Министарство о предлогу Форума о закључивању оцена

6 децембра, 2021

– Поводом предлога Форума београдских гимназија Министарству просвете да размотри могућност укидања закључивања оцена на крају првог полугодишта, из ресорног Министарства указују да квалитетним и континуираним формативним оцењивањем током године ученици и родитељи добијају информацију о образовним постигнућима и напредовању, те да би се изостављањем закључивања на крају првог полугодишта значајно смањила информативна функција оцењивања.

Додају да су спремни да разговарају о свему што би унапредило образовно-васпитну праксу и позивају Форум београдских гимназија да доставе извештај о истраживању које су спровели.

Наиме, Форум је раније данас саопштио да је упутио позив Министарству просвете да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању, у циљу укидања закључивања оцена на крају првог полугодишта.

На питање Тнјуга какав је став Министарства према том предлогу, Министарство у одговору подсећа да је оцена на крају првог полугодишта сумативна оцена и изводи се на основу појединачних бројчаних оцена, активности ученика и напредовању току тог наставног периода.

Додају да та оцена представља ученицима и њиховим родитељима повратну информацију како на нивоу појединачног наставног предмета тако и на нивоу општег успеха.

Истичу да би, квалитетним и континуираним формативним оцењивањем током наставне године, ученици и родитељи добили благовремену и евалуативну информацију о образовним постигнућима и напредовању.

“Праћењем и вредновањем квалитета формативног оцењивања у претходном периоду спољашњег вредновања, Министарство је констатовало да се овај вид оцењивања мора значајно унапредити. Изостављањем закључивања оцена на крају првог полугодишта значајно би се смањила информативна функција оцењивања која је важна за ученике, родитеље али и за школу”, наводи се у одговору.

Додају да анализа успеха и владања ученика омогућава школама и наставницима доношење мера које треба да унапреде стање у настави као најважнијем сегменту рада школе.

Из Министарства указују и да је чланом 75 Закона о основама система образовања и васпитања прописано да се “општи успех ученика средњег образовања и васпитања утврђује се на крају првог и другог полугодишта на основу аритметичке средине прелазних закључних бројчаних оцена из обавезних предмета, изборних програма, изузев верске наставе и грађанског васпитања и оцене из владања”.

“Министарство је спремно да разговара о свим активностима које треба да унапреде образовно-васпитну праксу и позива Форум београдских гимназија да доставе извештај о истраживању које су спровели како би био део анализа и разматрања која претходе свим евентуалним будућим изменама легислативе”, наводи се у одговору Министарства просвете.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Министарство о предлогу Форума о закључивању оцена

 1. Sanja каже:

  Podrzavam predlog Foruma. Tako bi se prosvetari zastili od roditelja i direktora koji vuku za rukav i zahtevaju samo jednu ocenu da bi dete bilo odlicno. Ta mala razlika u proseku ne znaci nista, ali se dete uci da kroz zivot stvari mogu da se ispeglaju preko veze.

 2. Daca каже:

  Podržavam Forum beogradskih gimnazija. Nažalost, u Ministarstvu prosvete sede ljudi koji NIKADA nisu ušli u učionicu i nisu održali nijedan čas. Njihovo poznavanje rada sa decom je veoma diskutabilno.I takvi treba da donesu ovako važne odluke.

 3. Ивана каже:

  Наставницима се не мери учинак. Њима се не одбија или не додаје на плату општи успех,…
  Квалитет наставе не постоји.
  Битно је само оценити и реализовати програм Министарства, који је сумануто обиман.

 4. Aleksa каже:

  Ako moraju da se zaključuju ocene na polugodištu, zašto ne ukinite pisanje knjižica na polugodištu? Kad već postoji e-dnevnik, pisanje knjižica nema nikakvog smisla a samo pravi problem na polugodištu. Zakon prospisuje da učenik ima pravo da odgovora čak i tog poslednjeg dana. Kako onda u jednom danu zaključiti formativne ocene, održati sva veća, ispisati i podeliti knjižice?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама