polugodištu. Zakon prospisuje da učenik ima pravo da odgovora čak i tog poslednjeg dana. Kako onda u jednom danu zaključiti formativne ocene, održati sva veća, ispisati i podeliti knjižice?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama